Hirdetés

Kipenderíti a Steam az NFT- és kriptovaluta-alapú játékokat

|

A Valve nem lelkesedik az új őrületért.

Hirdetés

Rohamosan nő a kriptovaluták és az NFT-k, azaz a nem helyettesíthető tokenek népszerűsége. Az előbbiben sokan az évezredek óta használt klasszikus pénz utóját látják, az utóbbival pedig lényegében bármi eladhatóvá tehető az internettől a rajzolt bálnákig, hiszen a blockchain-alapú tokenek csak egyetlen példányban létező virtuális javakat takarnak.

Az új őrületet meglovagolva a kriptovaluták és az NFT-k fokozatosan elkezdték beenni magukat a játékokba is, melynek egyik legjobb példája a több mint egymilliárd dolláros bevételt elért Axie Infinity, amiben NFT-ként létrehozott szörnyekkel harcolhatunk és kereskedhetünk Ethereumért cserébe.

Hirdetés

A jelek szerint azonban a Steam játékáruház üzemeltetője, a Valve nem lelkesedik az új őrületért, a napokban ugyanis módosult a platform szabályzata, melynek értelmében elkezdték kiszórni az NFT-ket és/vagy kriptovalutás tranzakciókat tartalmazó címeket. Erre elsőként az egyik ilyen játék, a 2022-ben érkező Age of Rust fejlesztője hívta fel a figyelmet a Twitteren.

Bejegyzésében kiemelte az irányelvek nemrég hozzáadott pontját, ami egyértelművé teszi a tilalmat:

A poszt folytatása szerint Valve azzal indokolja a tiltást, hogy a platformján nem engedélyezett a "való világbeli értéket" képviselő portékák adásvétele.

A döntést internetszerte sokan üdvözölték, a szabályozatlan NFT-szcénában ugyanis hírhedten sok a csalás, így aki beáll az elképzelés mellé, az könnyen darázsfészekbe nyúlhat. Nem csoda hát, hogy a Steam mellett az Epic Games Store sem támogatja a blockchaines játékokat, amiről maga Tim Sweeney, az Epic vezetője tweetelt még szeptemberben.

"Hozzá sem nyúlunk az NFT-hez, mivel az egész területet átszövik a csalások, az érdekes, decentralizált technikai alapok, és a csalások."

- írta a bejegyzésében, kétszer is kihangsúlyozva a csalások jelentette kockázatot.

Egy másik NFT-s játék, a Night Lite fejlesztője egyébként szeptember 30-án közölte, hogy alkotása nem kerül a Steamre, így valószínű, hogy a Valve már hetekkel a szabályok nyilvános módosítása előtt elkezdte értesíteni a készítőket a döntésről.  

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)