Hirdetés

Két év börtön járhat internetes trollkodásért

|

Milyen büntetést érdemel az, aki halálosan megfenyeget valakit az interneten?

Hirdetés

Az internet névtelen, arctalan szájhősei gyáván, dinamikus IP-k vélt biztonsága mögül olyan dolgokat engednek meg maguknak, amitől még egy brit diplomata kezében is megremeg a teáscsésze.

Az együgyűségükből eredeztethető lelkesedéssel pakolják az internet cicás képektől és csücsörítő tiniktől már egyébként is roskadozó vállára a véleményüket, mi, a digitális kor gyermekei pedig szörnyülködve nézzük, hogy mit hoz ki az emberekből, ha harmadik megosztás után sem nyeri meg valaki azt az űberbrutálgamernotit. Persze nem látok a motivációk mögé, de lehet, hogy az emberiségre celluxozott hitem utolsó apró morzsáinak megőrzése érdekében jobb is, ha nem tudom mi mozgatja őket.

A GameGate botrány egy jó példa erre az egészre, de sajnos nem is kell olyan messze menni, valószínűleg az is elég, ha mondjuk most lejjebb görgetsz egy kicsit. Ahogy egyre komolyabb méreteket ölt az agresszív internetes trollok okozta probléma, úgy válik egyre sürgetőbbé a megoldás megtalálása.
 

Az angol igazságügyi miniszter, Chris Grayling szerint a kiszabható büntetés mértékének növelésével lehet elejét venni a dolognak. A maximális büntetés eddig mindössze hat hónap börtön volt, Grayling viszont ezt megnégyszerezné, úgyhogy egy-egy meggondolatlanul elejtett megjegyzésért akár két évet is kaphat az illető. A törvényjavaslatban külön kitérnek a rendőrség túlórájára is, hogy ezeknek az ügyeknek rendesen utána tudjanak nézni.
 

„Ezek az internetes trollok gyáva emberek, akik megmérgezik az életünket” - mondta Grayling. „Senki nem tolerálna ilyesmit személyesen, ezért nincs helye közösségi médiában sem”. Szerinte ez a törvény azért született, hogy „szembeszálljon a kegyetlenkedéssel”, és ez ugyanakkor egy „egyértelmű üzenet mindenkinek, miszerint ha trollkodsz, két teljes évre rács mögé kerülhetsz".

Ez a törvény egyelőre csak Angliára és Walesre vonatkozik, de csodálkoznék, ha a világ többi pontján nem jelennének meg hasonló kezdeményezések. Igazából csak csalódott lennék. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)