Hirdetés

Jogsértésért perlik a holland kalózvadászokat

|

Akár egymillió dollárt is fizethet a BREIN alapítvány, amiért jogosulatlanul használt fel kampányában egy zeneszámot.

Hirdetés

Akasztják a hóhért, hiszen szerzői jog megsértése miatt áll bíróság elé a szerzői jog védelmével foglalkozó BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) alapítvány.



Mindezt a művészeket, szerzőket, kiadókat, producereket, forgalmazókat tömörítő szervezet kalózkodás ellenes kampánya során elkövetett "aprócska" hiba miatt. A BREIN ugyanis felkérte Melchior Rietveldt zeneszerzőt, hogy komponáljon egy számot egy filmfesztivál számára, ám az alapítvány a dalt később több millió Hollandiában forgalmazott műsoros DVD-re is felrakta.
A zeneszerző számára akkor vált világossá, hogy pont az ő jogait védő szervezet sértette meg a jogait, amikor frissen vásárolt Harry Potter DVD-jét akarta lejátszani. Kiderült kalózkodás beszüntetésére felszólító reklám aláfestő dallamai nem mástól, mint tőle származtak.



Rietveldt pénzügyi tanácsadója 1,3 millió dollárnyi ki nem fizetett jogdíjat számolt ki, tehát komoly összeget lesz kénytelen fizetni a BREIN, ha elbukja a pert.
Az említetteken felül egy másik tényező is színesíti az ügyet, mégpedig egy korrupciós botrány, ami azt követően robbant ki, hogy bejelentkezett Rietveldtnél a Buma/Stemra royaltiban utazó vállalkozás egyik igazgatósági tagja. Jochem Gerrits részesedést követelt a zeneszerző ki nem fizetett profitjából. A beszélgetésről azonban hangfelvétel készült, ezért most Gerrits kénytelen volt lemondani a cégben betöltött vezető pozíciójáról, hogy a bírósági tárgyalásra tudjon koncentrálni.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)