Hirdetés

Kísérletek a valóság határán

|

Svéd és Brit tudósok kis csoportja most azon dolgozik, hogy a valós és a virtuális világ közötti határvonal még jobban elmosódjon.

Hirdetés

A jelenlegi kísérletekben a résztvevőket hátulról figyelte két mozgásérzékelővel ellátott kamera, amely a jeleket egy virtuális valóság szemüvegbe közvetítette, így az alanyok hátulról láthatták magukat, amolyan TPS nézetben. Ezután különböző eszközökkel stimulálták az alanyokat, pl. műanyagdarabbal megbökték a mellkasukat, ezzel egy időben a kamera előtt is megismételték ezt a folyamatot, mintha a néző valóban ott lenne a saját háta mögött. 19 vizsgált emberből 18azt állította, hogy hátsó, virtuális önmagát is teljesen reálisnak érezte a párhuzamos ingerek miatt. A tudósok szerint a kísérletek nagyban úttörők lehetnek, hisz egy megfelelő szerkezettel az ember szinte bárhol ott lehet virtuálisan anélkül, hogy otthonából kimozdulna, illetve a technológia a játékiparban is felhasználható, így teljesen reális érzeteket kelthetünk a játékosokban, akik ettől sokkal jobban bele tudják élni magukat a játékokban. Az egyetlen kérdés a technológiával kapcsolatban az, hogy mennyire tehetjük reálissá a virtuális világokat, hisz a megfelelő hatékonyság mellett az ember már nem tudja elkülöníteni a valóst a létrehozottól.

 

outofbody.jpg

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)