Hirdetés

Lehet, hogy a Microsoft nem is birtokolja a Minecraft befejezésének jogait

|

Az End Poemet szerző Julian Gough Twitteren állt elő a meglepő részletekkel.

Hirdetés

Nem kérdés, hogy ki írta a Minecraft végén olvasható verset, az End Poemet: Julian Gough zenész volt az, aki a játék láthatatlan isteneinek hangot adva, gyönyörű szavakkal elmondta a játékosnak, hogy az univerzum mennyire szereti őt. Gough bevonása a versből és a stáblistáról is kiderült, sőt a Mojang alapítója, Markus "Notch" Persson személyesen és nyilvánosan toborozta be őt a feladatra. 

Azt viszont sem mi, sem a rajongók nem sejtették, hogy a Microsoft valójában nem biztos, hogy birtokolja a Minecraft befejezésének jogait, ezt pedig Gough egy drabális Twitter-bejegyzésfolyamban igyekezett elmagyarázni, bizonyítékkal alátámasztva a mondandóját. 

Hirdetés

Gough azt állítja, hogy soha nem írta alá a szerződést - sem a Mojanggal, sem a Microsofttal, amikor az 2014-ben 2,5 millió dollárért megvásárolta a stúdiót, így a szerzői jogokat megtartotta. És miután éveket töltött azon tépelődve, hogy mit tegyen, most azt mondja, hogy elküldött minden bizonyítékot az ügyvédeinek (az összes vonatkozó emailt, az eredeti szerződést stb.), akik megerősítették, hogy valóban övé a szerzői jog. Ezért úgy döntött, hogy a Creative Commons CC0 1.0 licenccel közkinccsé teszi azt. Az emberek szabadon csinálhatnak vele, amit akarnak, megzenésíthetik, felhasználhatják iskolai színdarabban, pólókra és poszterekre nyomtathatják és így tovább. 

A zenész erről az ügyről már december 7-én beszámolt, és állítása szerint azért nem hallhatott róla eddig a publikum, mert a legtöbb médium ül a sztorin. Egyrészt mert a Microsoft úgy döntött, hogy nem válaszol a megkeresésükre, másrészt túlságosan is félnek a vállalat gigászi jogi csapatától.

Van azonban egy harmadik lehetséges opció is: nagyon nehéz bizonyítani, hogy ez a történet igaz, különösen a Microsoft közreműködése nélkül. Az egy dolog, hogy Gough megosztotta az alá nem írt szerződés fotóját, de honnan tudhatja bárki, így például a sajtó is, hogy nem létezik-e egy másik példány vagy bármilyen más papír, amin szerepel az aláírása? A közelmúltban történt Bayonetta-eset bebizonyította, hogy nem feltétlenül lehet hinni a farkast kiáltó művésznek. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Gough azonban világossá tette, hogy nem követel semmit senkitől, és nem akarja azt sem, hogy a Microsoftot, a Mojangot vagy Notchot hibáztassuk. Ő igyekezett jól felhasználni azt a 20000 dollárt, amit a munkájáért kapott, és ha nem lett gazdag a már több mint 238 millió példányban gazdára talált Minecrafthoz való hozzájárulásával, akkor csakis saját magát hibáztathatja. A játékosok támogatását viszont kérte Paypalon és a Substackon való regisztráción keresztül - utóbbin egyébként a teljes, tízezer szavas történetet is elolvashatja az, aki kíváncsi minden részletre. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)