Hirdetés

Kirby's Return to Dream Land Deluxe teszt - magába szippant

|

Isaac Clark után Kirby is megmutatja, hogy hogyan kell kiváló remake-et csinálni egy igazi klasszikusból.

Hirdetés

Kirby, a Nintendo univerzum egyik legaranyosabb és legarányosabb karaktere tavaly töltötte be a harmincat (bár nem látszik rajta), a minden tekintetben kerek jubileumot pedig bőven volt alkalma a rajongóknak újra és újra megünnepelni - elvégre egy év alatt immár a harmadik Switch-játék érkezik az ő főszereplésével. Igaz, fővonalbeli ebből csak a nagyszerű Kirby and the Forgotten Land volt, a nem sokkal később megjelent Kirby's Dream Buffet inkább csak egy spin-off partyjáték - bár annak épp nem rossz.

És íme, most megérkezett, vagy inkább visszatért a Kirby's Return to Dream Land Deluxe, egy eredetileg még GameCube-ra szánt, végül azonban csak Nintendo Wii-re megjelent játék remake-je, melyet a HAL Laboratory most gyönyörűen felújítva és sok-sok extrával megpakolva adott ki Nintendo Switchre.

Hirdetés

Talán úgy tűnhet, hogy egy 12 évvel ezelőtti játék remake-je csak a nosztalgiázni vágyó rajongóknak lehet érdekes, pedig a Kirby's Return to Dream Land Deluxe az egyik legjobb becsatlakozási pont bárkinek, aki eddig még nem barátkozott össze Kirbyvel: harmincvalahány játéka közül talán a leginkább vegytiszta formában nyújtja, amiben a Nintendo mindig is a legerősebb volt: felhőtlen, kicsiket-nagyokat, kezdőket-profikat egyaránt könnyedén magába szippantó (hehe) egyéni/baráti/családi mókázást, gyorsan megtanulható és mégis változatos mechanikákat - Kirby pedig… nos, Kirby. Sokunk egyik legkedvesebb játékhőse, aki egy bumfordi alien-bébi cukiságát ötvözi egy nagyjából Mr. Manhattan ligájába sorolható erővel.

Szív, lenn tart, kipufog

A 2011-es Kirby's Return to Dream Land a sorozat néhány extravagánsabb címe, például a keményvonalas/puha fonalas Kirby's Epic Yarn után visszatért a sorozat tradicionális platformer gyökereihez: 2,5D nézetben kocogunk-ugrálunk(-repkedünk) balról jobbra, Kirby pro gamer move-jával: ellenfeleinket beszippantva képesek vagyunk lemásolni egyedi támadásaikat, így szerezve új harci vagy taktikai lehetőségeket. És itt már rá is fordulhatunk a cím végére biggyesztett "Deluxe" címkére, hiszen az eredeti játékban is látott képességek mellett (mint például a kard vagy a szikra) két újjal is találkozunk.

A mecha röpködés közben potyogtatható bombákat ad, vasöklöt és lézert, a homokkal pedig villámgyorsan beáshatjuk magunkat védekezésképpen, Darude Sandstormját idéző vihart kavarhatunk, vagy úgy rúghatjuk ellenfeleink arcába az apró szemcséket, mintha csak a vonyarcvashegyi strandon deklarálnánk alfahím pozíciónkat, a hekkes felé menet elhaladva a napozók között. Szintén újdonság, hogy a kisebbek (vagy stresszmentesebb szórakozásra vágyók) kedvéért indításkor igényelhetjük "Helper Magolort", aki megduplázza életerőnket, egy-egy rosszul sikerült ugrás után kiment minket a szakadékokból vagy bossharcok közben ad extra képességet - jó ötlet, hogy a sztoriban központi, mégis ritkán látható Magolort aktívabban szövi a játékba. De nem is csak Helper Magolor formájában (amit a kihívás kedvéért valószínűleg sokan inkább hanyagolnak majd), hanem a játék végén megnyíló új "epilógussal", ami gyakorlatilag egy külön kaland, Magolorral a főszerepben, valamint teljesen új játékmechanikai elemekkel, például gyűjtögethető, szintezhető képességek.

A kanapé királyai

Az eredeti Kirby's Return to Dream Land a sorozat egyik legklasszabb kooperatív élményét adta, és ez most sincs másként. Menet közben bármikor becsatlakozhat/kiléphet egy-két(-há) helyi játékos, ráadásul most már ingyen. Az újonnan érkezők választhatják a régi jó crew (King Dedede, Bandana Waddle Dee, Meta Knight) más és más képességekkel felvértezett tagjait, de ha jobb úgy, hogy Kirby-vesznek jóbarátok, akkor lehet mindenki Kirby is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ami viszont új szintre emeli a közös mókázást, az a Merry Magoland, ami nem csupán egy partijáték-mód, hanem tucatnyi, javarészt más Kirby-játékokból ismert (és két új) minijáték vidámpark-szerűségbe rendezett gyűjteménye. Ezek természetesen mind játszhatók akár négyesben is, három-három nehézségi fokozaton, de a legklasszabb, hogy bármikor ugrálhatunk a sztori mód és Merry Magoland között. A vurstliban ugyanis pecséteket gyűjtve, illetve küldetéseket teljesítve egy rakás hasznos tárgyat zsebelhetünk be, melyek a sztori mód későbbi, húzósabb pályáin nagyon hasznosak lehetnek. De gyűjtögethetünk különféle maszkokat is, ha kedvünk támadna beöltöztetni Kirbyt. Az "öltöztetés" kicsit talán túlzás, mivel egyéb ruhadarabokat nem fogunk találni, de hősünk anatómiáját tekintve ez igazából érthető is.

A Kirby's Return to Dream Land eredetileg is nagyszerű volt, most még inkább az lett. A tradicionális platformer játékmenet időtlen, a meseszerű 2,5D grafika pedig örökzöld, csak apró csinosításokat igényelt. Ami azonban leginkább dicséretes (és még a teljes árat is könnyen védhetővé teszi), az a rengeteg új tartalom. Tény, hogy a Nintendo sosem szégyenlősködik, ha felújított klasszikusok árazásáról van szó, most azonban egy rossz szavunk sem lehet.

Kirby's Return to Dreamland Deluxe
Az egyik legjobb Kirby-játék, hibátlanul felújítva, megtömve rengeteg újdonsággal.
Ami tetszett
  • cukisággal álcázott mámorító pusztítóerő
  • sok apró finomítás (pl. air dodge a későbbi részekből)
  • nagyon sok új tartalom
Ami nem tetszett
  • ilyen nincs
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)