Hirdetés

A Logitech jövője (2002/11)

|

A Logitech nevet már minden ember ismerheti. Akár PC, akár valamiféle konzol, ez a cég mindenütt jelen van. Mindig a kedvünkben járnak, megbízhatóságra és kényelemre törekszenek. Az elkövetkező egy évben is remek megvalósításokkal rukkolnak elő...

Hirdetés

Ezt a céget már nagyon régóta ismerhetjük a piacon. Eddig bármit is készítettek, nem mondhattuk róla, hogy rosszul sült el. Esetleg egy bizonyos rétegnek célozták terméküket, és ezért nem juthatott el a világ minden tájára. Az idén felvonultatott kollekció minden reményünket felülmúlta. Látni fogjátok, hogy akad itt minden, mi szem-szájnak ingere, kezdve a különféle perifériáktól a játékvezérlőkön át egészen a különféle kamerákig!

Mindent a kéznek!
Billentyűzetek:
Kezdjük az áttekintést a talán legtöbbet használt perifériáknál, ezek közül is a billentyűzeteknél. Elsőként említeném meg a Cordless Desktop Comfort-tot, mely a már korábban megismert ergonómikus klaviatúra újabb változata, ezúttal teljesen fekete kivitelben. Funkcionalitását tekintve nem sokat változott, csupán egy újabb sor kezelőbillentyű került rá, melynek köszönhetően meggyorsíthatjuk az internetes alkalmazások kezelését. Mellékelve kapunk hozzá egy szintén rádiós egeret, mely a Cordless MouseMan Optical nevet viseli.

Cordless Desktop
Comfort
Deluxe Access
Keyboard

A korábban megismert Cordless Desktop Optical billentyűzet új változata a Desktop Navigator. Ezúttal egy elegáns fehér burkolatot kapott, és némileg átalakították a funkcióit. Lekerült róla az eddig a baloldalon található plusz-gördítő billentyű, és a hangerő szabályozó is nyomógombos lett (a korábbi változatnál tekerhető volt). Röviden szólnék még a Cordless Desktop Deluxe, valamint a Deluxe Access Keyboard-okról! Előbbi szintén rádiós kiszerelésű, úgynevezett ultralapos kialakítású, mely néhány külön gombbal lett felszerelve (melyekkel főleg internetes és multimédiás funkciókat helyezhetünk előtérbe). Utóbbi már zsinóros változat, melynek legnagyobb előnye, hogy nem kell benne cserélgetni az elemeket. Szintén helyet kapott rajta egy új gombsor, melynek segítségével a gyakori feladatok elvégzését, illetve megkönnyítését tehetjük lehetővé.

Cordless Desktop
Deluxe

Desktop
Navigator

Egerek:
Térjünk át a legtöbb játékos által igen fontosnak tartott egérkék "világába". Ezen a téren a Logitech egy teljesen új termékcsaládot alkotott meg. Az MX védjeggyel ellátott termékek három kiszerelésben kerülnek a piacra. A legkisebb az MX300-as, a középső az 500-as, míg a nagy testvér a 700-as nevet kapta. A legkisebb és az 500-as is zsinóros, kialakításukat tekintve főként sötét színekben pompázik. A 300-as, amolyan jobb- és balkezes is egyidejűleg, és csupán egy extra gomb került rá (melyet a gördítő alatt találhatunk meg). Ennek segítségével megkönnyíthetjük a futó programok közötti váltást – vagyis amolyan ALT+TAB helyettesítőként funkciónál. Az MX500-as már sokkal izgalmasabb, hiszen újabb gombok jelentek meg rajta. A hüvelykujjnál mindjárt kettő is, a mutatóujjnál pedig szintén újabb kettő (a már előbb említett ALT+TAB felváltón kívül). Ezek mindegyike konfigurálható, gyakorlatilag bármilyen funkciót beállíthatunk nekik. A legelegánsabb és egyben csúcsmodell a megtisztelő MX700-as elnevezést kapta. Ez már nem zsinóros, hanem rádiós, így külön elem szükségeltetik a működtetéséhez. Érdekessége, hogy ez az első olyan egér a Logitech tárházában, mely nem sima ceruza elemekkel üzemel, hanem hasonló kialakítású tölthetőekkel. Ezeket a hozzá adott állványban fel is lehet tölteni (vagyis amikor nem használjuk az egeret, érdemes ebben tartani).

