Hirdetés

Minecraft - ok nélkül támadják a Mojangot a játékosok

|

Hatalmas balhéba keveredett a Mojang, méghozzá azért, mert logikus korlátozásokat vezettek be a külsős szerverek üzemeltetésével kapcsolatban.

Hirdetés

"A Mojang az új EA"; "Notch még több pénzben akar fürdeni!"; "Az Activision útjára lépett a Minecraft!" - ilyen, és ehhez hasonló címszavakat harsognak az internetes trollok szerte a közösségi médiában. Az ember azt hinné, hogy bevezették a mikrotranzakciókat, esetleg elkezdtek különböző kockákat DLC-ként árulni a kisvállalatnál, akik összehozták az utóbbi évtized minden bizonnyal egyik legnagyobb bevételét termelő videojátékát - pedig erről szó sincs. Az egész műbalhé (vagy, ahogyan mi a szerkesztőségben megfogalmaztuk, dedós hiszti) egy sokkal szürreálisabb ok miatt robbant ki: a cég módosította a játék EULA-ját. De figyelem, most jön a java.

Az egész dolog a rossz kommunikáció miatt robbant ki: valaki, aki átolvasta a módosított végfelhasználó szerződést, észrevette, hogy bizonyos dolgokat tiltanak a szerver üzemeltetőknek, és rákérdezett a fórumon (még véletlenül sem offenzívan), hogy akkor ez azt jelenti-e, hogy egyes szervertulajok (teszem azt, azok, akik szerződésben állnak a Mojanggal) kérhetnek-e díjat az üzemeltetésért, míg mások (mezei halandók) nem? Egy admin pedig - miután valószínűleg már nagyon elege volt a témából - merészelt igennel válaszolni. Ekkor robbant fel az internet.

Természetesen a trollkodás úgy az igazi, ha az ember nem néz utána a dolgoknak, így minden elfajult, és eljutottunk az első bekezdésünkhöz, miszerint sokaknak mostantól a Mojang = Sátán. Természetesen sokkal árnyaltabb dolgokról van szó: nevezetesen azokról a megélhetési szerverüzemeltetőkről, akik bagóért tartanak fent minimális munkával Minecraft-szervereket, majd minden marhaságért és játékbeli előnyért valós pénzt kérnek - őket szeretné a vállalat ellehetetleníteni.

Amit az új EULA szerint továbbra is lehet:

- Havidíjat kérni a játékért egy szerveren - MINDADDIG, amíg a nem fizető játékosok nem szenvednek semmilyen hátrányt a fizetőkkel szemben.

- Adományokat elfogadni - MINDADDIG, amíg az "adományozók" nem kapnak előnyöket a nem adományozóakkal szemben.

- Lehet reklámozni és szponzorokkal teleszórni egy szervert.

- Lehet játékbeli tárgyakat valós pénzért eladni - MINDADDIG, amíg azok a tárgyak játéktechnikai előnyhöz nem juttatnak senkit.

Amit az új EULA szerint NEM lehet:

- Pénzért in-game valutát vásároltatni a játékosokkal.

- Azt hazudni és hirdetni egy szerveren, hogy az üzemeltető a Mojang 

Nem nehéz észrevenni, hogy mire mennek ki a változtatások: azokra a szerverüzemeltetőkre, akik abból szeretnének megérni, hogy gyémántesőt zúdítanak azokra a játékosokra, akik hajlandóak nekik havidíjat fizetni. Hogy ez miért bántja a fejlesztőt? Erre a kérdésre mindenki tudja a választ, de segítünk: azért, mert az ilyen szerverek azt sugallják az egyszerű felhasználók számára, hogy a program létrehozója tényleg rossz, és elvárja a vásárlóktól, hogy komoly pénzösszegeket feccöljenek bele a programba a vásárlási díjon felül. Azt sem lehet vitatni, hogy a troll-hullámot pont az ilyen szerverek üzemeltetői indították: mostantól bármikor lekapcsolhatják őket, hiszen megsértik a felhasználói feltételeket, vagyis viszlát nulla munkáért megélhetés.

Mi nem nagyon értjük, miért probléma az, hogy a különböző szervereken mostantól mindenki egyenlő feltételekkel játszhat (felhasználói szempontból), de ti hogy vagytok vele? Játszik közületek bárki olyan szerveren, ahol centekért és dollárokért kinyírhatja a program élvezeti részét (a tárgyak beszerzését)?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)