Hirdetés

Lelepleződött a Radeon HD 5870! (Frissítve!)

|

Közeledvén a hivatalos bemutatóhoz, egyre több és újabb infó szivárog ki az AMD legújabb videokártya generációjáról.

Hirdetés

Még egy hónapja sincs, hogy írtunk nektek az AMD Juniper kódnéven futó középkategóriás DX11-es variánsáról. Hivatalos képekkel és specifikációkkal természetesen nem szolgálhattunk, kémfotókkal viszont annál inkább. Most is ez a helyzet, csak ezúttal feljebb lépünk egy kategóriát, és a Cypress-t, a HD 4800-as sorozatot leváltó fenevadat mutatjuk meg nektek pár titokban készült kép segítségével.

Ahogy az a galériába rendezett fotókon látható, egy meglehetősen nagy kártyával lesz hamarosan dolgunk, melyet teljes mértékben befed a házból a levegőt kifelé engedő hűtés. A megoldás egyik érdekessége a két piros festéssel jelzett légbeömlő, illetve a hátlapot befedő fémlap, amire legutóbb az X2-es grafikus kártyáknál volt példa. Ez pedig egyet jelenthet, a vezérlő kellőképpen melegedni fog és szüksége lesz minden négyzetcentiméternyi hőleadó felületre. Azt természetesen nem állítjuk, hogy a végleges, forgalomba kerülő kártyákon is így fog kinézni a hűtés, a fém hátlapot viszont vélhetően nem hagyja majd el a gyártó.

Ami a monitor kimeneteket illeti, a Juniperen látott elrendezés került a Cypress-re is, azaz két DVI-D, egy HDMI és egy DisplayPortra köthetünk kijelzőket. A kiosztás kedvez a gyártó Eyefinity néven bevezetés előtt álló három monitoros megjelenítési technológiájának.

A képeken tehát elméletileg a Radeon HD 5870 látható, konkrét adatokra azonban képtelenség következtetni a beburkolt fekete nyomtatott áramkörre nézve. Így maradnak a pletykák, melyekből a legújabb, egyesek szerint a végleges specifikációkat jelentő változatot mutatjuk be nektek.

AMD Radeon HD 5870:

- 2 milliárd tranzisztor
- 40 nanométeres gyártástechnológia
- 1600 stream processzor
- 2,64 teraFLOPs számítási teljesítmény
- 80 textúrázó egység
- 825 megahertzes GPU órajel
- 5200 megahertzes memória órajel, GDDR5
- 256 bites memóriabusz
- 166,4 GB/s memória sávszélesség
- Eyefinity technológia támogatása
- 190 W maximális, 26 W üresjárati fogyasztás
- 399 dolláros ajánlott végfelhasználói ár

AMD Radeon HD 5850:

- 2 milliárd tranzisztor
- 40 nanométeres gyártástechnológia
- 1440 stream processzor
- 2,088 teraFLOPs számítási teljesítmény
- 725 megahertzes GPU órajel
- 4000 megahertzes memória órajel, GDDR5
- 256 bites memóriabusz
- 128 GB/s memória sávszélesség
- 299 dolláros ajánlott végfelhasználói ár

 

UPDATE:

Estére csak kiderült, hogy minek köszönhettük a "nem fogsz hinni a szemednek!" kampány mondatot. A híreket napok óta követő felhasználók sejthették, hogy a DX 11-es grafikus kártyák helyett egyelőre csak egy újabb technológia bemutatása esik majd szeptember 10-dikére, ám ha azt vesszük, akkor az ATI Eyefinity láttán tényleg sokan hitetlenkednek majd a látottakban. Szavak helyett íme egy rövidke videó, amelyet az AMD 5760×2400 képpont felbontáson készített.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)