Hirdetés

Játékosok Mekkája

|

Utazási tanácsadó azoknak, akik a gamerek paradicsomát, azaz Japánt keresnék fel

Hirdetés

Utazni jó dolog, főleg ha pihenni akar az ember, vagy csak kulturálisan szeretné felszívni magát. Európa szívében élve szinte karnyújtásnyira vannak számunkra a legszebb tengerpartok, hegyi legelők, csodaszép városok és monumentális épületek. De mi van akkor, ha lelkünk mélyén játékosok vagyunk, és nem vonzanak a Louvre kilométeres sorai, sem a velencei tutajozgatás, de még az amszterdami piroslámpás negyed sem az, amire leginkább vágyunk? Nem kell csüggedni, hiszen a messzi távolban vár bennünket Japán, amely nemcsak a szamurájok, a szusi és Ken Watanabe otthona, de a videojáték-ipar egyik fellegvára. A szórakoztatóelektronika Japánban az iparág születése óta a kultúra része, amelynek köszönhetően számos épület és helyszín szolgál tökéletes úti célnak számunkra.

eParadicsom

Ismerős érzés lehet, mikor belépsz egy nagyobb elektronikai kereskedésbe, és a sorok között órákig kószálva úgy érzed magad, mint valami kisebb városkában. Nos, Tokióban is fellelhető számos ilyen elektronikai kereskedés, azonban a gigantikus metropoliszban konkrétan van egy egész város, amelyben csak elektronikai kütyük várnak ránk. Akihabara egyértelműen az otakuk városa, ahova amint belépsz, kétségtelen, hogy videojáték-fanatikus vagy, és még csak nem is kell szégyellned, ugyanis szinte mindenki az, aki arra jár. Ez az a hely, ahol a hétfőn megjelenő, legújabb technológiával felturbózott videokamera kedden már ócskavasnak számít. Oly gyorsan alakul itt minden, hogy azt már nehéz követni.
Míg nálunk az Andrássy, vagy Párizsban a Champs-Élysées lehet a divatos ruhák vásárlóinak az utcája, addig Tokióban a Nakano Broadway vagy az Otome Road lehetne az anime- és mangarajongók sugárútja.

A Nakano főleg a gyűjtők kedvence lehet, hiszen ez a ritka figurák és képregénykötetek első számú lelőhelye. Az Otome ugyanennek a női megfelelője, itt főleg a csajosabb anime- és mangacuccok találhatóak meg (mindez nem is oly meglepő, hiszen az otome szó jelentése „leány"). Sokan persze inkább a vásárló hölgyek miatt célozzák meg ezt az utcát. Azonban nemcsak a legújabb elektronikai eszközök lelhetőek fel könnyedén a városban, a Super Potato (igen, szuper krumpli!) névre keresztelt szaküzletlánc ugyanis főleg a régi ereklyékkel foglalkozik. Legyen szó Super Mario vagy Sonic első szerepléséről, itt biztosan felleled azokat, mellettük néhány olyan ritkasággal, amelyről még csak nem is hallottunk, azonban a retró fűszeres illata azonnal megszeretteti velünk. Természetesen ezen antik daraboknak meg is kérik az árukat, így ne lepődjünk meg azon, ha egy tégla NES-ért többet kérnek, mint egy vadonatúj PS3-ért.

