Hirdetés

Miért akarja egy politikus 2021-ben még mindig betiltani az erőszakos játékokat?

|

Interjú készült az amerikai képviselővel, aki Illinois-ban törvényjavaslatot nyújtott be az erőszakos játékok betiltására. Nem 15 éve, most.

Hirdetés

Még február végén számoltunk be arról az illinois-i politikusról, Marcus Evansről, aki egy örökzöld témában nyújtott be nemrég törvényjavaslatot, az erőszakos videojátékok értékesítése ellen, immáron nagykorúak számára is, mindezt a Chicagóban elszaporodott autólopásokra reagálva. A képviselő a Spiel Timesnak adott interjújában részletesebben is elmagyarázta, hogy miért akarja a Grand Theft Auto V-öt és társait betiltani saját államában - pontosabban párbeszédet kezdeményezni a témában. Azt hittük, hogy ezen már egy évtizeddel ezelőtt sikerült túllépni (Jack Thompsonra emlékeztek még?), de ezek szerint nem.

"A tervezet nem egyetlen játékra fókuszált, hanem úgy általában az erőszakos videojátékok betiltására, ezekből ugyanis rengeteg van" - magyarázta. "Célja az volt, hogy feltegye a kérdést: kellenek-e nekünk erőszakos játékok, kell-e őket cenzúráznunk, valamint meg kell-e őket vizsgálnunk abból a szempontból, hogy hozzájárulnak az erőszakos, deviáns viselkedés elfogadásához?"

Hirdetés

Hozzátette: szörnyű, ami Chicagóban zajlik, a sok erőszaktól a helyiek is félnek, márpedig Evans őket képviseli. Ezért is akart párbeszédet nyitni, hogy a városban fennálló problémák mellett azt is megvitassák, hogyan lehetne közös erővel megoldani azokat. 

Evans azt is elmagyarázta: fontos, hogy a fiatal játékosok annak tudatában élvezzék és kezeljék helyén mondjuk a GTA-t, hogy tisztában legyenek azzal, hogy ezek játékok, erőszakos viselkedést pedig semmilyen formában nem tolerálnak a való életben. Szerinte ahogy akár a zene, az ételek vagy az emberi kapcsolatok, úgy talán az erőszakos játékok is képesek befolyásolni. "Lehet viszont, hogy mégsem, de részben ezért is zajlik most párbeszéd" - tette hozzá.

Marcus Evans

Bár manapság egyre kevesebb ideje van játszani, Evans kedvenc címei amúgy a Madden NFL és a 2K sportjátékai. FPS-ekben sosem tartotta magát jónak, de arra is emlékszik, hogy fiatalabb korában megállás nélkül nyúzta a GTA: San Andreast.

Az amerikai játékipar legnagyobb kereskedelmi szövetsége, az Entertainment Software Association már a törvényjavaslat benyújtásakor rámutatott erre, de az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint sincs továbbra sem semmiféle bizonyíték arra, hogy összefüggésbe lehetne hozni a játékokat a valós erőszakkal (ellenben a fokozott agresszióval már igen, ahogy más korábbi kutatás szerint is, de ezt 2018-ban szakértőkkel jártuk körbe jobban).

Evans az erről szóló tanulmányokkal és a chicagói fiatalokkal kapcsolatban azt mondta: "...ezek csak szűkebb mintát vizsgálnak. Ettől még lehetnek igazak, ahogy azt sem akadályozhatják meg, hogy most a témáról beszélgessünk."

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)