Hirdetés

Megdöbbentő LEGO rekordok, avagy mire képes az ember, ha épít?

|

Ha valami mérhető eredménnyel rendelkezik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb versenyt csinálnak belőle. Így van ez a LEGO-val is.

Hirdetés

Ahogy az atlétát az emberi teljesítőképesség határait feszegetik, úgy születnek az egyre elképesztőbb világrekordok különböző sportágakban, vagy valamilyen fizikai teljesítményhez köthető területen. Manapság persze nem csak sportban, hanem bármiben lehet rekordot dönteni. A LEGO rekordok kivétel nélkül fantasztikus emberi teljesítményeket tükröznek. Általában rengeteg ember hosszú és fáradtságos munkájával készülnek, az eredmények pedig egytől egyik lélegzetelállítóak.

A világ legmagasabb LEGO tornya

Kezdjük is rögtön egy hazai vonatkozású rekorddal. Idén májusban hazánkba látogattak a világ legjobb LEGO-építő mesterei, hogy megkíséreljék megépíteni a világ legmagasabb LEGO tornyát. A Szent István Bazilika előtt épülő torony darabjait több napig rakták kicsik és nagyok, mígnem összeállt a 35 méteres építmény, amely jelenleg a világ legmagasabb LEGO tornya címet viseli.

A világ leghosszabb építményei

Sokkal egyszerűbb dolguk van az építőknek akkor, ha nem vertikálisan, hanem horizontálisan akarnak terjeszkedni. Az ezredfordulót követő néhány évben egymást érték az ilyen rekordkísérletek, és bár mostanában nem nagyon vannak ilyen próbálkozások, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy közel 10 évvel ezelőtt egy olasz csapat elképesztően magasra tette a lécet. A 2005-ben megépített konstrukció 1578 méter hosszú, az összeállításához majdnem 3 millió kockára volt szükség.

A legnagyobb LEGO modell

A Star Wars és a LEGO kapcsolata szent és sérthetetlen, nem is csoda, hogy a világ legnagyobb LEGO modellje is a Csillagok háborúja egyik ikonikus hajóját, az X-Wing Fightert ábrázolja. A több mint 5 millió darabból álló űrhajó megépítése  az első ötletek megszületésétől több mint 1 évig tartott a 32 emberből álló csapatnak. A 13 méter hosszú, 13,5 méteres fesztávolsággal bíró modell több mint 20 tonnát nyom.

A világ leghosszabb LEGO hídja

Elképesztő mérnöki csoda az ausztrál csapat közel 40 méteres hídja, amelyet tavaly nyáron mutattak be. A két darab 3 méteres torony közé épülő híd középső, 20 métere szakasza sajnos nem sokáig bírta el a saját súlyát, 20 perc után elkezdett összeomlani, rengeteg építőelem tört ripityára.

 A világ legdrágább építőkockája

A világ legdrágább LEGO építőeleme kétség kívül az a 2x4-es építőkocka, amely 14 karátos aranyból készült és 25.65 grammot nyom. Az építőkockát 1980-ban adták azoknak a német munkásoknak, akik már 25 éve dolgoztak a gyárban, emellett csak néhány üzleti partnernek jutott belőle. Egy ilyen kocka 2012-ben 15 ezer dollárért (3,7 millió forint) kelt el.

A világ leggyorsabb Rubik-kocka kirakója

Idén ünnepli 40. születésnapját a Rubik-kocka, melynek kirakási világrekordját márciusban döntötte meg a Cubestormer névre hallgató szerkezet. A Samsung Galaxy S4-en futó Android-alkalmazás egy LEGO-ból épített, elkélpesztően komplex szerkezetet üzemeltet, amelynek mindössze 3,254 másodperc alatt rakta ki a bűvös kockát.

Te is szeretnél rekordot dönteni? Próbáld meg a LEGO Technic szettekkel!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)