MX700MX300

Természetesen mindegyik optikai egér. Ezen a téren is nagyot alkottak a fejlesztők! Az optikai érzékelő egy lencsén keresztül olvassa le a felületet, vagyis az asztal, avagy az egérpad "mozgását". A képeket 1/1500 másodpercenkénti sebességgel képes rögzíteni, ami 800 dpi felbontású folyamatos beolvasást jelent (ez jócskán meghaladja az eddigi termékekét)! Ez persze a hivatalos adat… ám a gyakorlatban is remekül szerepelt ez a termék. Tökéletesen lehet játszani vele, és még a rajzprogramokban is, hihetetlenül finom mozgások elvégzésére alkalmas.
Még egy kicsit az egérkék közelében maradunk. Fontos megemlíteni a két teljesen új trackball-t, vagy, ha úgy tetszik "hanyatt-egeret" is. Az egyik a Cordless TrackMan Optical, míg a másik a Marble Mouse. Előbbi rádiós, míg utóbbi zsinóros kialakítású. A TrackMan Opticalon is több konfigurálható kezelőgomb található, akárcsak az új egerek többségén. A Marble a jobb- illetve balkezes felhasználóknak is remek lehetőséget nyújt.

Cordless TrackMan
Optical
Marble
Mouse

Játékvezérlők:
A periféria vihar mellett a Logitech ezúttal a játékvezérlők terén is nagy port kavart. Ezek nagy része azonban különféle konzolokhoz készült. PC-s vonatkozásban két új terméket tudok megemlíteni. Előkerült egy újabb Momo kormány, mely a Momo Racing Force Feedback Wheel nevet kapta. Ennek érdekessége, hogy a jobb oldalán találhatunk egy többállású sebességváltót, melyet a legtöbb, valamire való autós játék támogat. Igazi csemegének számít továbbá a Freedom 2.4 Cordless Joystick, mely egy drót nélküli botkormány. Mint ilyen, sajnos egyelőre nem tudták beleépíteni a force feedback funkciót, ám idővel talán erre is sor kerül. Összesen 10 programozható gombot találhatunk rajta, melyeket kedvünk szerint állítgathatunk.

Freedom 2.4
Cordless Joystick

Hangtechnika:
Hangzás terén is igen szép a cég felhozatala. Az új termékek között megtalálhatjuk a Z-640-est, és az abszolút csúcsmodellnek tekinthető Z-680-ast! Előbbi remekül muzsikáló 5.1-es hangrendszer. A mélynyomó mellett a 4+1 kisebb hangszóró (melyek a középső hangfrekvenciákat hivatottak kiadni magukból) remek térhatást eredményez. A hozzá adott kis kezelőpult segítségével állíthatjuk a hangerőt, a hangeloszlást, vagy akár fejhallgatót is csatlakoztathatunk rá. A nagyobb típus ennél jóval többet nyújt. Szintén 5.1-es kiszerelésű, ám ehhez már egy külön (nem hangszóróra szerelt) kezelőpult is jár. Az egész rendszert egyidejűleg négy különféle hangforráshoz is csatlakoztathatjuk (DVD lejátszó, számítógép, videó, stb.). Az elegancia mellett a kényelmet is szem előtt tartva, még egy távirányítót is mellékelnek hozzá! A pontos árát egyelőre nem tudjuk, de biztosan elég borsos lesz a kicsike (viszont cserébe egy igazán minőségi terméket kapsz, mely még az igen szigorú THX szabványnak is megfelel)!

Z-680

A hangtechnikához csatlakozva megemlíteném, hogy három különféle mikrofonos fejhallgató is előkerült. A Premium Stereo USB Headset 30 a csúcsmodell, mely egy egyszerűbb távirányítót is tartalmaz. Az alacsonyabb kategóriás Stereo USB Headset 20-asról levették ezt a funkciót. A harmadik az Internet Chat Headset, melynek még a színét is megváltoztathatjuk (akárcsak a mobilok előlapját).

