Hirdetés

Karbon laptop házilag!

|

"Karbonizált" laptop, ComputerMode design, egyedi matrica. Avagy hogyan vessünk véget hordozható kedvencünk "szürkeségének".

Hirdetés

A hordozható számítógépek átalakítása nem túl elterjedt a modder társadalomban. Ez nem is véletlen, hiszen egy készülék ára több százezer forint, és az átalakítással az egész gépre kiterjedő garancia elveszik. Ugyanakkor a gyártók elég ritka esetben fordítanak elegendő energiát a design-ra. Saját laptopom is ebbe a kategóriába tartozik, így kezdődhetett a tervezgetés. Az alapötlet (karbonborítás) a gyártó Ferrari szériás modelljéből adódott kisebb módosítások mellett.

 

 

A megvalósítás első lépése a megfelelő alapanyag beszerzése volt. A valódi karbon igen drága anyag, amivel nem is egyszerű dolgozni, főleg ha egy komplett notebook vázát kéne belőle kivitelezni. Emellett mindenképpen olyan ötletre volt szükség, aminek megvalósításával nem vész el a garancia. A megoldást az autó tuningban gyakran használt karbon fólia jelentette. Ez az anyag kiválóan utánozza az eredeti anyagot, ugyanakkor öntapadós és hő segítségével könnyen alakítható. Mivel kültéri használatra is alkalmas ezért a strapabíróságával nem akadhat gond. A fóliát egy nagy pesti autó tuning boltban sikerül beszereznem kb. 6000FT-ért. A megvásárolt mennyiség bőségesen elegendőnek bizonyult a későbbiekben, így maradt is belőle kisebb hibák javítására, sőt még a „Dragon" házam DVD meghajtójának bevonására is

 

 

Az anyagok megvoltak, így kezdődhetett a munka. A fóliázás kivitelezéséhez szükség volt mérőeszközre, egyenes vonalzóra, ceruzára, éles ollóra, szikére és ha szép eredményre vágyunk akkor egy hőlégfúvóra. A tervekben a monitor hátsó borítása valamint a billentyűzet és touchpad körüli rész lett átalakításra ítélve, így mindenekelőtt ezeket kellett pontosan lemérni. A teljes szélesség és magasság méretekhez 1-1 cm-t számoltam fel ráhagyásként a szélek és a visszahajtás miatt. Miután a nagy lapokat kivágtam a tekercsből, fölvázoltam a kivágandó területeket. Az íves részeken, mint a toucpad körül is, slégan vágtam ki az anyagot, mivel a megfelelő formát a felragasztás után alakítottam ki. Azért maradtam ennél a megoldásnál, mert a touchpad körüli szegélyben vezetve a szikét szépen és pontosan lehet vágni. A gép elülső élénél található ezüst betétnél és a klaviatúra körül is ilyen módszerrel dolgoztam.

 

 

A felragasztás előtt mindenképpen el kellett távolítani a gyári matricázást. Ez sajnos nem olyan egyszerű feladat, mivel a jól ismert ragasztómaradványok elég makacsak. Szerencsére az Arctic Cooling processzor zsír eltávolításra kifejlesztett két komponensből álló készlete kéznél volt. Természetesen más oldószerrel is eltávolíthatóak ezek a nemkívánatos elemek, de a műanyag felület miatt érdemes észnél lenni. Másik érv az általam használt anyag mellett, hogy rendkívül szépen lehet dolgozni vele és a hűtőzsír eltávolításban sincs párja, így érdemes ráfordítani azt a 2090FT-ot. Miután a „pacák" eltűntek a felületről következhetett az egész ragasztási felület zsírtalanítása. Erre a célra szintén az ArcticClean-t használtam, valamint egy finom rongyot, ami nem szöszöl. Ezután következhetett a matrica felragasztása. Ezt a műveletet semmiképpen sem szabad elkapkodni. Az öntapadós felületet borító fóliát a klaviatúra felső részéhez eső sarkon bontottam meg. Innen haladva szépen egyenletesen húztam le ezt a védő réteget és a tapadó felületet egy ronggyal és egy téglatest alakú tokkal simítottam rá a laptop házára. Mindenképpen oda kell figyelni a záró szerkezet nyílásainak kivágására! A szélek egyelőre megmunkálatlanul maradtak. Az íves felületeket a fentebb leírt módon alakítottam ki.

 

 

A következő lépés a monitor hátlapjának beborítása volt. Itt is szembetalálkoztam a gyári matricázással. A gyártó logóját óvatosan egy szike segítségével távolítottam el. Fontos, hogy több helyen is alá kell feszíteni az ilyen merev anyagú matricáknak, ha későbbiekben vissza szeretnénk őket helyezni, mivel ha nagyon meghajlanak és deformálódik a felület, bajban lehetünk. A zsírtalanítás elvégzése után jöhetett a karbon matrica. Ennek a felhelyezése ugyanúgy történt mint előzőekben. A matricát az egyik végen megkezdtem, majd fokozatosan rásimítottam a felületre. A leszedett logó helyén egy mélyedés volt az anyagban, itt megvágtam a fóliát, így azt bele tudtam simítani.

 

 

Miután minden tervbe vett rész karbon mintázatúvá változott kezdődhetett a szélek eldolgozása. A cikk elején említettem, hogy ez a fólia hővel alakítható. Ennek megfelelően hőlégfúvóval melegítettem meg az anyagot és máris szépen vissza lehetett hajtani a szegélyek alá. A monitor körüli íves sarkokon érdemes megvágni a fóliát, ezáltal sokkal szebben elsimítható.A munka befejezése után ragasztópisztoly segítségével szépen visszahelyeztem a gyári logót, így az első „fázis" készen is volt.

 

 

A második felvonásban a monitor mögötti felület további szépítése volt a cél. Eredetileg Mitsubishi EVO design lett betervezve, de Kristo Péter (Petya) grafikus kollégámmal egyetértésben az általa készített ComputerMode-os „rajzot" helyeztük fel. A második fázisban a matrica készítéséről és felhelyezéséről olvashattok az eredeti cikkben. Ezen kívül még jó pár érdekes képet is láthattok.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)