Hirdetés

Kiszivárgott egy lista, ami állítólag az érinthetetlen Twitch-felhasználókat tartalmazza

|

Újabb érdekes csemegével szolgál a hackertámadás során nyilvánosságra került adatcsomag.

Hirdetés

A Twitch-cset ért múlt heti hackertámadás bizonyára még számos cikk forrása lesz, hiszen az akcióval kiszivárgott 125 GB-os adatcsomag rengeteg érdekességet tartogathat a kíváncsi szemlélőknek.

Hogy a platformon bosszút állni szándékozó akció mennyiben érintette a felhasználói jelszavakat, az továbbra is találgatások tárgya, a Twitch hivatalos álláspontja szerint viszont eddig nincs bizonyíték a bejelentkezési adatok kikerülésére. A napokban azonban felbukkant egy újabb érdekes dokumentum, ami szintén magyarázatra szorulhat.

Hirdetés

Egy Reddit-felhasználó ugyanis egy "do_not_ban_list", azaz "ne bannold lista" nevű szöveges dokumentumról készült fotót osztott meg a közösségi oldalon. A mindenféle kommentárt nélkülöző eredeti poszt itt látható, de beszúrjuk magát a képet is, amit kattintással nagyíthattok:

A fotó első pillantásra azt sugallja, hogy a Twitch fenntart egy elit klubbot, akiket valamilyen okból nem lehet kidobni a streaming platformról. A sorok közepén a felhasználónevek szerepelnek, utánuk pedig talán azok az indokok, melyek kapcsán nem szabad bannolni őket. A két ismertebb, aláhúzott név ricegum és loltyler1, akiknél az instrukciók szerint felfüggesztés helyett két céges e-mail címet kell értesíteni, ha valamilyen intézkedést igényelnek.

Nem szabad azonban egyből kiegyenesíteni kaszát, mivel sokan rámutattak, hogy több megfontolandó körülmény is akad a szivárgás kapcsán. Az egyik, hogy ez egy ismeretlen ember Reddit-posztja, ami még nem bizonyítja, hogy a lista tényleg egy érinthetetlen klub tagjait sorolja.

Annál is inkább, mert a nevek többségénél csak random megjegyzések szerepelnek, egyedül az említett ricegumnál és lolytyler1-nél látható a "do not suspend", azaz "ne függeszd fel" utasítás. Magyarán könnyen lehet, hogy ezt túlgondolva az öt perc hírnévre vágyó posztoló csak kimásolt néhány sort egy txt-be, és elnevezte ne bannold listának, miközben nem kimondottan ez volt a lajstrom célja. A másik lényeges tényező pedig, hogy a szövegben két lejárati dátum is szerepel, melyek alapján 2016 májusa előtt születhetett a dokumentum, tehát nem különösebben aktuális.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Az egyik népszerű magyarázat szerint a listán azokat az okokat gyűjtötték a fejlesztők, melyek kapcsán már bebizonyosodott, hogy nincs alapja a bannolásnak, így a felsorolás a moderálás megkönnyítését szolgálta, hogy ne kelljen újra és újra felülvizsgálni a kamu bejelentéseket. Erre utal például, hogy djwheat, azaz Marcus Graham neve mellett a "kiskorú" megjegyzés szerepel, pedig 2016-ban már a negyvenhez közelített.

Az elmúlt évek ilyen-olyan botrányai persze jócskán bizonyították, hogy a Twitch-cset sem kell félteni, így a bevédett felhasználók listája akár valódi is lehet. A vád mindenesetre elég komoly ahhoz, hogy mások is beleássák magukat a témába, kiderítve akár többet is, vagy legalább kikényszerítve egy hivatalos reakciót a platformtól.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)