Hirdetés

Madden NFL 19 teszt - futball a javából

|

Az 1988 óta futó NFL videojátéksorozat legújabb darabja sok újdonsággal bővíti az utóbbi években kicsit ellaposodott formulát. Az új Real Player Motion technológia látványos fejlődést hozott, de a megkérdőjelezhető animációk sajnos továbbra is jelen vannak.

Hirdetés

Nagyjából 12 éve találkoztam először az amerikai futball csodálatos világával, az NFL-lel és természetesen a Madden NFL sorozattal. Az első Madden játékom az NFL 07 volt. Akkoriban nagyon keveset tudtam a róla, de az alapok megismerése után az egész franchise évekre magával ragadott. Azóta természetesen alapjaiban változott meg a sorozat, és sajnos egyes részei csalódást okoztak, a Madden NFL 19 viszont a széria egyik legkiemelkedőbb darabja lett.

Hirdetés

Ez az én csapatom

A játékmódok tekintetében az EA Tiburon maradt a jól bevált receptnél. Továbbra is a Franchise és a Madden Ultimate Team (MUT) a két domináns mód, de a Madden NFL 18 üdítő újdonsága, a filmszerű élményt nyújtó Longshot is visszatért, és kapott egy szórakoztató folytatást. A fórumozó közösségek egyébként sokszor eléggé megoszlanak, és Franchise-, illetve MUT-játékosokként hivatkoznak magukra. A két tábor teljesen más szemszögből vizsgálja és kritizálja a játékot, így a fejlesztőknek nincs könnyű dolguk, amikor újításokat akarnak csempészni bele. Idén viszont pompásan megoldották a helyzetet, ugyanis mindkét játékmód az előnyére változott a Madden 19-ben.

A Franchise-mód lényege a dinasztiaépítés. Ez sok mindent magában foglal, mert három fronton - játékosok, vezetőedző, tulajdonos - is érvényesülnünk kell, hogy több éven át olyan franchise-t működtessünk, amely nemcsak gazdaságilag, hanem a pályán is sikeres. A három szerep közül az új franchise kezdetekor választhatunk. A klasszikus és egyben a legnépszerűbb lehetőség a vezetőedzői szerep. Ebben az esetben a játék alapja a meccsek lejátszása, a játékosok szerződtetése, cserélése, draftolása, illetve saját edzőnk képességeinek fejlesztése. Játékosként egy adott NFL-atlétát irányítunk, akivel olyan karriert kell építenünk, hogy annak végén beválasszanak bennünket a Pro Football Hall of Fame-be. Sajnos ez a Franchise-lehetőség továbbra sem olyan élmény, mint az utoljára a Madden NFL 08-ban játszható volt karriermód (a saját lakásunkban ügyködtünk a dolgainkon, a meccsek után interjúkat adtunk, a holtszezonban pedig filmekben szerepeltünk), de az EA Tiburon sajnos ezt várhatóan már nem fogja visszahozni. Franchise-módban tulajdonosként a csapat gazdasági ügyeivel kell foglalkoznunk, beleértve a stadionépítést, az árazást és a szponzori szerződéseket, de ugyanúgy dolgozhatunk a csapatmenedzselésen, mint vezetőedzői szerepkörben. Minden esetben kezdhetjük a karrierünket ismeretlen újoncként, de akár át is vehetjük létező személyek felett az irányítást.

A tavalyihoz képest sok újdonságot tartogat a Franchise, miáltal még komolyabb a szimuláció, és még szórakoztatóbb a játékmenet. Bevezették a sémákat, amelyekkel átláthatjuk csapatunk erősségeit és gyengeségeit egyes formációk esetében. Minden játékos más-más sémákba illeszkedik tökéletesen, nekünk pedig az a célunk, hogy a lehető legjobban tudjuk alkalmazni a csapatunkat. Támadó oldalon figyelnünk kell az irányító stílusára, a falemberek blokkolási erősségeire, illetve a futójátékosok és elkapók szerepköreire. A védelemmel ugyanez a helyzet - 4-3-as felállásban nem sok sikert fogunk elérni 3-4-es sémában játszó falemberekkel és linebackerekkel, és az emberfogásban kiemelkedő cornerback sem fogja az elvárt teljesítményt nyújtani, ha folyamatosan zónáztatjuk. Vannak persze olyan szupersztárok, mint például Antonio Brown, őket gyakorlatilag bármelyik sémában alkalmazhatjuk, az átlagos NFL-játékosok esetében azonban oda kell figyelnünk a stratégiára. Játékosainkat természetesen fejleszthetjük is a játékstílusok és a sémák alapján.

