Hirdetés

Madden NFL 08 bemutató

|

Épp aznap mutatkozik be a nagyközönségnek Budapest Wolves női csapata, amely ebben az országban is egy életre megszünteti a közhelyet, hogy az amerikai futball egy férfias sport.

Hirdetés

Akik nem ismerik az amerikai futballt, azok nem tudják, hogy a Madden sorozat minden idők egyik legjobb sportjátéka, amelyet a legnagyobb példányszámban adnak el évről évre. A készítő Tiburon (Cápa magyarul) számára azonban ez évben fel lett adva a lecke, hiszen az EASports egyetlen igazi sportjátékkiadó ellenfele, a 2KSPorts is belépett az amerikai futball területére az All Pro Football-al - s ne feledjük, kosárlabdában az NBA 2K7 jócskán felülmúlta az NBA Live 07-et. Szóval van mitől tartania az EASportsnak.


Bevetik a fegyvert
Nem volt mit tenni, Cápáéknál a fejlesztők összedugták a buksit, és kitalálták: fegyvert a játékba! Egyébként is sokan úgy vélik, ez egy háborús sport, a különféle stratégiákkal, a felszerelésekkel, a keménységgel. A dolog lényege roppant egyszerű: a szupersztárok egy adott csapatban szuperfegyverek is egyben. Kapnak kis ikonkát, meg mindent (adni kell a látszatnak is elvégre), és ahogy én néztem a mesterséges intelligenciát, az ő esetükben speciális, egyénre szabott viselkedésformák egészítik ki. Gondolom ezeket a sztárjátékosokat szakértők elemezték, és beleépítették a játékba, hogy adott kiélezett helyzetekben mit csinálnak másképp, mint az „átlag" játékosok. Ezzel az újdonsággal a legfőbb gond az, hogy aki nem hardcore amerikai focirajongó, az nemigen fogja észrevenni, maximum a kis ikont. Persze azok a milliók, akik vannak olyan szerencsések, hogy országukban játszanak a világ legjobb amerikai focicsapatai, akik hetente szinte minden meccset megnézhetnek, azoknak erősen fel fog tűnni a különbség. És egy idő után nekünk is, ha figyelmesen tanulmányozzuk sztárjátékosunkat. Szerencsére a játék a töltőképernyőn mesél csapatunk sztárjairól, amiből érdemes okulni.

Madden NFL 08 - 1. kp Madden NFL 08 - 2. kp

Bevetik a fantáziát
Ez az az újdonság, amelyről nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. Kétségtelenül jópofa dolog, azonban én úgy gondolom, ebben az esetben a kevesebb több lett volna. Miről is van szó? A cápások jól kitalálták, hogy kell egy kis extra fun is a játékba, ezért létrehoztak 4 új csapatot, mindegyiket a saját stadionjával. Ezek a Deceivers, Dummies, Glaciers és a Tridents. A nevekkel még nem is lenne baj, azonban a Deceivers egy démoni csapat, amely egy pokolbeli stadionban játszik. A Dummies az az amcsi fociban használt gyakorlóbábúk csapata, amiknek lábuk sincs! Stadionjuk technokörnyezet. A Glaciers, ahogy a nevük is jelzi, igazi északi fickók, jeges stadionnal. A Tridents pedig nagy termetű atlantiszi játékosok, pályájuk pedig amolyan atlantiszi utánérzés. Na eddig kész röhej az egész. Szerencsére megmenti a dolgot egy-két jópofaság, ugyanis ezek az extra csapatok extra mókákat is bevetnek; a Deceivers például csal, ahogy démonoktól elvárja az ember: nekik megengedett a 5th Down, a büntetéseik fele akkorák, mint normálisan, a kapu rúdjai megnőnek stb... A Glaciers is trükkös csapat, ugyanis teleportálgatnak játék közben: először azt hittem, valami bug, de kiderült, hogy nem. Ahogy az MMO-kban szokott lenni blinkelnek, feltűnnek itt, eltűnnek, aztán csak azt látjuk, hogy interceptiont csináltak. Az atlantisziaknak a testi erejük hatalmas, a Dummies tagjai pedig sosem fáradnak el: szerencsére ostobák, mint a dummie-k általában. A fejlesztők szerint ezek az extrák „Pretty Cool" szerintem viszont elég szánalmas, az NFL egy igen konzervatív liga, konzervatív külsőségekkel és szabályokkal, ez a típusú „játékosság" nem való egy „komoly" játékba. Az egészből azt éreztem ki, hogy kínjukban már nem tudtak mit kitalálni - bár az is lehet, hogy ez az alapja lesz a jövőben egy fantasy NFL-játéknak, amelyben ilyen jópofa csapatok lesznek. Ez utóbbi különálló termékként igencsak tetszene, de a Madden részeként... hmmm, hát nem. Ez olyan, mintha a FIFÁ-ba beépítenének olyan részt, amikor egy mocsaras pályán békauszonyokkal kell focizni: lehet, hogy jópofa lenne, bár inkább röhejes. Még egy dolog, ami megmenti ezeket a csapatokat: mind részei a fantasy challenge módnak, ami egy új, izgalmas játékmód fantasy drafttal és minden mással. 3 NFL ligán, 2 ALL-Star ligán át jutunk el a Supreme Ligába (ha eljutunk), ahol ezek a kemény csapatok lesznek az ellenfelek - igazi kihívás.