Ahová a megfáradt gamer is betérhet

Ha esetleg kifogy belőlünk a szufla a rengeteg vásárlásnak köszönhetően, ideje egy kicsit lepihenni, és feltankolni magunkat némi manával. Errefelé egy internetkávézó ideális lehet azok számára, akik nem szeretnének lemaradni a legújabb bejelentésekről vagy GSO-frissítésekről. Vigyázzunk azonban, ha Tokióban pihenési céllal lépünk be egy internetkávézónak álcázott gamer-rekreációs központba! Az olyanok, mint a Manboo, tökéletes helyek arra, hogy órákig ellegyünk, és észre se vegyük az idő múlását. Kávézás, mailolvasás és szörfölés mellett ugyanis megannyi konzol közül választhatunk, ahol a legfrissebb címeket fogyaszthatjuk ropogósan, de akár komplett egész estés filmeket is végigleshetünk. Ráadásul, ha egy kis Killzone-multi alatt jól le is izzadnánk, még zuhanyozhatunk is, ugyanis ez is része az ottani szolgáltatásoknak. Egy másik kávézó, az 8 Bit Cafe már nemcsak attól válik igazán egyedivé, mert régi Famicom gépeken nyúzhatjuk a Macrosst, de talán ez a világ egyetlen olyan helye, ahol Dr. Mario koktélt lehet inni. A csodalötty gyakorlatilag rumos kóla, de a benne lubickoló kis pirulaféleségek mindent megérnek. Ha utunk során esetleg sikerülne egy nagyobb adag aprópénzt is összegyűjtenünk, és nem szívesen cipeljük magunkkal a több kilós tárcánkat, akkor a megannyi játékbarlang ideális helyként szolgálhat ezek elköltésére. Felejtsük el a Balaton-parti kis standokat, vagy a plázák nagyobbnak tűnő árkádjait. Japánban többemeletes épületek sorakoznak, tele pénzbedobós gépekkel. A legjelentősebb ezek közül feltehetően a Hey Akihabara, amelyet olyan nagy nevek működtetnek, mint az SNK vagy a Cave, akik többek között itt szokták teszteltetni a nagyérdeművel a legújabb címeket. Mellettük persze a Sega is épített magának egy monstrumot, ahol a régi nagy kedvencek, és az újak is megtalálhatóak.

Egy csöppnyi kultúra

A kultúrára vágyóknak mindenképpen érdemes felkeresni a Shiguredent, amely a Nintendo otthonában, Kiotóban van. Ez a „múzeum" a népszerű Hyakunin Isshu kártyajátékot kívánja nekünk bemutatni. Ez egy amolyan memóriajáték-féleség, ahol verseket raknak ki kártyákon, és a megfelelőeket kell sorban begyűjteni. A Nintendo még 2006-ban építtetett ide egy olyan padlót, melyen a kártyák megjelennek, és a látogatók egy átalakított DS-sel tudják nagyban játszani a Japánban amúgy rendkívül népszerű kártyajátékot. Természetesen számos másik múzeumban helyett kapott a DS, egy mindent elmagyarázó kis kísérőként, azonban ez az egyetlen olyan hely, ahol még interaktívan játszhatunk is vele, miközben egy kis kultúrát is tanulunk. Sokak számára emellett amolyan vallási szertartásnak számít a Nintendo régi irodájának meglátogatása. Az épületet közel 150 éve húzták fel, itt kezdte működését a Super Nintendo gyártója, akkor még egyszerű kártyajátékokkal (de nem a Pokémonnal). A kapunál tovább nem igen juthat halandó ember, bár már több újságírónak is sikerült beosonnia, akik pár perccel az akció után ki is lettek tessékelve. Egy gyors történelemórát is kaptak az épület múltjáról, miközben az ajtó felé kísérték őket. Tokióban a Sony Ginza épületének van hasonló szerepe, bár ide már jóval egyszerűbb bejutni, ugyanis a kíváncsiak számára kialakítottak egy bemutatótermet, ahol a cég legújabb termékei kapnak helyet. A 60-as években felhúzott építmény alkotóit egyébként a New York-i Guggenheim múzeum ihlette. Természetesen Japán emellett rengeteg turistalátványossággal bír, de kétségtelen, hogy ha játékos vonatkozású látogatnivalókról van szó, akkor nincs hozzá fogható. Az élet arrafelé ugyan hihetetlenül drága, Tokió ugyanis a rendre az élen végez, ha a legdrágább világvárosok ranglistáját igyekeznek felállítani. Azonban ha valakinek megadatik a lehetőség, hogy kinézzen egyszer a felkelő nap országába, és a rengeteg látnivaló mellett szeretne egy kicsit a játékok és a szórakoztatóelektronika világának is élni egy csöppet, akkor a fentebb említett helyszínek mindenképpen felkeresendőek. Kezdhetünk hát spórolni egy kicsit a repülőjegyre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)