Nagyszerű újítás a Madden NFL 19-ben, hogy már külön specialista posztokra is állíthatjuk legalkalmasabb játékosunkat. Kiemelték a slot cornerback, slot wide receiver, 3rd down running back, power running back pozíciókat, illetve az első számú cserelinebacker és pass rusher védőfalembereket is. Ezek a való életben is fontos szerepet játszanak a különböző felállások esetében, így nagyon jó dolog, hogy már a Maddenben is van lehetőségünk kicsit komolyabban taktikázni. Új funkcióként már saját draftosztályt is szerkeszthetünk, illetve megoszthatjuk online másokkal, így a saját franchise-unkon kívül az egyes évek újoncait is létrehozhatjuk.

Kártyagyűjtés látástól vakulásig

A Franchise mellett a Madden Ultimate Team is több, a közösségek által pozitívan fogadott újítást hozott az elmúlt évekhez képest. A mód alapja továbbra is az, hogy egy adott, kizárólag gyenge játékosokból álló gárdából egy világverő bajnokcsapatot alkossunk kitartó munkával vagy elképesztő mennyiségű mikrotranzakciós lehetőség igénybevételével. A MUT-ban a játékosainkat kártyák formájában gyűjtjük, és az alapcsapaton felül egyre jobb NFL-játékosokat szerzünk ezüst, arany, elit, gyémánt és egyéb speciális besorolások szerint. A játékmódban rengeteg a lehetőség, hiszen online is többféle formátumban mérettethetjük meg magunkat, de akár egyedül is nekieshetünk a kihívások tömkelegének. Az egyéni kihívások palettája idén is folyamatosan bővülni fog a különböző eseményekkel kapcsolatos, tematikus játéklistákkal. A csapatépítés a Franchise-hoz hasonló alapokat kapott, így a specialista pozíciókat is beállíthatjuk. Sémák a MUT-ban viszont nincsenek, ugyanis a vezetőedzőket, valamint a támadó és védő playbookokat is kártyák formájában szerezhetjük meg.

Az egyéni kihívásokon kívül részt vehetünk az online rangsorolt játékmódban, a Seasonsben, és visszatért a három a három elleni online és offline kooperációs mód, a MUT Squads, illetve a MUT Draft is, amelyben véletlenszerűen sorsolt játékosok közül válogatjuk össze a csapatunkat. Izgalmas újítás a Solo Battles, amely egy minden héten más tematikájú és szabályrendszerű mód, ebben más játékosok mesterséges intelligencia irányította csapataival mérhetjük össze tudásunkat. Talán az a legjelentősebb újítás, hogy végre nincsenek többé úgynevezett szerződések, a helyüket pedig egy sokkal barátságosabb rendszer vette át. A trainingpontokkal fejleszthetjük bizonyos játékosainkat, és ezek ugyan viszonylag nehezen megszerezhetők, mégis sokkal érdekesebb így a játék, mintha azon kellene aggódnunk, hogy húsz meccs után nem használhatjuk kedvenc játékosunkat, mert elfogynak a szerződéseink.

Colt, Devin és a Real Player Motion

Említést érdemel még a Longshot második évada is, a Homecoming. A tavalyi sztorimódból megismert Devin Wade és Colt Cruise újabb kalandjait élhetjük át, és bár a történet kevésbé érdekes, mint egy éve, azért érdemes legalább egyszer végigjátszani ezt a játékmódot is. A Madden NFL 19 legnagyobb erőssége a játékmódbeli újítások mellett a felújított fizikai motor, vagyis a Real Player Motion technológia. Ennek köszönhetően a játékosok látványosan és irányításukkor érezhetően élethűbben mozognak, mint korábban, továbbá a számos, jó régóta használt animáció mellett rengeteg új mozdulatot is láthatunk a pályán. A futójáték már nem olyan könnyű, mint volt, jobban oda kell figyelni a mozgásra és a blokkolásra, a passzjáték pedig ugyancsak látványosabb, mint valaha. Összességében a Madden NFL 19 sokkal jobb játékélményt nyújt, mint a korábbi részek, így a rajongóknak érdemes beszerezniük az idei kiadást - főleg PC-n, hátha megint tíz évet kell várni az újabb játékra.

Madden NFL 19
Az utóbbi évek legjobb Maddene.
Ami tetszett
  • változatosabb és élethűbb játékmenet
  • felújított Franchise és Madden Ultimate Team módok
  • választható ünneplések
Ami nem tetszett
  • MUT grind és mikrotranzakciók
  • esetenként furcsa animációk
  • kizárólag rap, hip-hop zene az EA Traxben
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)