Hirdetés

Konzolos exkluzívok, amiknek azonnal nekiesnénk PC-n is

|

Az elmúlt években több egykori konzol-exkluzív is beköszönt a jó öreg PC-re, de azért még bőven maradtak nagy hiányzók.

Hirdetés

Sokan kiáltották az Xbox halálát, amikor a Microsoft néhány éve beharangozta, hogy a platform kiterjesztésével Windows 10-en is elérhetővé teszi a konzolos exkluzív címeit, ám az idő végül a redmondiakat igazolta: a 2020-ban megjelent Series-konzolok még úgy is az Xbox történetének leggyorsabban fogyó masinái lettek, hogy nem csak PC-n, de az Xbox Cloud Gamingen keresztül akár mobilon is hozzáférhetünk a zöld térfél húzóneveihez.

Phil Spencerék stratégiáját látszik igazolni az is, hogy már a Sony sem köti az ebet a karóhoz, és ha nem is első napos rajtokkal, de résnyire azért kinyitotta a kincseskamráját a PC-s hordák előtt. Így kaphattuk meg a Horizon Zero Dawnt és a Days Gone-t, nemrég pedig a God of War is csatlakozott a sorhoz.

Ettől függetlenül bőven akadnak még olyan címek, amiket szívesen felszabadítanánk az exkluzivitás rabigája alól, közülük szemezgetünk a továbbiakban.

Hirdetés

Red Dead Redemption

A zseniális Red Dead Redemption 2 PC-s portjára csak egyetlen esztendőt kellett várnunk, a nem kevésbé kiváló elődje viszont már lassan 12 éves, de sajnos továbbra is csak PlayStation 3-on és Xbox 360-on játszható. Legutóbb októberben kapott szárnyra a pletyka, hogy készülőben van egy számítógépekre is érkező újrakevert változat, a Rockstar viszont azóta sem ejtette meg a bejelentést.

Ez pedig igazán nagy kár, hiszen John Marston vadnyugati kalandja még felújítatlan formában is megér egy próbát, modern hardverekre igazítva pedig egyenesen fenomális lehetne az élmény. Feltéve persze, hogy nem olyan tákolmányt kapnánk, mint a klasszikus GTA-trilógia ráncfelvarrásánál. S ha már itt tartunk, szívesen látnánk az egész Red Dead-univerzumot megalapozó Red Dead Revolvert is, amely időről időre szintén felbukkan az ábrándozásba hajló "szivárgásokban".

Bloodborne

A FromSoftware mesterművei közül a Dark Souls-széria és a Shekiro: Shadows Die Twice is elérhető PC-n, amitől csak még jobban fáj, hogy a csapat egyik legjobban sikerült munkája, a Bloodborne megmaradt PlayStation 4-exkuzívnak. Pedig tavaly sokan reménykedtek benne, hogy a Sony által felvásárolt Bluepoint Games hozza majd el PS5-re és számítógépekre, ám a Shadow of the Colossus és a Demon's Souls remake-jeit is elkövető stúdió végül bejelentette, hogy egy saját ötleten alapuló IP-n fog dolgozni.

Így pedig egyelőre le kell mondanunk a PlayStation történetének egyik legjobb exkluzívjáról, cserébe viszont nemsokára itt a február, amikor a konzolok mellett PC-re is befut a FromSoftware legújabb attrakciója, a Bloodborne-hoz hasonló hangulattal kecsegtető Elden Ring.

Halo 5: Guardians

A Halo: The Master Chief Collection és a decemberben megjelent Halo: Infinite révén az elejétől a végéig ledarálhatjuk Master Chief kalandjait PC-n, az élményen azonban jókora lyuk tátong, hiszen a 2015-ös Halo 5: Guardians a mai napig megmaradt Xbox-exkluzívnak. A játék kapcsán már korán pedzegetni kezdték, hogy jöhet a PC-s port, a téma pedig azóta is vissza-visszatér a pletykákban, pillanatnyilag viszont nincsenek erre utaló jelek.

