Hirdetés

LEGO: The Hobbit teszt - Smaug kockasága

|

A Gyűrűk Ura kockásítása után miért pont a leghíresebb hobbit történetét hagyta volna feldolgozás nélkül a Traveller's Tales?

Hirdetés

Évről évre megörvendezteti a nagyérdeműt a Traveller's Tales Games a menetrendszerűen érkező LEGO játékkal. Idén már volt egy közepesen erős rész a mozikban is vetített The LEGO Movie Videogame alkotásról, de az nem hagyott igazán mély nyomokat sem a játékosokban, sem a kritikusokban. Zsákos Bilbót azonban egészen más műanyagból faragták.

(Nem) váratlan utazás

A készítők a nagy sikerű LEGO The Lord of the Rings játék után adósok maradtak a The Hobbit feldolgozásokkal. Két film is lement már a mozikban, mire elkészült a nagy mű, de a végeredményt látva nem igazán tudunk belekötni az elgondolásba. Hozza a szokásos LEGO-formulát, a film cselekményét követve tudunk rombolni és építeni. Tizenévesen ezzel nincs is semmi gond, Csongor fiam (12 éves múlt) egy teljes napot rászánt a tavaszi szünetből a végigjátszásra (ez tisztán olyan 8-10 órát jelentett), és a saját bevallása szerint igenis élvezte. Nekem felnőtt fejjel már nem volt ekkora türelmem hozzá, inkább csak néztem a háttérből, és a nehezebb fejtörőknél besegítettem, bár nagyon sokszor előfordult, hogy mire körbejártam a terepet és megnéztem, hogy mégis mit kellene csinálni, addigra a gyerek már fejben megoldotta a feladványt.

A coop mód ismét nagyon hasznos, elképesztő módon szórakoztató, amikor a szülő és a gyerek együtt próbálnak meg továbbjutni egy trükkösebb pályáról. Szerettem volna kicsit én is beszállni a játékba másodiknak, de a hároméves ikreim esélyt sem adtak arra, hogy kézbe vegyem a kontrollert. (Persze azért erre büszke is vagyok valahol.) Aki az interneten keresztül próbál meg játszótársat keresni, annak újfent csalódnia kell, mert erre sajnos nincs lehetőség.

Középfölde, te csodás

Nem fogom azt mondani, hogy a LEGO The Hobbit a legjobb LEGO játék, de véleményem szerint az egyik legszebb. Elképesztő, hogy az évek múlásával a TT Games művészei milyen mértékben tudják felülmúlni önmagukat. Gyűrűk ura- és Hobbit-rajongóként nem igazán tudtam belekötni a látványba, kifejezetten öröm volt látni, hogy milyen megoldásokkal tudták végrehajtani azt a csodát, ahol az apró legókockákból létrejött ez a varázslatos látvány. Mindig azt mondom, hogy már nincs hová fejlődni, de a fejlesztők folyamatosan képesek meglepetést okozni. A játékot Xbox 360-on játszottuk végig, de bizonyos pályákon (például amikor nagy totálban mutatják a sárkány barlangjának kincseit) láthatóan belassult a gép, megközelítőleg 15-20 fps-t tudott kipréselni magából a prev-gen konzol. A karakterek kidolgozása és animálása a tökéletesség határait súrolja, a készítőktől megszokott finom humor most is átjárja az egész játékot. Kicsit zavaró, hogy a törpéket nem nagyon lehet megkülönböztetni egymástól, de ekkora törpepopulációnál ez nem túl nagy bűn. A törpéknek különböző fegyvereket adhatunk, bár ennek nincs különösebb jelentősége (a harc csak másodlagos ebben a játékban, és meglehetősen repetitív).

Aki ismeri a történetet, az simán nyomon tudja követni az eseményeket, de aki egy szikla alatt húzta meg magát az elmúlt két évben, és arra sem vette a fáradságot, hogy elolvassa a könyvet, annak bizony komoly kihívás lesz megértenie az eseményeket. Az egész mesét nagyon finoman átszövi Howard Shore zseniális zenéje, enélkül bizony szegényebb lenne az egész alkotás.

