Hirdetés

Megérkezett az új Xbox Dashboard - kipróbáltuk

|

A mai napon végre mindenki számára elérhetővé vált az újragondolt Xbox 360 kezelőfelület, így mi is vetettünk rá néhány pillantást.

Hirdetés

Bár tegnapra lett ígérve, csak ma élesedett világszerte a számos új funkciót és teljesen új kinézetet kapott Xbox 360 Dashboard.

Az 57 milliós felhasználói bázissal rendelkező Xbox 360 a mai napig a legnépszerűbb asztali konzol világszerte. Még az első generáció idején, egészen pontosan kilenc évvel ezelőtt indult el az Xbox Live névre hallgató online felület, mely akkor még mind szolgáltatásait, mind külsejét tekintve igencsak szegényes volt. Ezt a Blades váltotta, majd egészen a mai napig az NXE, vagyis "New Xbox Experience" Dashboardban gyönyörködhettünk. Az idők során az Xbox 360-ból sokkal több lett, mint egy egyszerű játékkonzol, multimédiás eszközzé nőtte ki magát, és a szolgáltatások listája is megállíthatatlanul bővül, nézhetünk rajta filmeket, használhatjuk zenehallgatásra, de kapcsolódhatunk a közösségi hálózatokhoz is. Lássuk hát, hogy milyen jelentős változásokkal kell szembenéznünk a 2.0.14699.0 verziószámmal ellátott, Metro névre keresztelt frissítés telepítése után.

Miután sikeresen lezajlott a telepítés és csatlakoztunk is az Xbox Live-ra, egyből észrevesszük, hogy a Microsoft a Windows Phone 7 és Windows 8 esetében is használt csempés megoldást alkalmazta. Az első, Home névre keresztelt fülön találhatjuk az épp aktuálisan a lemezmeghatjóban lévő játék indításához szükséges csempét, alatta pedig egy Quickplay menüpont kapott helyet, ami a Game Library Recent Games pontját váltja fel. Középen és jobb oldalon a legfrissebb ajánlatok vannak, tehát ami eddig a Game Marketplace-ben volt, most reszben ide került.

Ha innen balra lapozunk, akkor a Bing keresőjével böngészhetünk a platformra elérhető játékok között, de ha jobbra megyünk máris a Social fülön találhatjuk magunkat, ahol az avatarunk álldogál. Itt is van három csempe, ezek közül az első a Friends nevet viseli. Itt megtekinthetjük barátainkat, üzenhetünk nekik, összehasonlíthatjuk a játékokat, megtehetünk mindent, amit eddig is tudtunk. A Beacons & Activity menüpontban a My Beacons fülön beállíthatjuk, hogy mit szeretnénk épp csinálni, ami ezután az Xbox Live-on és a Facebookon is megjelenik, így ha van olyan barátunk, aki érdeklődést mutat az általunk végezni kívánt tevékenység iránt, könnyedén csatlakozhat.

A My Activity fül az általunk játszott utolsó öt játékot mutatja, illetve hogy kik játszottak még vele barátaink közül, a Friends' Activity-nél pedig a barátaink által legutóbb játszott 10 játék neve szerepel gyakorisági sorrendben. Visszatérve a Social kezdőlapra találkozhatunk még egy Social Apps csempével, melyben a Video Kinect, a Twitter és a Facebook szerepel. Mindháromhoz külön programot kell letölteni, ami jó, ugyanis ha nem használnánk őket nem foglalják a helyet. Az avatarunkat választva testreszabhatjuk őt, megváltoztathatjuk a témát, megnézhetjük Achievementjeinket és Gamertagünket.

Következő menüpont a Games, értelemszerűen itt vannak elsősorban a játékokhoz kapcsolódó csempék. A My Gamesben a telepített játékok vannak, a borítóra vagy ikonra nyomva nem csak indíthatjuk őket, de megtekinthetjük a hozzájuk kapcsolódó információkat is, a kapcsolódó játékokkal egyetemben. A Game Marketplace-en kategóriánként böngészhetjük az Xbox Live Arcade legújabb megjelenéseit, igazából itt is csak a kezelőfelület változott meg, új funkciókkal nem találkozhatunk. Egyedül a klasszikus Xbox On Demand menüpont szúr szemet (ahol ugyebár régi Xbox játékokat lehetne letölteni), de a könyvtár üres. Sem hiányzó arcade cuccok, sem indie címek - a tartalmi kínálat még mindig rettenetesen vérszegény, ez pedig a teljes árat fizetve nagyon idegesítő.

Na de füstölgés helyett ugorjunk a következő, Apps névre keresztelt fülre, ami már valamivel érdekesebb. Egyelőre összesen három, a Social menüpontnál már említett programot (Video Kinect, Twitter, Facebook) tölthetünk le, de remélhetőleg a későbbiekben azért bővül a kínálat. A My Appsben ott van még a Media Center, a Picture Viewer, a Music Player és a Video Player is, ezek az NXE-ben a kezdőlapon voltak.

Utolsó fül a Settings, itt sem érhet senkit meglepetés. Nyolc csempe van a már megszokott menüpontokkal, melyekbe belépve ismerős felület tárul elénk, ugyanis a beállítások kezelése nem változott. Érdemes még megemlíteni, hogy a manapság népszerű felhő technológiának köszönhetően nem csak profilunk alapvető adatait, de mentéseinket is átvihetjük egy másik konzolra.

Végül az irányítás Kinect kamerával: itt azt kaptuk, amit vártuk. Bizonyos távolságon belül, bizonyos magasságban nagyon kényelmes és jól használható, sajnos a kanapén ülve nálam már akadozott az irányítás, ülve integetni pedig idővel fárasztó dolog. Alapvetően jól szuperál a Kinect, magyar nyelvű hangvezérlés persze nincs, ne is álmodjunk róla.

Magyar Xbox Live felhasználóként kicsit keveslem a Metro új funkcióit, semmi egetrengetőt nem kaptunk az új dizájnon kívül más országokkal ellentétben, úgyhogy csak abban reménykedhetünk, hogy a teljes átállás után megugrik a lehetőségek száma. Nagyon itt lenne az ideje már, hogy a Microsoft a gyengébb piacokat is tartsa valamire, bőven akadnak itt olyan felhasználók, akik eleget fizetnek ahhoz, hogy lehessenek igényeik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)