Hirdetés

Elítéltek egy 24 éves hackert, amiért feltörte a Microsoft és a Nintendo szervereit

|

Zammis Clark nemrég bűnösnek vallotta magát, így felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá a bíróság.

Hirdetés

Komoly károkat tud okozni egy vállalat számára, ha egy hackernek sikerül túljutnia a biztonsági rendszeren és így fontos adatokhoz szerez hozzáférést. Ráadásul az ilyen támadások ellen még a legnagyobbak sem mindig tudnak hatékonyan védekezni.

Hirdetés

A The Verge számolt be arról, hogy egy elítéltek egy 24 éves hackert, Zammis Clarkot, aki régebben titkos adatokat tulajdonított el több nagyvállalattól is. A korábban a Malwarebytesnak dolgozó biztonsági szakértő 2017 elején feltörte a Microsoft szervereit, és bizalmas információkhoz jutott hozzá. Ráadásul a hozzáférést meg is osztotta IRC-n keresztül, így világszerte más hackerek is bejuthattak a cég hálózatába. Clark végül 2017 júniusában bukott le, de elfogásához a Microsoft, az FBI, az Europol, illetve a Nemzeti Bűnüldözési Minisztérium közös munkájára volt szükség. A hackert ugyan letartóztatták, de végül szabadon távozhatott.

Clark azonban nem pihent sokáig, ugyanis 2018 márciusában feltörte a Nintendo belső hálózatát, és hozzáférést szerzett magának a japán cég szigorúan titkos, játékfejlesztéshez kapcsolódó szervereihez, ahol a még meg nem jelent alkotások kódjait tárolják. A hacker összesen 2365 felhasználónevet és jelszót kaparintott meg, de tavaly májusban lebukott, nemrég pedig bűnösnek vallotta magát az ügyben.

Zammis Clark komoly károkat okozott mindkét vállalat számára, de a bíróságon azzal védték a hackert, hogy autizmusa és arcvaksága miatt a börtönben nagy mértékben lenne kitéve erőszaknak, és ha bűnei miatt rács mögé zárják, akkor sokkal nagyobb lenne a valószínűsége annak, hogy újabb bűncselekményt követ el később.

A tárgyaláson végül 15 hónap börtönre ítélték Clarkot, aminek végrehajtását 18 hónapra felfüggesztették, így ha ez idő alatt nem követ el semmit, akkor nem kell leülnie a büntetését. Egyébként a hacker már a két nagyobb ügy előtt is követett el hasonló bűncselekményeket, ugyanis néhány kisebb eset mellett például szerepet játszott a Vtech feltörésében is.

Szerintetek jó döntést hozott a bíróság?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)