Hirdetés

Kidobta a Steam a kurátorokat, akik egy indie fejlesztőt próbáltak átejteni

|

Tesztkulcsokkal ügyeskedő felhasználókat buktatott le egy leleményes játékfejlesztő.

Hirdetés

Az ügyeskedők minden helyzetben megtalálják a kiskapukat, s természetesen nincs ez másként a Steamen sem, ahol az indie fejlesztőket gyakran bombázzák ingyenes tesztkulcsokért kuncsorgó kérők, akik aztán egy kamu értékelést írva egyszerűen csak eladják a könnyen szerzett portékát. Egy nemrég megjelent point & click kaland, a BROK the InvestiGator készítője azonban egy leleményes módszert agyalt ki a csalók lebuktatására, amely végül kurátori csoportok tömeges bannolásához vezetett.

A COWCAT néven futó fejlesztő demo kulcsokat küldött az összes érdeklődőnek, azt feltételezve, hogy aki valóban tesztelni akarja a játékot, az úgyis értesíteni fogja a "bakiról". A BROK the Investigator megjelenése után szépen gyűlni kezdtek a pozitív visszajelzések, a fejlesztő azonban arra lett figyelmes, hogy egyes kurátor csoportok idővel negatívra változtatták az eredetileg kedvező értékelésüket.

Hirdetés

A lóláb viszont két szempontból is kilógott: egyrészt ezek a kurátorok kizárólag a CROC-ot értékelték negatívan, másrészt úgy írtak a játékról, mintha befejezték volna, holott csak demo kulcsot kaptak.

A fejlesztő ezért nem tudott másra gondolni, mint hogy az érintettek nem tesztelők, hanem ügyeskedők, akik eladták a kulcsokat a G2A-n és a hasonló oldalakon, a pórul járt vásárlóik reklamációját követően pedig bosszúból lerontották az értékelésüket. A jelek szerint a Valve is egyetértett ezzel, az érintett kurátori csoportok ugyanis repültek a Steamről, miután nyilvánosságra került a sztori. A bannolás összesen 20 csoportra terjedt ki, ebből 9 hagyott negatív értékelést a BROK oldalán, további 11 pedig egy olyan felhasználó irányítása alá tartozott, aki érintett volt a feltételezett csalásban.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Az eset ismét rávilágít, hogy milyen dilemmával szembesülnek az indie fejlesztők a tesztkulcsok kiadásakor, hiszen egy ilyen kategóriájú játéknak még a legapróbb hírverés is életmentő lehet, amit a csalók könyörtelenül kihasználnak.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)