Hirdetés

LEGO Batman 3: Beyond Gotham teszt - Batman, Joker, két jó barát

|

Ha szuperhősök- és gonoszok összefognak, ahhoz valami nagy dolognak kell történnie: most Brainiac próbálja meg uralma alá hajtani a Földet a legújabb LEGO játékban.

Hirdetés

Nem is nagyon tudom már számon tartani, hogy hányadik LEGO játéknál tartunk, az viszont bizonyos, hogy karácsony előtt a Warner mindig gondoskodik arról, hogy a szülők egy élvezetes, de belektől és vértől mentes akciójátékot tehessenek a karácsonyfa alá. Idén az egyik legjobban eltalált LEGO játék, a LEGO Batman harmadik részével örvendezteti meg a kiadó az ifjabb generációt. Lehet készíteni az űrruhákat, mert elindulunk a végtelenbe és tovább.

Járt utat járatlanért…

Nem akarok senkit sem becsapni azzal, hogy azt mondom, ugyanannyira élvezem a huszadik végigjátszott LEGO játékot, mint az elsőt. Szó sincs erről, sőt. Évről évre ugyanazokat a logikai feladatokat kell megoldani, szétverni az egész pályát, majd végigunatkozni a tét nélküli harcokat az átlagellenségekkel, majd megkeresni a főnök gyenge pontját, és a taktikát háromszor elismételve bezsebelni a jutalmul kapott pénzt, amiből megvehetjük a több száz rejtett karaktert, amire úgysem kerül sor, mert nincs az az isten, hogy még egyszer elővegyük a játékot. Igen, lehet megkövezni, de nem tehetek róla, így 40 felett már komolyabb kihívásra vágyik az ember. Ez az oka annak, hogy a LEGO játékok tesztelésének egy felettébb kényelmes módját választottam: 12 éves nagy fiam, Csongor tökéletes célközönség.

Irigylésre méltó lelkesedéssel veti bele magát minden egyes LEGO-kalandba, és hihetetlen érzékkel tudja megoldani a játékban szereplő feladványokat. Apja fia; képes órákon keresztül küzdeni azért, hogy továbbjusson egy pályáról. A LEGO Batman 3-at egy teljes hétvége alatt végezte ki – kicsit számolgattunk, és az jött ki, hogy olyan 14-15 óra kell a teljes végigjátszáshoz. Nekem mindössze annyi volt a feladatom, hogy a küldetések elejére és végére beültem, végighallgattam a sztorinarratívát, és jót szórakoztam a vicces és nem mellesleg csodaszép átvezető animációkon. Vasárnap este aztán megdicsértem az ifjonc ügyességét és kitartását, majd megírtam a cikket. Ennél már csak akkor kerülhettem volna közelebb az Évtized Apukája címhez, ha magam is kontrollert ragadok, és közösen esünk neki Batman legújabb kalandjának.

Batman és barátai

A címben is szereplő Denevérember már rég nem az a magányos hős, akit megismertünk a mozifilmekből. Az Igazság Ligája mindenben támogatja, még Superman is a bizalmába fogadta, ami pedig nagyon nagy szó. A földi gonosztevők nem is nagyon tudnak labdába rúgni egy ilyen csapat-összeállítás mellett, szóval kellett valami új ellenfél, aki még Lex Luthort és Jokert is képes felháborítani gonoszságával. A Beyond Gotham főmumusa Brainiac lett, akinek az az új hobbija, hogy egész bolygókat kicsinyít le, és tesz el a gyűjteményébe. A dolog érdekessége, hogy már a LEGO Batman 2: DC Super Heroes utolsó képsoraiban is feltűnik az agyas Brainiac, szóval aki képben van a szuperhősök világában, az sejthette, hogy a harmadik részben ki lesz a főellenfél. Egyedül azonban még ő sem képes elsöpörni az Igazság Ligáját, így kell neki néhány nagyon gonosz segítő (például Sinistro), akik a hatalom ígéretének hatására képesek szembeszállni a jófiúk csapatával.