Az igyekezet látványos hiányában persze lehet némi szerepe annak, hogy az ötödik felvonást hagyományosan a széria leggyengébb darabjai között emlegetik a kritikusok, de mi még így is üdvözölnénk, ha végre PC-n is teljessé válna az a bizonyos kör, hiszen önmagában azért egyáltalán nem rossz játék a Guardians.

Shadow of the Colossus

A Shadow of the Colossus a PlayStation 2-éra egyik legemlékezetesebb képviselője, a Sony pedig bölcsen döntött, amikor a Bloodborne kapcsán már említett Bluepoint Gamest bízta meg a feldolgozásával. A 2018-ban kiadott PS4-es remake iskolapéldája annak, hogy miként lehet az alapanyagot maximálisan tiszteletben tartva újjáépíteni egy legenda-státuszba emelkedett címet.

Ilyen felvezetővel pedig nem meglepő, hogy nagyon-nagyon (de tényleg, nagyon) örülnénk egy PC-s portnak, ám ennek a készültéről sajnos még csak pletykákat sem hallani, így a számítógépes tábor legfeljebb az eredeti, vagy a PS3-as HD-kiadás emulált verziójával vigasztalódhat.

The Last of Us-széria

Kérdezd csak meg bármelyik PlayStation-rajongót a kedvenc konzoljáról, és ha a platform melletti első érvei között nem kerül elő a The Last of Us-széria, nyugodtan tárcsázd a 112-t, vagy inkább rögtön Mulder ügynököt, mert ez már kimeríti a paranormális jelenség kategóriáját. Komolyra fordítva a szót, a sorozat körüli hype nem a véletlen műve, a Naughty Dog posztapokaliptikus sagája csont nélkül befér a játéktörténelem legjobb sztorijai közé.

A két játékból és egy DLC-ből (The Last of Us, The Last of Us: Left Behind, The Last of Us Part II,) álló franchise alapján valószínűleg még az idén kapunk egy HBO-s sorozatot Pedro Pascal és Bella Ramsey főszereplésével, a PC-s platform meghódítása viszont várat magára, rosszabb esetben talán örökre.

Ghost of Tsushima

Júliusban lesz két éve, hogy Jin Sakait terelgetve megindulhattunk a Cusima szigetét lerohanó mongol hordák ellen, maga az élmény azonban frissebbnek hat, hiszen tavaly befutott a PS5-ös Ghost of Tsushima: Director's Cut is. Az utóbbi nem csak az alapjáték technikai hibáit orvosolta, de egy minden szempontból elismerésre méltó kiegészítővel is emelte a tétet.

Mondanunk sem kell, hogy PC-n a next-gen rendezői változatnak örülnénk jobban, de már az eredeti verzió tisztességes portolása is bőven elég indok lenne egy ünnepi szakézásra. A jó hír az, hogy a Ghost of Tsushima számítógépes kiadására már két, némiképp egybevágó szivárgás is utalt az elmúlt hónapok során, szóval simán benne van a pakliban, hogy előbb-utóbb egérrel is rákattanhatunk a szamurájos témára. A játékból egyébként film is készül a John Wick-szériáról ismert Chad Stahelski rendezésében.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Ha multiplatform címként jelent volna meg, a 4 epizódból és egy önálló kiegészítőből (Uncharted: The Lost Legacy) álló Uncharted-széria valószínűleg ugyanaz lenne a gamer közösségnek, ami az Indiana Jones a filmek világában: a tőről metszett kalandok alfája és ómegája. Bizonyos szempontból persze még így is az, de igazán megérdemelné(nk), hogy valódi egyetemes élmény legyen.

Ebbe az irányba tett örvendetes lépés, hogy még az idén PC-re érkezik az Uncharted: Legacy of Thieves Collection az Uncharted 4: A Thief's Enddel és a kiegészítőjével, az első három epizódot összefogó Uncharted: The Nathan Drake Collection viszont továbbra sem hagyja el a PS4 szorító ölelését. Tavaly felröppent egy pletyka, hogy a Sony szeptember 6-án bejelenti az összes fő epizódot és a Lost Legacyt is összefogó "The Naughty Dog PC Collectiont", de ez sajnos kacsának bizonyult. Cserébe viszont februárban kapunk egy filmet Tom Hollanddel és Mark Wahlberggel, melynek kapcsán csak remélni merjük, hogy jól sikerül majd. 

