Hirdetés

JoJo's Bizarre Adventure: All-Star Battle R teszt - hadd szóljon a MUDA MUDA MUDA!

|

Megérkezett a majd' 10 éves JoJo játék remastere, ami egyszerre akarja elkényeztetni az anime rajongókat és a keményvonalas verekedős játékosokat.

Hirdetés

A JoJo's Bizzarre Adventure az elmúlt évek egyik legsikeresebb shonen animéje lett, köszönhetően a nevetségesen túltolt pózoknak, dialógusoknak, harcjeleneteknek és karaktereknek. Az internet hónapokig volt tele JoJo mémekkel, és bár annyira nem ette be magát a köztudatba mint a Dragon Ball vagy a Naruto, azt (majdnem) mindenki tudja, hogy mit jelent az "ORAORAORAORAORAORA".

Az anime egy jelenség lett, de a népszerűségére nem ugrott rá azonnal a Bandai Namco (leszámítva egy vendégszereplést a Jump Force-ban). Egy darabig ültek azon, hogy mit kezdjenek az IP-vel, aminek eredménye egy most, évekkel a nagy JoJo-láz után érkezett remaster lett. A 2013-as JoJo's Bizarre Adventure: All-Star Battle-t kaparták elő egy újabb körre, ami utólag nézve nem is volt olyan rossz döntés.

Hirdetés

Nem tudlak megverni, ha nem megyek közelebb

Az All-Star Battle R egy verekedős játék, ami stílusát, játékmenetét tekintve valahol a Tekken és az ArcSystem Works anime címei között helyzekedik el. A karakterek mozgása lassabb és súlyosabb, mint mondjuk a Dragon Ball FighterZ-ben, de az ütések, rúgások, és látványos kombók úgy pörögnek, mint a Guilty Gearekben. Szerencsére maguk a játékmechanikák nem túl bonyolultak: 1v1-es harcokat vívunk, melyekbe egy támogató partner beleszólhat egy-egy rövid ütés erejéig. Ezek az extra szereplők nem lesznek aktív részesei a csatának, csak annyira ugranak be, hogy megszakíthassák az ellenfél kombóját, és esélyt adhassanak nekünk a lendület visszanyerésére.

Az irányítás sem kifejezetten bonyolult: van egy gyenge csapás, egy közepes csapás, és egy erősebb csapás gomb, melyekhez még kapunk kikerülés és "style" gombokat. Utóbbi nyomva tartásával a karakterünk felvesz egy tipikus JoJo pózt és tölti a látványosabb kombókhoz szükséges mérőjét. Az irányítást tovább könnyíti, hogy van bekapcsolható auto-kombó mód, ami lehetővé teszi, hogy a gyenge csapás nyomogatásával összetettebb ütéseket vihessünk be.

A harcrendszernek vannak még finomságai, mint a stílusos elkerülés, vagy a 3D-s tér kihasználása, de ezek már olyan dolgok, amiket csak a rangsorolt létra harcosainak kell majd elsajátítaniuk. A lényeg egyébként is a játék stílusán van, ami aztán tényleg kimaxolja az alapanyag által nyújtott lehetőségek kihasználását.

Arany széltől a gyémánt porig

A játék az indítás pillanatában a jól ismert szinkronszínészek beszólásaival jelzi, hogy itt bizony egy félőrült csatatérre léptünk be. A menü mintha a manga oldalairól ugrott volna elő, a karakterek pedig folyamatosan szövegelnek nekünk arról, hogy itt lenne már ideje szétrúgni valaki seggét. Erre a játék meg is ad minden lehetőséget.

Ugyan az All-Star Battle R-nak nincs tradicionális sztorimódja, kapunk egy All-Star Battle menüt, ahol az anime és a manga történetének legnagyobb csatáit játszhatjuk le, vagy olyan meccsekben vehetünk részt, amiket korábban csak elképzelni tudtunk. Minden sztoriharcban vannak rejtett küldetések, melyek túlmutatnak azon, hogy "nyerd meg a menetet". Hamon-gyűjtés, drámai befejezés, adott kombó betalálása és hasonló feladatok teljesítése extrákkal jutalmazza a JoJo-rajongókat. Feloldhatunk karakteröltözékektől tauntokon át profil idézetekig mindent, amit akarunk. Ha csak extra aranyat kapunk, azzal is tudunk majd mit kezdeni az All-Star Battle beépített boltjában.

Ez a játék a JoJo rajongók mekkája: ha szeretnétek felépíteni a saját identitásotokat a profilkártyátokon keresztül, akkor meglesz rá a lehetőségetek. Ha át akarjátok szabni Jotaro szerelését, megtehetitek. Ha egy csapatba szeretnétek rakni Josephet és Zeppelit, tiétek a pálya. A fejlesztők még az online játékmódban is a rajongókat akarták simogatni az adott JoJo Partokra szabott küldetésekkel, melyek teljesítésével exkluzív jutalmakat oldhatunk fel. Az már csak hab a tortán, hogy ezeket 50 játszható karakter mellett kapjuk, ami példátlan változatosságot jelent a modern verekedős játékok körében.

Az egész játékélményt egyedül az online mód stabilitásának hiánya árnyékolja be. Az All-Star Battle R késleltetés alapú netkódot használ, és abból is a rosszabbik fajtát. Ennek köszönhetően a szétesések, a fagyások, és a fura mozgások sűrűn előkerülnek az online meccsek során, ráadásul a meccskereső is több sebből vérzik. Ahelyett, hogy a rendszer magától oldana meg olyan gondokat, mint hogy az ellenfél nem tudott csatlakozni, vagy hogy megtelt az adott lobbi, minden ilyen esetnél nekünk kell újra és újra elindítanunk a meccskeresés folyamatát. A harcok közbeni instabilitás és az előbb említett kényelmetlenségek nagyon megnehezítik, hogy kompetitív élménynek érezhessük az All-Star Battle R-t.

Harcoljunk vagy sem?

A Bandai tökéletesen lecsiszolta és átportolta a PS3-as élményt, és bár hozzáadott nagyon fontos elemeket az alapjátékhoz, az online élményen lett volna még mit csiszolni. Mivel a kiadó megígérte, hogy kapunk még DLC-ket, karaktereket és frissítéseket, van remény a javulásra, de szerencsére az All-Star Battle R még így is egy remek élmény a JoJo rajongóknak.

Ahogy ezek a karikatúra határán mozgó karakterek nagy léptekkel sétálnak egymás felé, és beleverik a másik fejét egy induló vonatba, miközben az öntudatuk kivetülése 100km/h-val dobálja az ökleit a másik felé, el is felejtjük, hogy az online móddal gondok vannak. Kétségtelen, hogy nem hibátlan a cucc, és nem is fogja megnyerni magának a műfaj minden rajongóját, akik szerették az animét, azok ezt imádni fogják.

JoJo's Bizarre Adventure: All-Star Battle R
A tökéletestől messze van, de ha imádod az animét vagy a mangát, akkor ez a játék neked szól.
Ami tetszett
  • a tálalás izzadja a stílust
  • rengeteg offline tartalom
  • 50 fős karakterfelhozatal
Ami nem tetszett
  • az online módban majdnem minden
  • egyes játékosok framerate gondokat jelentettek
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)