Hirdetés

League of Legends - mi ez a SpectateFaker botrány?

|

Az egyik Twitch.tv csatorna az egyik legjobb League of Legends játékos meccseit közvetítette a világnak, ami nagyobb botrányt szült, mint bárki hitte volna.

Hirdetés

Létezik az úgynevezett SpectateFaker stream csatorna, mely közvetíti az egyik legismertebb és legjobb League of Legends játékos, Faker meccseit, amikor ő éppen nem versenyen játszik.

Tulajdonképpen a következő történik: a SpectateFaker csatorna tulajdonosa, StarLordLucian írt egy scriptet, ami folyamatosan megnyitja a megfigyelő klienst, amikor Faker egy új meccsbe belép, és a rendszer automatikusan közvetíti a meccset a Twitch.tv-re. Emellett érdemes azt is megjegyezni, hogy Faker maga is streameli a játékait, de ő az Azubu oldalán teszi ezt. Az Azubu kemény pénzeket fizet azért, hogy ezen az oldalon közvetítsen a világ talán legjobb League of Legends játékosa. Ki lehet találni, hogy ki akart először belelépni StarLord arcába.

Az Azubunak nyilván nem tetszett, hogy emberünk olyan tartalmat közvetít, amiből ő szeretne pénzt csinálni (mindeközben StarLordLucian egy forintot sem keresett az ügyön, és ha kapott is a nézőktől pénzt, azt a rendszere automatikusan továbbította egy jótékonysági intézménynek), ezért az Azubu és Faker (bár gyanítható, hogy Fakernek tulajdonképpen sok köze nem volt hozzá, de kellett az arca a PR értékhez) le akarták állíttatni a csatornát erőszakkal, csak éppen a DMCA, amit beküldtek pontatlan, és jogi szempontból is támadható volt.

Miután megpróbálták megszorongatni emberünket StarLord bejelentette, hogy nem fogja leállítani az adást, mert nem csinált semmi illegálisat. Nem az Azubu adását továbbította a Twitch-re, hanem direkt a játékból közvetített. Teltek múltak a napok, az Azubu nem tudott lépni, és jött Marc Merill (Tryndamere), aki a Riot állásfoglalását írta le Twitteren (legalábbis ekkor ez annak tűnt) később pedig a Reddit fórumán is.

StarLordLuciant egyenesen zaklatónak nevezte: “Próbálod igazolni a tényt, hogy kiválasztottál egy játékost, akit közszemlére teszel az akarata ellenére, és közvetíted a meccseit anélkül, hogy ő ebbe beleszólhatna.” Míg Tryndamere írása alapvetően védhető, egy dolgot nagyon fontos megjegyezni. Mindenkit lehet nézni, aki játszik a Leagueben. StarLord összesen annyit csinál, hogy a megfigyelői képet közvetíti, amit egyébként bárki nézhetne (és egyébként rengetegen nézik is Fakert így) stream nélkül is.

Itt Marc kategorikusan re-broadcastnak nevezte a SpectateFaker csatornát, ami egyszerűen nem igaz. StarLord nem azt adta le, amit az Azubu. StarLord azt közvetítette, amit a játékban látott.

A Riot azóta rendezte a sorait, és Marc is bocsánatot kért, amiért több alkalommal is zaklatással vádolta StarLordot. Ettől függetlenül a fejlesztők Faker kérésének eleget téve mindent megtesznek majd azért, hogy beszüntessék a SpactateFaker csatornát, amivel maximum annyit érnek majd el, hogy nem a Twitchen, hanem a kliensben nézi majd mindenki Fakert. Vagy csak emberünk átnevezi a csatornát “Nézz 9 idegent, akik véletlenül egy meccsben vannak Fakerrel” címre, és kész.

Mióta léteznek versenyjátékok minden profit lehet nézni a megfigyelő funkción keresztül. Ezt a Riot sem fogja elvenni, így szélmalomharcot vívnak. Minden profi tudja, hogy közszereplővé válik, és pontosan ezért kérdőjelezhető meg az, hogy “ezt Faker kérte”. Leginkább az Azubu sérül a történetben, akinek hiányzik a pénz, persze ez érthető, de hát kinek ne hiányozna a pénz. Sajnos vagy nem sajnos, StarLord semmi törvénytelent nem csinál, így egy darabig sem a Riot, sem az Azubu nem lesz képes lépni ellene.

Akit bővebben érdekel az ügy, azoknak ajánlom Thooorin fenti videóját, amiben elmagyarázza az ügy jogi és morális problémáit. Ha pedig véleményetek van a sztoriról, osszátok meg velünk kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)