Hirdetés

Méretes bírságot kapott az agytréningre kihegyezett játékok fejlesztője

|

Az egyik amerikai hatóság szabott ki komoly bírságot a Lumosity üzemeltetőire, mert megtévesztő állításokkal reklámozták a játékaikat, amik az agy tornáztatására lettek kitalálva, csak épp semmit nem értek.

Hirdetés

Évekig úgy reklámozta a negyven minijátékot tartalmazó csomagját a Lumosity, hogy az segít megtornáztatni az agyunkat. Állításaik szerint így akár segíthettek felkészülni egy kisgyermeknek az iskolára, vagy idősebbek esetében elkerülni a demenciát, memóriazavarokat, vagy olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór; de enyhíthetik a figyelemzavarok és a poszttraumatikus stressz tüneteit is.

Ez önmagában nem biztos, hogy nem igaz, de a Lumosity üzemeltetői nem tudták ezeket az állításokat elegendő tudományos bizonyítékkal alátámasztani. Így pedig a korábbi reklámjaik félrevezetőnek számítanak, és az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság emiatt egy komoly, kétmillió dolláros (nagyjából 584 millió forintos) bírságot szabott ki a cégre. A Lumosity tovább rontotta a saját helyzetét azzal, hogy szólt a reklámjaiban szereplő pozitív szóbeli véleményekért cserébe (bár nem tudom, ki hisz még ezeknek) adott iPadekről, ingyen utazásokról, vagy Lumosity-előfizetésekről (ami akár 87 ezer forintnak megfelelő dollárt is érhet).

A Kereskedelmi Bizottság a bírság mellett arra is kötelezte a céget, hogy értesítse vásárlóit a döntésről és biztosítson számukra egy egyszerű lehetőséget, hogy lemondják az előfizetésüket az új információk alapján. Egyelőre nem tudni, mennyire árt majd ez a döntés a Lumositynek, de az korábban nem döntötte be a céget, hogy egy egyetemi tanulmány szerint még a Portal 2 is többet segít az agyfejlesztésben, mint a direkt erre a célra kitalált programcsomag.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)