Hirdetés

Pár trükk betartásával kisebb eséllyel esünk kiberbűnözés áldozatául

|

A videojátékipar növekedésével egyre nő az átverésnek és a rosszindulatú kártevőknek való kitettségünk is, ezért nem árt ha tisztában vagyunk azzal, hogyan lehetünk a legnagyobb biztonságban miközben játszunk.

Hirdetés

Egyre több ember játszik videojátékokkal a világon, mely részünkről mindenképp egy üdvözlendő tendencia, és örülünk, ha minél többen ismerkednek meg az általunk olyannyira szeretett művészeti ággal. Felmérések szerin a világon jelenleg 2,5 milliárd ember játszik valamilyen formában, ebbe beleértve a böngészős és mobilos játékokat is. Persze ahol siker van, ott van pénz is, ahol pedig pénz van, ott megjelennek azon nemkívánatos elemek is, akik a gyanútlan felhasználókból szeretnének hasznot húzni, így nem árt odafigyelni.

Hirdetés

Minden platformon akadnak olyan biztonsági rések, melyeket kihasználva hackeléssel vagy vírusokkal könnyedén kárt lehet okozni a játékosoknak vagy a vállalatoknak. Mind a Fortnite, mind az Apex Legends népszerű a kiberbűnözők körében, hiszen ingyenes hozzáférhetőségük miatt rengetegen próbálják ki azokat, ráadásul előbbi esetében az alacsony átlagéletkor is könnyíti csalók dolgát.

A gamer fórumokon is gyakran helyeznek el olyan linkeket, melyekre kattintva zsarolóvírusok települnek a gépünkre.

Fontos megemlíteni még a malware típusú vírusokat, melyekkel a PC-s játékosok találkozhatnak főként, mivel ezek célja, hogy a tulajdonos tudta nélkül kriptovaluta bányászatra használják a gépét. Ezen felül nem elhanyagolható veszély az online zaklatás vagy a kiskorúak bizalmába férkőzés sem, melyet főként a tudatos internethasználatra neveléssel lehet megelőzni; több olyan kezdeményezés is van, mely azt a célt szolgálja, hogy ez bekerüljön az oktatásba.

Néhány tanács betartásával a felhasználó is megelőzheti azt, hogy a kiberbűnözés áldozata legyen:

  • Mindig a hivatalos forrásokat részesítsük előnyben! Nem bízhatunk a sok ezer, játékokat és cheat-eket kínáló nem hivatalos weboldal és fórum letöltési linkjeiben - vírusok is rejtőzhetnek mögöttük.
  • Frissítsük a játékainkat! A játékoknak, hasonlóan más szoftverekhez, lehetnek olyan biztonsági rései, amelyeket a bűnözők kihasználhatnak. Győződjünk meg arról, hogy az összes rendelkezésre álló javítást, patch-et telepítettük!
  • Használjunk megbízható vírusirtót, és tartsuk azt bekapcsolva játék közben is! Válasszunk olyan biztonsági megoldást, mint az ESET Internet Security, amelynek "Játékos mód" opciója is van, amely lehetővé teszi, hogy megszakítás nélkül élvezzük a játékot, miközben a számítógépünket folyamatos biztonságban tudhatjuk. A "megszakítás nélkül" szó szerint értendő: nincsenek zavaró felugró ablakok játék közben, és a számítógépünket sem lassítja a program.
  • Figyeljünk arra, hogy mit osztunk meg magunkról! A gamer közösségekben könnyen szerezhetünk új barátokat, de mindig legyünk óvatosak, mert nem tudhatjuk, ki ül valójában a másik oldalon. Ne adjunk meg személyes vagy bankkártya adatokat sem a fórumokon, sem privát üzenetben.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)