Hirdetés

Kígyók a fedélzeten

|

Samuel L. Jackson… A fekete színész neve hallatán szinte pavlovi reflexként idéződik fel a hozzá kötődő két Tarantino film, a Ponyvaregény és a Jackie Brown. Jacksonhoz annyira hozzánőtt ez a két szerep, hogy még a Star Wars filmekben sem tudta levetkőzni.

Hirdetés

Ezek után nem meglepő, hogy a Kígyók a fedélzeten csak róla szól: elég egyetlen, igazából nem is túl szellemes, de mégis a film amerikai premierje óta emblematikussá vált beszólás („most már elegem van ezekből a kib*szott kígyókból ezen a kib*szott repülőn!”), hogy a nézőközönség extatikus mámorban röhögcsél.


Persze kár is lenne tagadni, hogy Jackson hihetetlenül eredeti egyéniség és szinte bármilyen filmet képes elvinni a hátán, ez alól pedig a Kígyók a fedélzeten sem kivétel. Ha viszont lehántanánk Jacksont a filmről, akkor egy elég átlagos akció-filmvígjátékot kapnánk, amely kicsit ügyetlenül dülöngél a hipergagyi kaland, horror és katasztrófafilm és önmaga szellemes paródiája keskeny választóvonalán.


A film sztorija pontosan arról szól, amit a szándékosan egyszerű címe jelez: kígyókról egy repülőn. (A film eredeti címe Snakes on a Plane) A repülőre két kőkemény zsaru (az egyik Jackson) és egy hírhedt bűnöző elleni vád tanúja száll fel. A tanúskodást megelőzendő, a maffiavezér mérges kígyókat csempész a fedélzetre, majd fermonokkkal megvadítja és szabadon ereszti őket azzal a céllal, hogy a repülő lezuhanjon és a tanú is ott pusztuljon. A további cselekmény egyszerre emlékeztet az Airport-filmekre és azok paródiájára, az Airplane-re, illetve a B kategóriás horror mozikra: a kígyók elszabadulnak, egymás után ejtik áldozataikat, a gép több helyen megsérül, kitör a pánik. A mérges hüllők a lehető legváltozatosabb módon és helyeken marják meg a repülőn utazó szerencsétlen áldozataikat és a halálesetek szándékosan eltúlzottak és közönségesek, így a néző önkéntelenül is csak röhög rajtuk.


Amikor azonban elfogynak a groteszk halálnemek, vagy Jackson éppen nem játszik szószátyár „ponyvalegényt”, és a humor helyét az „izgalmak” veszik át, a film átlényegül egy unalmas és közepesen megrendezett katasztrófafilmmé, nem túl félelmetes és nem igazán jól animált számítógépes kígyókkal, illetve az Airportok sablonjait használó repülőgépes jelenetekkel, szereplőkkel.


Aki él-hal Jackson vicces, odamondogatós feka dumájáért, az azt fogja kapni a pénzéért, amire számít, akinek viszont ennyi kevés, az inkább ne váltson jegyet erre a járatra.

Értékelés: 74%
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)