Hirdetés

Magyarországon világhírű háziszámítógépek - HomeLab, AirComp, ABC-80, Triton

|

Sorozatunk utolsó részében bemutatjuk a "maradékot", olyan gépeket, amelyek legfőképp idehaza voltak ismertek, de mérnökök és informatikusok (illetve lelkes amatőrök) komplett generációja használta ezeket.

Hirdetés

Sorozatunk (előző részei: 1. rész a Plus/4 és testvérei, 2. rész Enterprise 64 és 128 ,  3. rész Videoton TV Computer , 4. rész Primo, 5. rész HT-1080Z  ) a mai nap a végéhez ért, egészen pontosan három típusról (és egy bónuszról) esik majd szó: mindháromnak megvolt a maga fontossága a "hatalmas" magyar piacon, és ugyanúgy nem-egy mai mérnök ezeken nevelkedett, vagy tanult meg programozni.

Homelab/Aircomp 16 család

A magyar Steve Jobsot és Steve Wozniakot Lukács testvéreknek hívták. József volt a hardveres, Endre pedig a szoftveres specialista. A 70-es évek végén elfogadták az Ohio Scientific nevű cég 'kihívását', akik már akkor a konkurens Apple, Commodore, Tandy modellek árának kevesebb, mint feléért kínáltak egy Challenger nevű kiváló gépet (300 dollárért a 700 körüli árfekvés helyett). József elhatározta a magyar fiatalok számára is megteremti az elérhető számítástechnika lehetőségét. Így jött létre a HOMELAB - amelynek minden modellje egyrészt összeszerelhető kitként, másrészt kész számítógépként is elérhető volt.

Természetesen a Z80 processzorra épültek a HomeLab gépek, annak is egy 4MHz-es darabjára. AZ első HomeLab még nem volt piacérett, de a második már igen - HomeLab II néven klubszinten lehetett találkozni vele, míg Aircomp 16 néven a BOSCOOP-PERSONAL gyártotta. Ez a gép azonban még mindig nagyon drága volt, 27000 forintba került. József elégedetlen volt az árral, így megtervezte a HomeLab III-at, amely 1983-ban készült el és az akkori viszonyok között kit formában 10 ezer forint környékén hozzáférhető volt.

Mintegy 100 gépet hoztak létre így. Ezt egy újabb kit, a HomeLab IV követte, amelynek született egy igen érdekes, mind a mai napig legendás testvére, a vakoknak és gyengénlátóknak szánt BraiLab IV, amelybe magyarul beszélő szintetizátor-robothang volt beépítve. Ezt a gépet a dombóvári Color Ipari Szövetkezet gyártotta mintegy 400 példányban 1985 és 1987 között, a beszédszintetizátort Vaspöri Teréz és Arató András készítette. (BraiLab plus néven jött még később egy floppys - CP/M-es verzió, majd azt követően egy PC kiegészítés BraiLab PC néven). HoLa! néven a gépcsaládnak emulátora is létezik.

BRG ABC 80

A BRG (Budapesti Rádiótechnikai Gyár) a 80-as években leginkább a magnóiról volt híres (emellett persze katonai gyártó is volt). Amikor a 70-es évek végén és a 80-as évek elején az első iskolaszámítógép program keretein belül a svéd Luxor akkor korszerű gyártmánya, az ABC 80 bekerült Magyarországra, akkor derült ki, hogy roppant robosztus és megbízható modellről van szó.

A (természetesen) Z80 alapú gépet, amelynek 16 KB ROMja és 16 KByte RAMja volt a magyar BRG licencelte és gyártotta is. A magyar verziónál a billentyűzet műanyag borítását fémből készült házra cserélték és az eredeti egy magnetofonos változatot a BRG később két magnetofonosra cserélte. A rendszerhez elvileg létezett floppy-meghajtó is, de nagyon kevés volt belőle az országban. Az eredeti svéd gépekből 112 darab érkezett, a BRG gyártmányok számáról nincs adatunk. Érdekesség, hogy életem első BASIC programját az ELTE laboratóriumában egy ABC-80-on írtam magam is - a 80-as évek elejének/közepének számtalan egyetemistája és középiskolása használta ezt a bolti forgalomba nem került gépet. Külön érdekesség az ABC-80 név feloldása: "Advanced Basic Computer for the 1980s.

Triton IPT-02

A Triton távközléstechnikai cég felsőbb utasításra kezdte el ezt a számítógépet fejleszteni, amely Triton Kompi néven futott volna, amennyiben sikerült volna megnyerni az iskolaszámítógép pályázatot, amit nem sikerült. Piros és fehér dobozzal gyártották, Z80-as procija, 16 KByte RAMja és saját fejlesztésű BASIC-je volt. A külső tápegység hatalmas nagy volt, maga a tápellátás a nagy doboz egyharmadát foglalta csak el - elvileg oda került volna a floppy is, de ez a fejlesztés nem készült el. A gépből mintegy 100 példányt gyártottak.

Videoton TV játék

S ide a végére egy apró érdekesség, amely ugyan nem számítógép, de sok család életébe hozott örömet - a valaha gyártott egyetlen magyar videójáték konzol. A legendás PONG alapjain készült, országos versenyeket is tartottak belőle, olyan népszerű volt a maga idejében - a gép lelke egy PONG chip volt (AY-3-8500) és négy üzemmódja volt: Faltenisz (egy játékos), Faltenisz (két játékos), Tenisz, Jégkorong. Érdekesség, hogy a két kontroller a telefonok kézibeszélőjének csatlakozóját használta a géppel való kommunikációra.

Sorozatunk ezzel véget is ért - azonban kéréseitek fényében a közeli jövőben, azaz várhatóan ősszel minden bizonnyal egy új sorozat indul majd olyan népszerű retro számítógépekről (Texas Instruments Ti 99/4A, Dragon 32/64, MSX família stb...), amelyekre mind a mai napig érdemes emlékezni...

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)