Hirdetés

Közel 27 milliárd forintos kártérítést követelnek lemezkiadók két YouTube-letöltő oldal üzemeltetőjétől

|

Az alperes sokallja az összeget és az ítélet jogosságát is vitatja.

Hirdetés

Még 2018-ban indított pert az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) két ismert YouTube-letöltő oldal, az FLVTO.biz és a 2conv.com üzemeltetője, az orosz Tofig Kurbanov ellen. Az ügyben tavaly októberben született ítélet a RIAA javára egy Virginia állami szövetségi bíróságon: miután az alperes kivonult a tárgyalásról.

Ennek oka, hogy Kurbanov nem tudta bizonyítékként átnyújtani azokat az adatokat, amelyekből ki lehetne olvasni, hogy az amerikai felhasználók milyen fájlokat töltenek le, és mely forrásoldalakat veszik igénybe. A felperes igényének, amit a bíró is támogatott, pedig nem kívánt eleget tenni, nem akarta a továbbiakban naplózni a felhasználók tevékenységét.

Hirdetés

A RIAA nem érte be annyival, hogy a bíróság Kurbanov mulasztása miatt automatikusan kimondta a jogsértést, kártérítést is követelt. Először is 1618 jogvédett felvétel miatt tételenként 50 ezer dollárt, ami 80 900 000-et jelent összesen. Továbbá minden egyes alkalomért, amikor megkerülték a YouTube védelmi megoldásait szintén 1250 dollárt, összesen 2 022 500 dollár értékben. A bíróság mindkét igényt megalapozottnak találta, mondván az FLVTO.biz és a 2conv.com többszöri jogsértésének a lemezkiadók reklámbevételei és nyeresége látta kárát.

Kurbanov jogi csapata máshogy látja a helyzetet. Szerintük a felperesnek először is azt kellene bizonyítania, hogy a szóban forgó zenéket valóban ezeken az oldalakon keresztül töltötték le az Egyesült Államokban. Úgy vélik, a RIAA által benyújtott több száz oldalnyi dokumentum egyike sem támasztja ezt alá. Sőt rámutatnak, hogy megbízójukat senki sem vádolja azzal, hogy bármilyen zeneszámot letöltött volna. Mindössze létrehozta az oldalakat a nyílt forráskódú youtube-dl szoftvert felhasználva, amihez bárki ingyen hozzáférhet az interneten. Mindennek következtében a jogsértés tekintetében Kurbanov ártatlanságát kellene kimondania a bíróságnak, a kártérítés mértéke pedig nem haladhatná meg a 200 dollárt zeneszámonként (ez a legalacsonyabb összeg, ami kiszabható).

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Az ügyvédek megkérdőjelezik továbbá a bíróság hatáskörét arra hivatkozva, hogy Kurbanov és az oldalai semmilyen szolgáltatást nem nyújtanak az Egyesült Államok határain belül. (Ez igaz is, mert az üzemeltető pár hónapja már blokkolja az FLVTO.biz és a 2conv.com elérését. Itt tart most az ügy, a kártérítés dolgában még nem született meg a végső ítélet, de aligha fog a nyerésre álló RIAA visszavonulót fújni a védelem érveivel szembesülve.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)