Hirdetés

Jobb videojátékosnak lenni a román fővárosban, mint Budapesten

|

Egy weboldal alaposan körüljárta a kérdést, kutatásukban pedig hazánk fővárosa is felbukkan, de nem olyan előkelő helyen, mint szomszédunké.

Hirdetés

A Broadband Savvy nevű brit portál nemes küldetést vállalva 2019 óta igyekszik tájékoztatni az érdeklődőket, hogy miként érhetik el a lehető legnagyobb netes sávszélességet az otthonaikban. Szakmai tanácsaival rendszeresen segíti a sajtót is, ezúttal azonban egy gaming-témájú felméréssel került be a hírekbe.

Kutatása célja az volt, hogy kiderüljön, vajon hol a legjobb gamernek lenni. A világ nagyvárosainak rangsorolásához több szempontot vettek alapul: a szélessávú internet átlagos sebességét, a legolcsóbb 1Gbps-os csomag havidíját, az elmúlt 5 évben rendezett nagyobb e-sport eseményeket és gaming témájú expókat, a lakbéreket, a játékiparhoz kapcsolódó állások számát százezer főre vetítve, az 5G lefedettséget, valamint egy RTX 3090-es kártya (inkább csak elméleti) árát.  

Hirdetés

Mindezek alapján a lista élén Austin végzett 19 ponttal, a texasi várost Szöul követi 18,5 ponttal. Magyar szemmel viszont fájó pont lehet, hogy a dobogó harmadik fokán nem egy kilométerek ezreivel odébb magasodó hipermodern metropoliszt, hanem Bukarestet szúrhatjuk ki 18 ponttal. Ehhez képest Budapest a 26. helyen tanyázik a maga 13,5 pontjával, de fővárosunk még így is megelőzte például Prágát (30., 13 pont), Londont (43., 11 pont), és a lista végén kullogó Dubajt (75., 3,5 pont).

 

Ahogy azt a Telex összehasonlító táblázata is kiválóan szemlélteti, a román főváros  főként a szupergyors szélessávú internetnek (165 Mbps átlagban, ami Budapesten 51), az olcsó tarifáknak (a legjutányosabb 1 Gbps-os csomag havidíja 2900 forint, ami Budapesten 5900) valamint a jóval több játékipari állásnak (1,148/100 ezer fő, míg Budapesten csak 0,114) köszönheti világszinten is remek szereplését.  Ha érdekelnek a részletek, a Broadband Savvy interaktív térképét itt böngészheted.

Az összeállítás eredményeit pásztázva egyéb érdekességekre is fény derül. A 75 vizsgált városból például a kanadaiakban a legkedvezőbb az RTX 3090-es kártyák ára, darabonként potom 1608 dollár, szemben a hazánknál feltüntetett 2766 dollárral. Beszédes adat az is, hogy az éllovas Austinban 100 ezer főre 13,378 gaming-állás jut, míg az utolsó helyezett Dubaj internetes díjszabása egyenesen rémisztő: a legolcsóbb 1Gbps-os csomag havidíja 775,89 dollár, azaz kb. 229 ezer forint.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)