Hirdetés

Képtelenek háborúnak nevezni a háborút az Atomic Heart orosz fejlesztői, magyarázkodniuk kell

|

Műbalhénak tűnhet a felháborodás, de igenis van alapja, megmagyarázzuk, miért.

Hirdetés

Az Atomic Heart egy BioShock és Arkane-játékok inspirálta retrofuturisztikus FPS, amely egy alternatív univerzumban játszódok. Egy olyanban, amelyben a Szovjetunió 1941-ben legyőzte a nácikat a második világháborúban, és az egész világ úgy néz ki, mintha megpróbálták volna felépíteni Disneylandet a Csernobil című sorozat díszletei közt. Főhőse ráadásul egy KGB-ügynök. Nagyjából borítékolható volt, hogy gamerek egy csoportja előbb-utóbb felkérdezi a Mundfish fejlesztőcsapatot:

mégis mi a véleményük a lassan egy éve dúló ukrán-orosz háborúról?

Az, hogy erre illene válaszolniuk, nem  csak a társadalmiigazságosság-harcosok mániája, hanem azért is jogos felvetés, mert a cég a hírek szerint orosz állami pénzből is fejleszti a játékot, illetve olyan vállalatokkal áll kapcsolatban, amelyeket érintenek a szankciók, és emiatt kapnak kompenzációt. Úgy, hogy közben Ciprusra helyezték át a székhelyüket, jelenleg is ott készítik az Atomic Heartot, így közvetlenül nem is fenyegeti őket retorzió, ha rosszat mondanak.

Hirdetés

A Mundfish mélyen hallgat a pénzügyeikről, a háborúról azonban most a következőt tweetelte:

Szép üzenet, de nem lehet nem észrevenni, hogy háborút még véletlenül sem említ, csak annyit mond, "az emberek ellen elkövetett erőszakkal szemben" határozzák meg magukat. (Az orosz kormány az invázió megindítása óta következetesen kerüli a háború szót, hiszen szerintük csak visszafoglalják, ami az övék, erre pedig feltűnően rímel a Mundfish mondata.)

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Erre persze rengetegen kiakadtak, köztük a szintén orosz Szergej Mohov, a Remedy Entertainment egyik fejlesztője. Mint írja, még kimondani is képtelenek a háború szót, azt meg végképp, elfogadtak-e pénzt az államtól. A játék történetét tekintve pedig nonszensz az érv, amellyel a Mundfish egy későbbi tweetben előállt: hogy ők nem foglalkoznak politikával és közéleti kérdésekkel, csak az érdekli őket, hogy az Atomic Heart a legjobb formában jelenjen meg februárban

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)