Hirdetés

Jazz and Faust

|

Annyi viszontagság, fordítás, ordítás, szinkron, újra-szinkron, tárgyalás és az oroszokkal történő állandó egyeztetés után végre valahára megérkezetett várva várt kalandjátékunk, a Jazz and Faust. Talán e történet két hőse sem élt át annyi megpróbáltatást, mint amennyit mi magunk szenvedtünk a játék beszerzése és magyarítása körül.

Hirdetés

A balszerencsénknek még most sem fellegzett teljesen be, ugyanis egy kis malőr folytán – első menetben – csak a feliratok lesznek magyar nyelvűek, a szinkronszövegre a következő számunkig várnotok kell. Az történt ugyanis, hogy az utolsó pillanatban kaptunk rengeteg új szövegrészt pont a főszereplőkhöz, Jazzhez és Fausthoz. Szikszai Rémusz és Deák Tamás profi színészek, viszont az évadnak csak ezen szakaszában tudnak nyaralni és jóval a CD leadás után jönnek vissza, így az utószinkron miatt a teljes Jazz and Faust magyar hangok a következő CD-nken és persze DVD-nken lesznek rajta. Addig is angol hanggal és magyar felirattal teljesen élvezhető (és érthető :D) a program.
A kalandjátékok amúgy Magyarországon eddig talán azért nem voltak olyan töretlenül népszerűek, mert nagyon jól kellett hozzá tudni angolul. Sok ismerősemmel beszélgettem, akik azért nem mertek egy-egy adventure-be belevágni, mert féltek tőle, hogy nem értik majd az egészet. A Jazz and Faust szerintem – és ezt nemcsak az újság miatt írom – nagyszerű alkalmat nyújt, hogy azok is kipróbálják magukat ezzel a történetorientáltabb, mesésebb és emellett a logikát is jobban megtornáztató műfajjal, akik nem bírják tökéletesen az angol nyelvet.

A csempész és a hősszerelmes
Decemberi számunkban már írtunk magáról a játékról, de kicsit felelevenítjük azoknak is, akik még csak most kapcsolódnak be. A Jazz and Faustban két hajóskapitány életébe kapcsolódhatunk be, méghozzá két külön játékon keresztül, ugyanis az elején kell kiválasztanunk, hogy melyik főszereplőt akarjuk irányítani.
Hőseink alaptulajdonságaikban is különböznek. Jazz cinikus, pragmatikus, rámenős csempész, akinek ügyei balul sülnek el, ugyanis elkobozzák hajóját, a Smokey-t, és őt is börtönbe csukják. Csak annak fejében engedik ki, ha elég pénzt szed össze, hogy kifizesse a Smokey-t. Az egyszerűnek tűnő feladat hamarosan egy gyilkossági ügybe torkollik, és Jazznak egyre sötétebb figurákkal kell egyezkednie, hogy sikeresen túlélje a kalandot…
Faust sokkal romantikusabb lélek, ezért nem esik nehezére fülig belezúgni egy Lujza nevű hölgyeménybe, aki a fiatal kapitány hajóján szeretne utazni. Faust nem tudja elvinni a csodás nőt, Lujza viszont kénytelen menekülni a városból, mert valamilyen sötét ügybe keveredik…
Bár a két kalandor kapitány így külön sztorikban szerepel, a szálak azért gyakran összefonódnak, így néha találkozni is fognak, hogy aztán a nagy finálé során… na de nem lövöm le a poént.

Egzotikus 2D-s környezet, 3D-vel fűszerezve.
A Jazz and Faust grafikája erősen emlékeztet a Longest Journey-re, nem csak mesésebb hangulatában, hanem a technológia tekintetében is. Egyrészt a hagyományos 2D-s helyszíneken itt is 3D-s karakterek szerepelnek, másrészt különféle effektusokkal is dúsították a játékot, mint például a kéményekből gomolygó fűst, vagy a lángoló tűz a terén. A végeredmény nagyon szépre és ízlésre sikerült, és szerintem, messze lehagyja a rivális point’n’click kalandok megjelenítését. A Jazz and Faustal sikerült megtalálni az optimális kompromisszumot a 2 és 3D-s kalandjátékok között: nem maradtak szigorúan "egysíkúak", mint például Gilbert Goodmate, de nem estek át a "3D-s ló" másik oldalára sem, mint a rettenetesen rút Simon the Sorcerer 3D-nél.

A kalandjátékok újjáéledése?
A Jazz and Fausttal és a mostanában megjelenő, szintén nagy sikerű Syberiaval úgy tűnik makacsul ragaszkodik az élethez ez a már annyiszor leírt igazi kalandjáték műfaj, amelyet olyan sokan temettek már, aztán mégis újabb és újabb programok bizonyítják, hogy rajongóik egyáltalán nem haltak ki. Reméljük ezzel a magyarított verzióval (amelyet a jövő hónapban magyar szinkronhangokkal együtt élvezhettek majd) minden régi és leendő kalandor kedvében járhatunk.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)