Hirdetés

Mit jelent igazából a woke kifejezés?

|

Nagyon gyakran előkerül nálunk is a kommentek között, de nem mindig és nem mindenki használja helyesen.

Hirdetés

Pár évvel ezelőtt még a "PC" vagy épp az "SJW", azaz "social justice warrior" jelzőt használta boldog-boldogtalan úgy, hogy nem feltétlenül volt tisztában annak tényleges jelentésével, de az olyan betűszavakba is bele tud törni egyesek bicskája, mint az LMBTQ vagy a BLM. Nagy általánosságban arról van ilyenkor szó, hogy a médiában éppen gyakran előforduló külföldi kifejezések vagy rövidítések mellé az emberek egy általános, és sokszor az eredeti jelentéstartamhoz nem teljesen passzoló képet társítanak. Ha azzal találkoznak rendszeresen, hogy az adott jelző pejoratív, akkor gyakorlatilag ezer és egy dologra rá tudják húzni, ami nekik épp nem szimpatikus, vagy egyszerűen csak ellentétes a személyes világnézetükkel, meggyőződésükkel. 

Napjainkban pedig egyértelműen a "woke" az a kifejezés, ami nálunk is előkerül temérdek kommentben, legyen szó akár a GSO-ról, vagy a GameStar Facebook-oldaláról, YouTube-csatornájáról. De mit jelent igazából a woke, honnan ered a kifejezés, és hogyan változott meg a jelentéstartama a 2020-as években? Tegnap publikáltunk egy videót "Kik voltak a booth babe-ek és miért tiltották ki őket az E3-ról?" címmel, és elég fura volt, hogy az E3 szervezőinek 2006-os döntése mögött is nagyon sokan "woke" indokokat láttak, így épp itt az ideje tisztázni ezt az egészet.

Hirdetés

Mit jelent és honnan ered a woke kifejezés?

A "woke" angol szó, a "wake", vagyis "ébren van" ige Past Participle, azaz befejezett melléknévi igenévi alakja. 1938 Huddie Ledbetter, avagy Lead Belly bluesénekestől ered a mondás, miszerint "best stay woke, keep their eyes open", vagyis "legjobb ébren maradni, nyitva tartani a szemüket". Az énekes ezzel a rasszista erőszak fenyegetésére utalt. A 20. században több fekete író és polgárjogi aktivista is a társadalmi tudatosság előmozdítása kapcsán használta a woke szót. 

2014-ben a "stay woke", vagyis "maradj éber" jelmondat a közösségi médiában kezdett villámgyorsan terjedi, miután a rendőrök az amerikai Fergusonban lelőtték a 19 éves Michael Brownt. Később a Black Lives Matter támogatói kezdték el használni a woke kifejezést a rasszizmus, az igazságtalanság és a rendőri brutalitás elleni társadalmi aktivizmusra való általános felhívásként. 2017-ben az Oxford English Dictionary is felvette a szó jelentései közé az új jelentéstartamot, ami hivatalosan így szólt: "figyelem a faji vagy társadalmi megkülönböztetésre és igazságtalanságra".

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Mi változott 2020 után?

A 2020-as években a woke jelentéstartama alaposan megváltozott, mivel a politikai jobboldal immár pejoratív, negatív, ironikus és gúnyos jelzőként kezdte el használni. Ebben az olvasatban a woke azokra a modern, progresszív gondolkodású, általában baloldali mozgalmakra és ideológiákra irányul, amiket őszintétlennek, egyúttal túlbuzgónak tartanak.

2021-ben Ron DeSantis republikánus politikus, Florida kormányzója azt mondta, hogy szerinte a "woke-ság" a kulturális marxizmus egyik formája. A kulturális marxizmus kifejezés egy szélsőjobboldali összeesküvés-elméletre utal, ami szerint a nyugati marxizmus az alapja a nyugati kultúra teljes mértékű felforgatására irányuló erőfeszítéseknek.

Összességében tehát a kifejezés eredetileg azokra a személyekre, mozgalmakra, szervezetekre utalt, akik érzékenyek az igazságtalanságra vagy a rasszizmusra, manapság viszont leggyakrabban az ezekhez kapcsolódó vélt vagy valós túlérzékenységhez társítják. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)