Hirdetés

Mi lesz veled Playstation?

|

A PS2 minden idők egyik legnépszerűbb konzolgépe, ez tagadhatatlan. A Sony tetemes bevételeket halmozott fel olyan játékcímeknek köszönhetően, mint a gépre a nyolcadik rész óta mind a mai napig exkluzív Final Fantasy sorozat, vagy a sokáig kizárólagos GTA.

Hirdetés


Ugyanakkor koránt sincs minden rendben a gépet gyártó Sony háza táján... A következő generációs Playstation 3 a Microsoft tavaly novemberben megjelent Xbox 360-jához képest egy éves késéssel jön csak ki és ráadásul dupla annyiba fog kerülni: míg az Xbox 360 olcsóbbik változata 300 dollár, addig a Playstation 3 600 dollár körül fog mozogni. (Europában az Xbox 300, a PS3 600 euró körül van/lesz, ami elég kiszúrás velünk, hiszen az euró többet ér, mint a dollár.)


Az várható ár azonban csak a kisebb probléma, hiszen az eddigi információk alapján a Sony leendő gépe erősebb hardverrel rendelkezik és némileg többet is tud, mint riválisa, az Xbox 360. Nagyobb probléma, hogy a még most is sokat eladott Playstation 2 léte egy 2002 óta húzódó csúnya per miatt veszélyben forog.

Közismert, hogy az összes modern konzol (PS2, Xbox, GameCube) „gamepad”-jaiban egy bizonyos rezgőhatást használnak, amely a markunkban szimulálja a játékbeli élményeket. Ez a technológia rendkívül sikeressé vált, és nagyban elősegítette mindegyik konzol eladását, az egyedüli probléma azonban, hogy ezt az Immersion Corporation találta fel a Nintendo-val együtt karöltve és a licencet ők is birtokolják. 2002-ben az Immersion beperelte egyaránt a Microsoftot és a Sony-t. A Microsoft ügyesen kisiklott a perből, azáltal, hogy egyszerűen megvásárolta az Immersion részvényeinek 10%-át, a Sony viszont úgy döntött, hogy inkább bevállalja a pereskedést.


Úgy tűnik, rossz döntés volt: 2004-ben a Sony első fokon elveszítette a pert, és arra ítélték őket, hogy 80 millió dollárt fizessenek ki, és azonnal vonják be az Immersion által kitalált Rumbe technológiához kötődő összes terméket, ami nemcsak magát a Playstation 2 alapgépet érintette volna, hanem magukat a játékszoftvereket is. A Sony 2005-ben és 2006-ban is fellebbezett, de a pereket mindkét alkalommal elveszítették. A cégnek még egy utolsó alkalma van a fellebbezésre – ha harmadszor is veszítenek, akkor nemcsak a régebbi címeik és az alap PS2-es gép eladásaitól esnek el, hanem a hamarosan az USA-ban és Európában megjelenő Final Fantasy XI
I előreláthatóan tetemes bevételétől is (amellyel így mi itt Magyarországon nyílván sohasem játszhatnánk, hacsak nem tanulunk meg japánul) emellett a PS3 gamepadekben már nem lesz többé rezgőhatás. A tetemes anyagi veszteség mellett pedig ez rendkívül rosszat tesz majd a Sony hírnevének is. Kíváncsian várjuk az ügy további fejleményeit, hiszen ez az egész jövőbeli játékvilágra befolyással lehet...

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)