Hirdetés

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

|

Brad Pitt a címszereplője ennek a rendkívül sajátos hangulatú, drámai westernfilmnek, amely a híres bandita életének utolsó szakaszáról szól.

Hirdetés

Nagyon kevés olyan film létezik, amelyik ennyire eltávolodik az eredeti műfajától, mint a Jesse James meggyilkolása. Bár alapvetően westernfilmmel van dolgunk, azonban a sztori olyannyira sokrétű, a karakterek olyan mélységűek, hogy Andrew Dominik rendező inkább egy rendkívül komplex filmdrámát tár elénk. A film címszereplőjét, a törvénykívüli Jesse-t Brad Pitt alakítja és kétségtelenül pályájának egyik legfontosabb szerepe.


Ki a jó és ki a rosszfiú?
A sztori Jesse és a fiatal Robert Ford sajátos „barátságáról" szól. Robert maximálisan felnéz rá, sőt idealizálja: sokan a Vadnyugat Robin Hoodjának tartják Jesse-t, ám ő egyre keserűbben csalódik a férfiban, végül őszintén utálni, majd rettegni is kezd tőle. A film a gyilkosságához vezető utat meséli el Jesse és Robert furcsa életútján keresztül. Jesse gyakran kegyetlen, szadista, sőt, paranoiásan és gyáván is viselkedik, Robertben pedig szép lassan megérik az elhatározás, hogy megöli Jesse-t. Brad Pitt és Casey (Ben testvére) Affleck hátborzongatóan tökéletesek ebben kiváló korrajzú, ám rendkívül hosszú (három órás) westernfilmben.


Pszichológia magasfokon
Amire ebben a filmben számíthatsz: a főszereplők tökéletes jellemrajza, hihetetlen jól kidolgozott pszichológiája és hátborzongatóan jó színészi játék. Brad Pitt persze ismét tökéletes, ám az Interjú a vámpírral, a Harcosok Klubja, vagy a Blöff után ezt a rutint már megszokhattuk tőle. Az igazi meglepetés azonban Casey Affleck, Ben Affleck öccse, aki olyan szinten múlja felül a tesó bármelyik szereplését, hogy ezek után nagyon csodálkoznék, ha az Affleck név hallatán még mindig Ben jutna bárkinek eszébe. Az általa alakított Robert Ford hihetetlenül komplex karakter: egyszerre visszataszító, szánalmat keltő, és ugyanakkor valahogy mégis szimpatikus. A film furcsán hosszú címe (amely az eredeti regény címével megegyezik) egyébként enyhén ironikus és elgondolkodtató is: a nézőre van bízva, hogy tényleg „gyávának" tekinti-e Fordot... Az biztos, hogy Jesse gyakran sokkal visszataszítóbban és gyávábban viselkedik és korántsem az a bátor pisztolyhős, amilyennek a korabeli füzetes könyvek és westernfilmek beállították.


Hosszú, epikus, realisztikus
Amire viszont ebben a westernben nem számíthatsz, azok a műfajra jellemző pisztolypárbajok, kisvárosi lövöldözések, vagy lovas üldözések. Ez a Jesse James mozi tökéletes ellentéte a hagyományos westernfilmnek: alig-alig lőnek benne és akkor is szinte mindig hátulról, aljas módon elkövetve ölik meg áldozataikat a különféle "pisztolyhősök". Clint Eastwoodot itt el lehet felejteni, de a Jesse James még a nemrég szintén moziba került és nagy sikert aratott modernebb 3:10 to Yuma-ra sem emlékeztet. Epikus, rendkívül hosszú (háromórás), elgondolkoztató, Oscar-díjra esélyes filmmel van dolgunk, hihetetlenül realisztikus korrajzzal, pszichológiailag tökéletesen felépített színészi alakításokkal. Ha erre vevő vagy, akkor a Jesse James a te filmed, ha viszont egy pörgősebb, izgalmasabb, fordulatosabb westernre vágysz, akkor inkább a 3:10-et tudom ajánlani, feltéve, ha azt végre nálunk is vetítik a mozikban.

90%

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)