Hirdetés

Karácsony, rengeteg csaló és a hackerháború - mi történt a héten?

|

Az év végi nyugodt pihenést számos bejelentés és egy hatalmas DDoS támadás szakította félbe. Már a szeretet ünnepe sem szent?

Hirdetés

Bizony, ez az év utolsó heti összefoglalója. Már csak néhány nap van hátra a 2014-es évből, amely számos szomorú-, de sokkal több csodás pillanattal lepett meg minket. Hol könnyeket csalt a szemünkbe, hol mosolyt az arcunkra. Csak úgy mint ez a hét, amiről azt hittük, hogy megússzuk egy szimpla karácsonnyal. A fa alatt talált konzollal bevágódunk a nappaliba, és a szilveszteri buliig fel sem állunk onnan. Sajnos nem így történt.

Kezdjük is mindjárt a szomorú hírekkel, hogy a cikk végére már csak vidámság maradjon és mindenki mosollyal hajthassa le a fejét. Még a hét elején kellett könnyes búcsút vennünk a 70 éves Joe Cockertől, akinek legnagyobb slágereit bizonyára mindenki ismerte. A karácsonyi hangulat és a halászlé illata szerencsére visszahozta a jókedvünket, amíg ki nem derült, hogy egy "mókás" csapat megbénította az Xbox Live-ot és a PlayStation Networköt is, így jó ideig nem tudtunk játszani. Szerencsére Kim Dotcom, a Mega szolgáltatások alapítója a segítségünkre sietett (persze nem teljesen önzetlenül, hiszen ő sem tudott játszani), így helyreállt a rend, mostanra már mindenki nyúzhatja a konzolt ezerrel. Még az a szerencsétlen flótás is, akinek PlayStation 4 helyett pár kiló követ csomagoltak a dobozába. Bizonyára volt otthon meglepetés.

A karácsonyi szünetben szerencsére a kiadók, fejlesztőcsapatok és a marketingesek is visszavettek a tempóból, így nem kellett egész nap ráfeszülnünk a bejelentésekre. Vagyis hogy nem kellett volna, ha a Rockstar nem lebegteti meg, hogy jön a GTA V gépigény. Nem jött. Lehet hogy a Rockstarnal is csak trollkodtak, mint Kojima a csirkesisakkal? Bejelentésekből azért így sem volt hiány, megtudtuk például, hogy jön a Styx: Master of Shadows folytatása, visszatért a S.T.A.L.K.E.R. fejlesztőcsapata, új játékmódot kap a H1Z1, illetve hogy a The Witcher 3 gyakorlatilag készen van, már csak a bugokat kell kipurgálni belőle. Örüljünk.

A The Order 1886 nem éppen megnyugtató karácsonyi trailerét csak fokozta a Dying Light másfél órás gameplay videója. Míg a DayZ-ben öngyilkosságot, a GTA Online-ban hógolyócsatákat kaptunk ajándékba, az ünnepi játékmódot pedig meg is hosszabbították a már említett PSN és Xbox Live problémák miatt. Napokon belül indulhat a Survarium európai bétája, és bár valószínűleg nem lesz olyan nehéz túlélni benne, mint a Depth legdurvább cápája ellen, azért tartogat majd kihívásokat. A Bloodborne-ban egy véletlenszerűen generálódó dungeon gondoskodik majd arról, hogy soha ne unjuk meg a játékot, de valószínűleg így sem rakunk majd bele 100 ezer évet, mint a Destiny-be. Hiába, a videojáték bizony megváltoztatja az embert.

Tovább éleződik a Microsoft és a Sony párharca, hiszen míg előbbi a virtuális valóságba próbál betörni, utóbbi már a Samsungot is rábeszélte, hogy a jövőbeli tévéit már PlayStation Now kompatibilitással építse. A Sony persze elsősorban nem ezzel, hanem a The Interview című filmmel kavart port a héten, de legalább volt mit nézniük azoknak, akiket kibannoltak a CS:GO szerverekről csalás miatt. A film nem lett a legjobb de talán még így is nézhetőbb, mint a Halo: Nightfall, ami azért hagyott némi kívánnivalót maga után. A kizárt csalók pedig ha mindenképp FPS fronton akarnak maradni, bepróbálkozhatnak a zombi móddal bővülő Call of Duty: Advanced Warfare vagy a kifejezetten ígéreten kampányt kínáló Battlefield Hardline játékosai közt. Csalók persze mindenütt vannak, ehhez jobb, ha hozzászokunk.

Hogy a modolás csalásnak számít-e, azt majd az EA eldönti, a Dragon Age: Inquisitionben mindenesetre megjelentek a modderek. Persze azért nem Skyrim szinten, de néhány módosítást már most elvégezhetünk. Annyira azért még nem durva a dolog, mint a Minecraftban, ahonnan akár a saját karácsonyfádat is vezérelheted, vagy a GTA IV-ben, amely Tony Hawk játékként tér vissza, de azért mókás. Néhány új ruha persze közel sem nyűgözött le minket annyira, mint az immár 30 éves Naughty Dog egyik grafikusának porfóliója. A csapat egyébként könnyen lehet, hogy már a The Last of Us 2-n dolgozik, a hír hallatán fel is szaladt a vérnyomásunk.

A filmek és sorozatok rajongói néhány zseniális rajongói alkotással vigasztalódhattak a héten. A Hobbit premierjét meglovagolva elkészült Bilbo kardja, amely kéken világít, ha Wi-Fi van a közelben. Ezt persze egy pillanat alatt überelte a DC vs Marvel rajongói trailer, ahol legalább nem akarták megölni Stan Lee-t, nem úgy, mint a filmvásznon. Befutott egy rövid ízelítő a Trónok Harca ötödik évadához, megtudtuk, hogy Adam Sandler zsinórban másodjára lett a világ legtúlfizetettebb színésze, valamint az is kiderült, hogy minden bizonnyal készül egy Star Wars spin-off, amelyben  talán Aaron Paul viszi majd vászonra Han Solo-t. Most végre kiderülhet, hogy ki lőtt először.

Persze mi sem tétlenkedünk a héten. Az év legjobb játékainak szenteltük a GS Hype-ot, de a PlayIT Karácsony teljes díjátadóját is visszanézhettétek, ha nem tudtatok volna kint lenni a helyszínen. Az év végi előfizetői akciót is megfejeltük, méghozzá egy elképesztően menő évfordulós PlayStation 4-gyel. Teszteltük az F1 2014-et és az Assassin's Creed Rogue-ot, valamint fejest ugrottunk az évértékelésbe is: a sort Epres és Wolfy nyitották, majd Dudu, jómagam és Chava mondta el, milyennek is látta 2014-et. A sort természetesen a következő napokban is folytatjuk, minden napra jut még valaki.

Nem maradt más hátra, minthogy a poharak előkészítésére szólítsam fel a Tisztelt Olvasót (a szilveszteri bulira úgyis kelleni fog), további kellemes pihenést és boldog új évet kívánjak, majd tekintetemet az ég felé fordítva beleordítsam HP örök érvényű jelmondatát az éjszakába: "Vegyetek GameStart!"

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)