Hirdetés

Jogában áll emulálni!

|

Az amerikai jogászok végre-valahára értelmes döntést hoztak: megadták a zöld lámpát a régi konzoljátékok emulációjának. Az egyedüli megkötés, hogy magának a gépnek már nem szabad kereskedelmi forgalomban lennie.

Hirdetés

Ez tehát azt jelenti, hogy egyrészt magukat a játékokat is teljesen legálisan le lehet tölteni az abandonware oldalakról, másrészt a hozzájuk tartozó BIOS-t, (ami az emulációs szofterhez szükséges) is –jogi következmények nélkül – bárki felhasználhatja. Ez pedig rendkívül fontos lépés a régi játékok történetében, ugyanis korábban rengeteg emulált játékot letölthető honlapot lelőttek.



A next gen konzol beszól
Végre, valahára megtörtént tehát az a lépés, amire minden abandonware site, vagy virtuális játékmúzeum várt. Ezek után nyugodt lélekkel tölthetünk le bármilyen C64, Amiga, vagy Sega Megadrive cuccot (illetve már a PS1 játékok teljesen legális emulálása sincs messze) sőt, magukra a honlapokra is gond nélkül feltölthetik a lelkes fanatikus a cuccokat.
Vagy mégsem? Nos, csak egy apró bibi van a dologban: az Xbox 360, a PS3 és a Wii egyaránt használ majd valamilyen saját emulátort, így amit ezeken a gépeken lehet játszani, azok továbbra sem kerülhetnek legálisan az abandonware site-okra, mivel már az adott cég „megvette” a forgalmazási jogokat. Xbox 360-on például feltűnően népszerűek az olyan régi címek, mint a Gauntlet, a Street Fighter, vagy a Mortal Kombat 3. (Ezek Live-on keresztül letölthetőek.) Így ezek értelemszerűen továbbra is illegálisak maradnak.



Abandonware: furcsa játszma
Jó, gondolom erre sokan csak vállat rándítanak: „kit érdekel, úgyis letöltöm, ha akarom.” De a kérdés nem Gipsz Jakab felhasználó szempontjából érdekes, hanem a site-ok üzemeltetői vállalnak rizikót, mert őket piszkálhatja az IDSA, a játékok jogait védelmező szervezet, ami már jó pár ilyen ZX Spectrum-os, Commodore 64-es, Amigás, vagy régi PC-s site-ot lövetett le. És nehogy azt higgyétek, hogy a régi játék már nem izgat senkit, tehát rossz piac lenne: az „Xbox Live Arcade” óriási bevételt hozott a Microsoftnak (különösen a Gears of War megjelenése előtt) ergo nagyon is figyelik a régi címek sorsát…



A nosztalgia: divat
Na jó, nálunk nem olyan kiemelkedően magas a játékkultúra, de külföldön nagy divat a nosztalgia: az emberek szeretnek régi játékokkal is játszani, vagy gyűjtögetni őket. Mi magunk is készítettünk Berrrel anno egy Játékmúzeumot (pusztán elméletei anyagok vannak fent) de a project még mindig kísérleti fázisban jár. Mivel Magyarországon élünk, nehéz befektetőket találni, de külföldön sokkal nagyobb érdeklődés kíséri az ilyesmit. A Grand Theft Auto-t készítő Rockstar például saját „vándor múzeumot” alapított, amely úgy volt, hogy hozzánk is jön (Berrrel szervezték egy időben, amikor Angliában volt) de aztán az egészből nem lett sajnos semmi.
Ez persze nem változtat azon, hogy a nosztalgia bizony egyre nagyobb divat: hasonlóan a hatvanas, hetvenes, és szép lassan a nyolcvanas évek ruházatához, a játékretró is ismét borzasztóan népszerű lesz, csak idő kérdése…
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)