Hirdetés

A Logan Paul vs. KSI bunyót több mint egy millióan nézték illegális Twitch streameken

|

Szombat este lepörgött a bokszmeccs, amit az egész internet figyelt. Mondjuk a nagy részük nem a fizetős YouTube streamen keresztül.

Hirdetés

Aki úgy döntött, hogy a hétvégéjét másra is tudja áldozni a YouTube drámák követése helyett, azt egy kicsit most szintre hozzuk. KSI hónapokkal ezelőtt kihívta Logan Pault és testévérét egy bokszmeccsre. A cirkuszt hónapok óta promózzák videókban, konferenciákon.

Hirdetés

A hihetetlenül kifinomult marketing (értsd: kiálltak különböző városok tereire és egymásra ordibálták, hogy "BÉNÁN ÖLTÖZÖL!") elérte eredményét: a YouTube-on a 10 dolláros, digitális belépővel nézhető eseményt átlagosan 750 000-en követték. Mint kiderült, sokkal többen voltak azok, akik ingyen, a Twitch platformján keresztül nézték a dolgot. Őket valószínűleg csak az érdekelte, hogy a két kiforrott tartalomgyártóból melyik vérzik majd jobban, és így inkább az illegális streameket figyelték fizetés nélkül. Ők voltak átlagosan 1,2 millióan.

A Twitch folyamatosan lövöldözte le azok profilját, akik megosztották a tartalmat. Mivel egy olyan streamet adtak le, amit elvileg tilos lett volna ilyen formában elérhetővé tenni, a moderátorok munkához láttak. Nagyjából 10-20 percenkét tűntek el egymás után a bokszmeccset streamelő csatornák, de így sem tudtak mindenkit eltakarítani, a nézők pedig csak mentek egyik csatornáról a másikra.

Mivel a digitális belépő pénzbe került, és sokan anélkül követték a meccset, a szervezők elméletileg milliókat vesztettek. Persze ez az elmélet nem veszi számba azt, hogy a Twitchen nézők jelentős része valószínűleg egyébként nem nézte volna a meccset, de Jason Kint, a Digital Content Next elnöke szerint ettől ez még komoly probléma.

"Engem zavar, hogy az Amazon [a Twitch tulajdonosa] nem foglalkozott azzal, hogy megvédje a YouTube fizetős tartalmát a kalózoktól. Üdv a világunkban YouTube. Milliós veszteségek generálódnak, és jövőbeli üzleti lehetőségek úsznak el, mert a kalózkodás egy klikknyire van. Az Amazon elbukott."

Természetesen mindig lehet többet tenni, de Kint nem veszi számításba, hogy a Twitch igenis küzdött az áramlat ellen. Egyszerűen nem tudtak eleget tenni. Ettől függetlenül hozzátette, hogy a Paul boksz sokkal nagyobb siker lett volna egy legális, ingyenes streammel. A 750 000-es átlagból így könnyedén lehetett volna akár két millió is.

Messze legyen tőlem, hogy megsajnáljam KSI-t vagy Logan Pault, de azt érdemes hozzátenni, hogy a több hónapos marketingkampány és a harcra történő felkészülés elvett az alkotók idejéből. A KSI promóciós csapatához tartozó Liam Chivers nyilatkozata szerint mindkét videós garantáltan többet keresett volna az esemény nélkül. Persze azt nem teszi hozzá, hogy hány millió ember hallott ezekről az arcokról a hisztérián keresztül, és hogy ez az egész esemény mekkorát dobott a feliratkozói számaikon, melyek hosszú távon valószínűleg be fogják majd hozni a pénzügyi elmaradást.

Akárhogy is, a jövőben a fizetős események rendezőinek azért számba kell venniük a kalózkodás lehetőségét, és jobban oda kell figyelniük a többi streamer oldalra. A legjobb módszer természetesen az lett volna, ha a YouTube adás előtt a Twitchcsel is egyeztetik a dolgot. Ez segített volna a Twitch moderátor csapatának rendet tartani, illetve tudtak volna az eseményhez automatikus kötődő szűrőket ráengedni az oldalra, még a meccs indulása előtt.

Egyébként lesz még ennek folytatása, köszönhetően annak, hogy a bokszmeccs döntetlennel végződött. Meglátjuk, hogy a második felvonásban mennyivel lesznek okosabbak a Paul tesók.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)