Hirdetés

Komoly támadás érte a Twitchet, kiszivárgott az oldal forráskódja és a sztárstreamerek fizetése is

|

Ezt a napot még sokáig fogjuk emlegetni a streaming platform történetében.

Hirdetés

A Gigabyte és az amerikai T-Mobile után egy újabb nagy cég vált hackertámadás áldozatává: ezúttal a Twitch került a célkeresztbe, így most 125 GB-nyi bizalmas adat szivárgott az internetre a streaming-platformról.

A támadást egy névtelen hacker hajtotta végre, aki a 4chanen linkelte a hatalmas csomagot tartalmazó torrentet. A linkhez magyarázatot is mellékelt, melynek alapján az a célja, hogy "nagyobb zavart és versenyt teremtsen a videostreaming-térben", mivel a Twitch közösségét egy  "undorító, mérgező pöcegödörnek" tartja.

Hirdetés

A megtorlásként kiszivárgott adathalmaz több komoly tételt is tartalmaz:

  • A Twitch teljes forráskódját, a korai évekig visszanyúló kommentekkel.
  • A platform alkotóinak kifizetéseit.
  • A mobilos, asztali és konzolos klienseket.
  • Minden szellemi tulajdont, ami a Twitchhez tartozik, köztük az IGDB-vel és a CurseForge-dzsal.
  • Egy kiadatlan Steam-konkurens platformot, amin az Amazon Games Studios dolgozott Vapor néven.
  • Olyan eszközöket, melyeket a Twitch biztonsági szakemberei a biztonsági rések felfedezésére használtak.

A torrent felbukkanása után egy belsős forrás megerősítette a VGC-nek, hogy a kiszivárgott adatok valódiak, köztük a Twitch forráskódja is. A névtelen megszólaló szerint a cég vizsgálata arra jutott, hogy hétfőn történhetett a támadás. Maga a platform eddig hivatalosan nem kommentálta a dolgot.

Az internet népe mindenesetre már belevetette magát az adathalmaz feldolgozásába, az alábbi posztban például a sztárstreamerek honoráriumainak táblázata látható. A számok alapján xQc szeptemberben több mint 750 ezer dollárt kapott, míg Pokimane 38 ezer dollárnak örülhetett.

Egy másik bejegyzés pedig arra figyelmeztet, hogy a szivárgás titkosított jelszavakat érinthet, ezért érdemes lehet megváltoztatni a jelszavainkat, vagy bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást.

Habár a támadás mindenképp elítélendő, a történtek kiválóan szemléltetik, hogy mekkora lett az elégedetlenség a streaming platform körül. Az elmúlt időszakban ugyanis valóságos trenddé duzzadtak az úgynevezett "hate raidek", amikor bizonyos alkotók közvetítéseit álnéven írt gyűlölködő kommentekkel árasztják el a rosszakaróik.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

A jelenség visszaszorításáért a Twitch ugyan már csak megerősített telefonszámmal bíró felhasználókat enged kommentelni, ám ez csak egy kis szelete a problémáknak, rengeteg tennivaló lenne a platformon uralkodó toxikus légkör kapcsán.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)