Hirdetés

Mass Effect: Andromeda előzetes - a felfedezők játéka lesz ez

|

Amióta a világ a világ, hősként ünnepeljük azokat, akik nekivágnak az ismeretlennek: Marco Polo, Kolombusz Kristóf, Neil Armstrong...Ryder?

Hirdetés

Most, hogy a Mass Effect: Andromeda gépigény is napvilágot látott, nyilván mindenki elmerengett azon, hogy vajon mit kapunk azért cserébe, hogy megizzasztjuk (vagy akár fejlesztjük) gépünket. Bár talán ma már ez a hardveres elvárás nem is annyira durva - ez egy olyan vita, ahol sosem az érvek győznek -, azért csak benne van az emberben, hogy valami gigantikus élményt remél cserébe, valami olyat, ami tényleg lenyűgözi. Nyilván a Mass Effect név elég nagy felelősség, rengeteg kicsit tétova, bizonytalan rajongó remél sokat, vagy figyel bizonytalanul, a készítők pedig igyekeznek mindenkit megszólítani valahogy. Főleg azzal az üzenettel, hogy ez a Mass Effect játék lesz a legnagyobb, amit valaha alkottak. 

Felfedezők klubja

A kaland és az ismeretlen felfedezése mindig is központi szerepet játszott az emberiség történelmében. Felfedezni egy új, ismeretlen területet nagyon veszélyes, mégis van benne valami inspiráló és izgalmas, ami miatt újra és újra vállalkozunk rá. Amikor a Mass Effect első része anno megjelent, ugyanez az érzés tette különlegessé: hiába játszódott a saját galaxisunkban, mégis tele volt újdonságokkal és meglepetésekkel. A Mass Effect: Andromeda ezt az érzést szeretné visszahozni a sorozatba.

Persze félreértés ne essék, nem arról szól majd az egész játék, hogy a fejlesztők megpróbálják leutánozni azt, amit az első rész hozott, hanem ahogy a játék producere, Fabrice Condominas is elárulta egy interjúban, a cél inkább az, hogy mindhárom játékból merítsenek: az Andromédában pl. ismételten kiemelt fontossága lesz majd az űrhajónk legénységével ápolt kapcsolatunknak, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Mass Effect 2-ben is el kellett nyernünk a társaink bizalmát, ha azt akartuk elérni, hogy az utolsó küldetésben is a legjobb formájukat hozzák.

Harcosok klubja

A harcrendszer tekintetében ezzel szemben inkább a Mass Effect 3-ra támaszkodnak és gyorsabb, folyamatosabb harcjelenetekkel találkozhatunk majd az Andromédában. Ez azt is magával vonzza, hogy mostantól nem állíthatjuk meg a csatajeleneteket, hogy parancsokat osszunk a csapattársainknak, viszont az egyes csataterek kompenzálni fogják ezt azzal, hogy sokkal inkább a mozgékonyságot helyezik majd előtérbe.

Ezt egyébként a harmadik részben anno rengetegen kritizálták, hiszen úgy tűnt, hogy a játék teljesen hátrahagyta azokat az ízig-vérig szerepjátékos elemeket, amik az első részben még az élmény gerincét adták, Condominas viszont megerősítette, hogy a karakterünk építgetése ismét fontos lesz majd, habár másképp mint eddig: a Mass Effect Andromédában nem lesznek előre definiált karakterosztályok. A producer szerint ez megosztó döntés volt, de biztosak a dolgukban:

"A csapaton belül is látszik. Vannak srácok, akik csak annyit szeretnének, hogy csinálhassanak egy Vanguardot és egyébként erre adott a lehetőség. Semmi nem kényszerít arra, hogy eltérj egy adott karakterosztálytól. Ha te már a játék elejétől fogva tudod, hogy milyen karaktert akarsz formálni Ryderből, akkor nyugodtan tarthatod magad a klasszikus szerepjátékos filozófiához. Viszont a rendszer lényege, hogy ha szeretnél egy kicsit több rugalmasságot, akkor ezt is meg lehet oldani és nem csak úgy teszünk, mintha szabadságot adna kezedbe a képességfa."

A legnagyobb játékok klubja

Habár az Andromeda rengeteg ihletet merít a trilógiából, semmilyen módon nem ragaszkodik annak korlátaihoz, hiszen Condominas az interjú alatt többször is kihangsúlyozta, hogy ez az eddig legnagyobb játék, amit a BioWare megalkotott. A fejlesztők szerint a bejárható területek nagyjából akkorák, mint a Dragon Age: Inquisitionben megtalálható játéktér, persze ez több bolygóra van felosztva és azt is figyelembe kell venni, hogy a Nomaddal egy kicsit gyorsabban be lehet járni, mint gyalog. Azon se lepődjünk meg, ha egyes területek nincsenek csurig töltve tartalommal, viszont Condominas szerint ez is egy tudatos folyamat részeként történt így:

"Inkább minőségre törekedtünk, mint mennyiségre. Kipróbáljuk a játékot és ha azt vesszük észre, hogy egy adott ponton unatkozni kezdünk, akkor ott azt megtöltjük valami újjal. Persze nem akármivel, hanem inkább igyekszünk olyan mellékküldetéseket biztosítani, amik valamilyen módon befolyásolják a narratívát és elárulnak valami újat a játék világáról."

A nem annyira sandbox élmények klubja

Habár a világ nyitottabb lesz valamivel, mint eddig, a producer kihangsúlyozta, hogy ez nem egy sandbox játék, hiszen míg az teljesen igaz, hogy bármerre mehetünk, amit a környezet megenged, ettől függetlenül a fejlesztők kezében van az irányítás és végül ők formálják a cselekmény haladási irányát.

Habár elképzelhető, hogy akik egy teljesen kötetlen Mass Effect élményre vágytak, azok egy kicsit csalódni fognak, de talán nem baj, ha a fejlesztők fogják a kezünket és nem veszünk el a rengeteg apróság között (ahogy a Ubisoft címek esetében). Ettől függetlenül elmondható, hogy a Mass Effect: Andromeda egy rendkívül ambiciózus és izgalmasnak ígérkező játék, mi pedig alig várjuk, hogy végre nekivághassunk az ismeretlennek. És most már tényleg nincs sok hátra, a játék hivatalosan is aranylemezre került:

A Mass Effect: Andromeda megjelenés március 21-én várható PC-n, PlayStation 4-en és Xbox One-on. Titeket meggyőztek az eddig látott részletek vagy több kell a szerelemhez?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)