Kockából nem lesz szalonna

A Traveller’s Tale idén sem okozott csalódást, hozta a kötelezően elvárt minőséget. A teszt az Xbox 360-as változat alapján készült, de természetesen megnéztük Xbox One-on is, amelyen értelemszerűen kicsit szebb volt, de azért ne várjunk eget rengető különbséget. A tesztelés alatt csak egyszer futottunk bele csúnya bugba, de aztán újrakezdtük a pályát, és sikerült továbbjutni. Külön ki kell emelnem a zenét, ami nagyon sokat hozzátesz a játék hangulatához. Superman szereplésekor John Williams örök érvényű dallamai csendülnek fel (Superman filmzene), de legalább ennyire hangulatosak azok a részek, amikor a hatvanas években készült, mai szemmel nézve komoly kihívásokkal küzdő Batman tévésorozat irritáló zenéje mászik a fülünkbe. Nem lehet panaszunk a szinkronszínészekre sem, ezen sem spóroltak a készítők. Emlékezzünk csak vissza, a LEGO Batman 2: DC Super Heroes volt az első olyan LEGO játék, amit „szinkronizáltak”, odáig a fantáziánkra volt bízva a párbeszédek megértése.

Azóta ez már a sorozat védjegye lett, olyan neves színészeket kértek fel a karakterek életre keltésére, mint Troy Baker (Batman) vagy Clancy Brown (Lex Luthor). Nem maradhatott ki a már megszokott humor sem a LEGO Batman harmadik részéből, ez az egyik oka annak, hogy szeretem végignézni a játék videóit; rengeteg ötletes és humoros elem próbálja meg lenyűgözni a játékosokat. Az egyik kedvencem az volt, amikor Batman és Superman kaotikusra sikeredett leszállása Párizsban az Eiffel torony összedőlését eredményezte. Batman sietett helyrehozni a hibát, de közben volt még arra is ideje, hogy denevérfigurát csempésszen a torony mintázatába. Superman természetesen nem díjazta az ötletet, és mindent visszaállított az eredeti állapotába.

Az űrben senki sem hallja

A LEGO Batman 3-ban egy hatalmas űrállomáson vehetjük fel a küldetéseket, egy holovetítőn keresztül. A pályák korrekt módon változatosak, van dzsungelbolygó, küzdhetünk lávaforrások között, de Superman kristályerődjébe is ellátogathatunk. Maguk a főellenségek okosan megtervezettek, bár legyőzésükhöz nem kell túl nagy fantázia. Az viszont tetszett, hogy volt annyi bátorságuk a készítőknek, hogy egy küldetés erejéig a jóságos Supermanből is gonosz karaktert kreáltak, és ránk vár a feladat, hogy megtörjük az elméjét béklyóban tartó varázslatot (vagy tudományt, de ez csak nézőpont kérdése). Nagyon jó volt az a pálya is, ahol 2D-s shoot’em up-ba váltottunk, a baj csak az, hogy ilyen meglepetésből nagyon kevés akadt. Díjaztam az ötletet, hogy a ruhákat nem egy fix helyen lehet lecserélni, hanem menet közben bármikor – ami egyfajta nehezítés is, hiszen sokkal nagyobb lett a szabadságunk a ruhacseréket illetően.

Összességében elmondható, hogy a Batman harmadik része tisztességes iparosmunka lett, de ez így 2014-ben kezd kevés lenni. Lényegében minden részben ugyanazokat az elemeket látjuk, nagyon kevés az újdonság, a felnőtt játékosok gyorsan elunják a gyerekes fejtörőkkel és harcokkal telepakolt pályákat. A körítésre viszont még mindig nem lehet panasz, ez az, amiben a Traveller’s Tale mindig is kiemelkedő volt. Jövőre viszont nagyon nagy szükség lenne egy nagy vérfrissítésre, mert már nem akkora nagy szám, ha egy legókockákból összerakott szuperhőst irányíthatunk.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)