Kamerák:
A néhány héttel ezelőtt megrendezésre került sajtótájékoztatón kiderült, hogy Magyarország igen fontos szerepet tölt be a Logitech életében. Az egyre növekvő eladási adatok bizony kedveznek a cégnek, és ezért fokozottan odafigyelnek ránk (ez még jó lehet valamire :D). Lényeg, hogy összesen 6 új kamerával ismerkedhettünk meg. Ezek közül kettő hozzánk, átlagos játékosokhoz nem nagyon fog eljutni, mivel notebook-okhoz tervezték őket (QuickCam for Notebooks, és ennek Pro változata). Számunkra sokkal fontosabb megemlíteni elsőként a QuickCam Cordless-t, mely egy vezeték nélküli kamera! Ez a készülék 2,4GHz feletti frekvenciatartományban bocsát ki jeleket, és közel 20 méretes távolságban működik (természetesen nem betonfalak és különféle árnyékoló hatások közepette). A mellékelt szoftverek lehetővé teszik a vele készített képek és videók szerkesztését. A QuickCam Pro 4000 különlegessége, hogy akár 1280x960-as képeket és nagy felbontású videókat is képes rögzíteni. Felvétel közben is tudja nagyítani, avagy kicsinyíteni a képet, így "élesben" készíthetünk komplexebb videókat. Alacsonyabb árkategóriába tartozik a QuickCam Zoom, valamint a Messenger, melyek 640x480-as képet képesek továbbítani.

QuickCam
Pro 4000
QuickCam
Zoom

A kamerák egy másik változatát is elkészítette a Logitech. Ezeket a típusokat akár a számítógép közeléből is elvihetjük, és ameddig az elem bírja, kattintgathatunk velük. Ezen részlegbe tartozik a Pocket Digital, a ClickSmart 620, valamint a ClickSmart 420 (ezekkel majd egy későbbi cikkünkben foglalkozunk részletesebben).

Mobil eszközök:
Érdekességként hatott, hogy a Logitech belépett a mobilkommunikációs eszközök gyártói közé. Mindjárt egy rakat, egészen pontosan hat teljesen új termékkel rukkolt elő, melyekről egyelőre csak nagyvonalakban szólnék. A cég zászlóshajója ezen a téren az úgynevezett Mobile Cordless Headset. Ez tulajdonképpen egy zsinór nélküli fejhallgató, mely alakjával és kialakításával méltán pályázhat egy formatervezési díj elérésére. A gyakorlatban hozzávetőlegesen 3-5 méter távolságig képes üzemelni, és egy feltöltéssel akár 6-8 órát is működik (persze nem folyamatos használat mellett). Az elegancia mellett ezúttal a kényelemre is igen nagy hangsúlyt fektetett a cég. Előrukkolt ugyanis az úgynevezett "earbud" kiegészítőjével. Ez arra a biztos tényre alapszik, hogy az embereknek bizony igencsak eltérő fülformájuk van. Ezt szem előtt tartva különféle kialakítású műanyag rátéteket fejlesztettek ki, melyek kényelmesebbé teszik a fülünkbe helyezhető fejhallgatók viselését. Elsőre kicsit vadul hangzik, és talán a mellékelt képből sem érti meg mindenki, hogy ez pontosan mire is jó. Azonban csak annyit mondanék, hogy egyszer kell csak kipróbálni.

Mobile Cordless
Headset

Mint láthatjátok, dúskálunk az új cuccokban. Ezen termékek egy része még csak bevezetés alatt áll, ezért nem tudtunk árakat is mondani. Természetesen amint valami összehasonlító tesztet készítünk, szépen folyamatosan ezek a termékek újra feltűnnek majd (akkor már árral ellátva). Azért reméljük, hogy mindenki megtalálja a magának legmegfelelőbb terméket... csak arra vigyázzunk, nehogy a bőség zavara elcsavarja a fejünket :D.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)