Másként más

Bevált recepten ne változtass, legalábbis ne túl sokat. Ezt a régi bevált formulát követték a fejlesztők, nem is nagyon kaptunk mást, mint amit eddig megszoktunk. Az igazat megvallva nekem már egy kicsit unalmas ez a megoldás; mindig várom, hogy valami radikális újítással álljanak elő, de folyamatosan csalódnom kell. Értem én, hogy nem a felnőtt családapák a célközönség, de ettől függetlenül szeretnék kicsivel változatosabb játéktechnológiai megoldásokat. Ezt az igényt a TT Games fejesei is érezhették, mivel megpróbálkoztak néhány aprócska változtatással. Középföldén barangolva lehetőségünk lesz különféle nyersanyagokat begyűjteni, amiket aztán felhasználhatunk a szükséges tárgyak felépítésére. Ez elméletileg nagyon jópofa kis újítás, de bizonyos pályákon sikerült elkövetni azt a hibát, hogy nem pakoltak eleget a nyersanyagokból a helyszínekre, és csak úgy tudtunk továbbjutni, ha elölről kezdtük az adott részt (a már megszerzett nyersanyagokat elraktározta a gép). Ez nem valami elegáns megoldás, különösen akkor bosszantó, ha már vagy húsz perce mászkálunk ugyanazon a pályán, és kétségbeesetten próbálunk meg minden tárgyat szétverni.

Az újdonságok között meg kell még említenem a törpök összehangolt támadásait, ahol két törp egymásba kapaszkodva aprítja a trollokat és a koboldok királyát. Első nekifutásra ez határozottan vicces, de amikor harmadszor kell ugyanazt a cselt használni egy csatában, akkor bizony lehervad a mosoly az arcunkról. Ugyancsak a törpök új és különleges képessége az élő létra: a szálfegyverekkel felfegyverzett törpök szépen egymás nyakába állnak, hogy feljuthassanak valami magasabb helyre. Gyakran előfordul, hogy a törpök csapata kettéoszlik, és külön szálon fut a cselekmény. Ilyenkor a gép automatikusan átvált az aktuális csapatra, és gond nélkül folytathatjuk a kalandozást. Ez főleg a menekülős részeknél volt zseniális (a koboldbányában), megvolt a dinamikája az eseményeknek.

Maximalisták előnyben

Mint minden tisztességes LEGO játékban, itt is a főszál befejezése után kezdődik a gyűjtögetős rész, ahol kedvünk szerint bejárhatjuk Középfölde ikonikus helyszíneit. Sajnos jelenleg csak a játék kétharmada érhető el, hiszen a trilógia befejező része csak decemberben jelenik meg, így a játékban sem vethetünk véget Smaug rémuralmának. A készítők egy letölthető DLC segítségével építik be a hiányzó részt a játékba. Egyelőre nincs információnk arról, hogy ez pontosan mennyibe fog nekünk kerülni, de van egy olyan érzésem, hogy a kiadó nem lesz szívbajos karácsony előtt az árazásnál. Jobban belegondolva ez azért annyira nem korrekt, hiszen egyszer már kifizettük a játékot, az nem a vásárlók hibája, hogy a filmet később vetítik.

Összességében elégedett vagyok, hiszen évek óta folyamatosan hozza ugyanazt a magas minőséget, amit megszokhattunk már a Traveller's Tales „jómunkásembereitől”. Nem fogja megváltani a játékvilágot, de az biztos, hogy a fiatalabb korosztálynak remek szórakozást nyújt egy ideig. Nagy kérdés viszont, hogy merre indul tovább a TT Games, hiszen már szinte minden komolyabb franchise-t kiaknáztak, lassan nem lesz olyan népszerű sorozat vagy film, amit ne dolgoztak volna fel. Bár egy Trónok harca LEGO kiadást azért szívesen megnéznék.

Ügyfélszolgálati változás!
Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)