Grand Theft Auto Stories-játékok

Grand Theft Auto rajongóként a mai napig nehéz kiheverni, hogy a GTA III és a GTA Vice City PSP-s (majd később PS2-re is megjelent)  előzménysztorijai sosem jutottak el a PC-s játékosokhoz, hiszen a 2005-ös Liberty City Stories és a 2006-os Vice City Stories bizony értékes és szórakoztató kiegészítői a nagy múltú sorozatnak.

Az LCS néhány éve ugyan már mobilokon is elérhető, a Victor Vance (Lance Vance fivére) történetét bemutató Vice City Storiest viszont továbbra is csak PSP-n és PS2-n lehet kipróbálni. Pedig a Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition kiváló apropó lett volna rá, hogy a Stories-duót is a csomaghoz csapják, de a botrányos megjelenés tükrében talán jobb is, hogy kimaradtak belőle.

Gran Turismo 7

Ravasz módon sehol sem ígértük, hogy kizárólag már megjelent játékokkal foglalkozunk, így pedig simán felkerülhetett a listára a Sony egyik legjobban várt dobása, a márciusban érkező Gran Turismo 7 is. Az esport-fókuszú Gran Turismo Sportot leszámítva 2013 óta ez lesz a széria első számozott folytatása, így hatalmas várakozás övezi.

A GT7 PC-s megjelenése persze delíriumba illő elképzelés, de hát az álmodozás ingyen van, plusz ma még nem tudhatjuk, hogy hosszabb távon hová fut ki a Sony PC-s nyomulása. Konzolos gyökerekkel bíró alternatívaként a nagy rivális Forza Motorsport 7 jöhet szóba, ám ezt már csak használtan, vagy egy megmaradt bolti példányt elcsípve tudjuk beszerezni, a Microsoft ugyanis a lejárt licencek miatt szeptember óta nem forgalmazza.

Concrete Genie

Az elmúlt években szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap a gyerekek és tinédzserek körében tapasztalható zaklatás, vagyis a bullying. A 2019-ben megjelent Concrete Genie rendkívüli érzékkel és szórakoztatóan ragadta meg ezt a fontos témát, s közben még a kreativitásunknak is utat engedett a rajzolgatós mechanikájával.

Bizonyos játékoknak kötelező lenne minél szélesebb közönséghez eljutniuk, a PixelOpus alkotása pedig egyértelműen ezek közé sorolható, ám sajnos csak PlayStation 4-re jelent meg. Az esetleges PC-s port kapcsán pillanatnyilag nincs is hírünk, ha viszont nyitott vagy a témára, örömmel ajánljuk a vonatkozó kibeszélőnket, amelyben HP és mazur vitték el egy körre a játékot.

Rare Replay

A Microsoft még 2002-ben terelte a szárnyai alá a brit Rare-t, amely a 80-as évek óta termeli a sikerjátékokat a legkülönfélébb platformokra. A veterán stúdió 2015-ben ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját, ennek apropóján jelent meg a 30 címet összefogó Rare Replay, sajnos kizárólag Xboxon.

Az ünnepi kollekció változatos műveket vonultat fel a ZX Spectrumos Jetpactől az eredetileg Nintendo 64-re kiadott Banjo-Kazooie-n át az Xbox 360-as Viva Viva Piñatáig, a régebbi tételekhez pedig még mókás TV-effekteket is tartogat. Komoly szépséghibája viszont, hogy a jogi hercehurcák miatt kimaradt belőle a Rare néhány nagy dobása (ismerős itt valakinek a GoldenEye 007?), de a mostanában már az Everwilddal szenvedő twycrossiak még így is szép gyűjteményt tettek le az asztalra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)