Hozzunk létre mindent
A Madden sorozat eddig is magas szintű átalakíthatóságáról volt híres: a superstar mode lassan The Sims-jellegű kezdett lenni (erős túlzással persze). Azonban volt egy nagyon nagy baj vele: néha 50-100 alkalommal is kellett „dobni", hogy a számunkra megfelelő srác jöjjön ki. Ez évben előre beállíthatók bizonyos szempontok, attól függően, milyen játékost akarunk. Emellett végre beleraktak ez évben draftolt kiemelkedő rookiekat is. Ez logikus lépés, hiszen ott vannak a kész újoncok, akik szép karrier előtt állnak, így azonnal frissen, ropogósan mi csinálhatunk szupersztárokat belőlük. Apró, de kellemes figyelmesség. Emellett lehet a megszokott szurkoló létrehozástól kezdve akár stadion vagy fantasy csapatot is kreálni, mindenki boldog lehet. Aki eddig sem az, annak ajánljuk a Skill Drillt, amely tökéletesen megtanít minket a játék savára, borsára, és rengeteg gyakorláson keresztül belénk sajtolja a legfontosabb dolgokat. Amire még mindig nem tanít meg a játék, azok az amerikai futball játékszabályai: évek óta fanyalgok ezen, hogy a világ egyik legnagyszerűbb sportjának szabályait nem tanítja meg a világ egyik legnagyszerűbb játékprogramja - de nem hallgat rám senki. Megértem, hogy akik a dollárzsákok tetején ülnek, bizton számíthatnak a bevételre így is, azonban ha terjedne az „ige" több bevétel és több NFL-rajongó is lehetne. Persze ez csak elmélet, semmi több.

Madden NFL 08 - 3. kp Madden NFL 08 - 4. kp

Honorable Mention
S amiről még érdemes beszélni: a teljes mozgási rendszert újratervezték: eddig bizonyos szituációk pont ugyanolyanok voltak, a motion capture úgy készült, hogy adott ütközések, földrevitelek igencsak hasonlítottak egymásra. Mostanra ezen javítottak, a mozgási rendszer közelíti a valóságost. Bekerültek az úgynevezett „low-hitting tackles", amikor alacsonyan repülve szerelik a labdás játékost - ez eddig hiányzott a játékból - sokkal folyamatosabb lett a mozgás, emiatt sokkal látványosabb is. A skill ikonokról beszéltem már, ezekkel az az egyedüli baj, hogy nagyon sokféle van, így fejből megjegyezni, melyik mit jelent: nos nem egyszerű. Persze kihívásnak kiváló. A játék új wide-screen módot is kapott, így ezentúl 16:9-es monitorokon is élvezhető lesz teljes pompájában, köszönjük Tiburon! A hangok, a közvetítés, a zenék korrektek, ebben különösebb hibát nehéz találni. Engem csak egy dolog zavart nagyon: a rúgásokat (legyen az punt vagy kick) a jobb skill stickre tették át a régi „félkörös" megoldás helyett. Ha egy szóval elmondhatnám milyen lett, akkor egy olyan szót használnék, ami „sz"-el kezdődik és „ar"-ral végződik. Nem értem, miért kellett egy jól bevált rendszert egy pocsékkal felváltani. De hát lelkük rajta. Most már nincs más dolgom, mint megvárni a Madden NFL 08-at Wii-re, és egy hétig bezárkózni otthon. Tuti jó móka lesz!

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)