Moonlighter teszt - ha bezár a bazár...

|

A Digital Sun akció-szerepjátékában nappal boltost, éjszaka kalandort alakítunk, ez pedig nagyon szórakoztató.

Minden nap más akcióval vár az 576 adventi naptár! Hirdetés

Nem gondoltam volna, hogy egy játékban valaha is élvezni fogom, ha egy kisbolt vezetésével és árazással kell foglalkoznom. Persze a Moonlighter sem csupán arról szól, hogy felvirágoztassuk az egykor szebb napokat látott családi üzletet, viszont a Digital Sun akció-RPG-jének hangsúlyos játékeleme az első hallásra unalmasnak tűnő tevékenység.

Hirdetés

Hős akarok lenni!

A játék középpontjában Will, a fiatal kalandor áll, akinek a Rynoka nevezetű falucskában az édesapjától örökölt kereskedést, a Moonlightert kell működtetnie. Az apuka egykor helyi hős volt, aki nem rettent vissza a különböző barlangrendszerek és kazamaták kihívásaitól, ám amikor megpróbálta kinyitni az ún. Fourth Gate-et, már nem tért vissza élve. Will nagyapja próbálja megvédeni az ifjat a hasonló sorstól, ezért mindennap folyamatosan munkába állítja a Moonlighterben. Amint azonban leszáll az este, Will otthagyja az üzletet, és igyekszik apja nyomdokaiba lépni. A falu mellett fekvő, korábban felfedezett kapukon már alig mer valaki belépni, de az ifjú kalandorból nem hiányzik a bátorság. Ekkor kezdődik a játék izgalmasabb része, amikor magunk mögött hagyhatjuk az üzletet meg a vásárlókat, és belevághatunk a felfedezésbe.

A kapukon átkelve minden esetben egy másik világba lépünk át, ahol sohasem tudni, milyen veszélyek leselkednek ránk. Itt csúcsosodik ki a Moonlighter rogue-lite stílusa, ugyanis nem lesz két egyforma kalandunk, mindig más összetételű ellenséggel csapunk össze a változatos kiosztású barlangrendszerekben. A különböző szörnyeket többféle stílusban is le lehet győzni, a főellenfelek pedig különösen nagy kihívást jelentenek a kezdő kalandorok számára, ezért érdemes minél többet gyakorolni, és a lehető legjobban felszerelkezni. A harci képességek fejlesztése mellett hősünkkel rengeteg értékes tárgyat is szerezhetünk kalandjaink során: fegyvereket, páncélokat, kincseket, műalkotásokat vihetünk haza.

A játék inventoryrendszerét nagyon jól megtervezték a fejlesztők, így könnyen átláthatjuk, mire van szükségünk, és mit mivel keresztezhetünk, ha valami újdonságot szeretnénk létrehozni. Fontos ugyanakkor, hogy bizonyos darabokat miképpen helyezünk el, amikor rendezgetjük a lootot, mert ennek is jelentősége van. Egy felfedezőút (vagy run) során nagyon sok mindent összegyűjthetünk, de nem árt okosan mérlegelni. A barlangokon nem feltétlenül kell megpróbálnunk végigmenni, ha úgy látjuk, nem vagyunk megfelelően felvértezve, esetleg nem érezzük magunkat elég bátornak. Ekkor kiszállhatunk (bizonyos aranyösszegért), megtarthatjuk az összes zsákmányt, és otthon kísérletezgethetünk a craftrendszerrel, illetve áruba bocsáthatjuk a Moonlighterben az egyes termékeket. Ideális esetben, ha sikerül a főellenséget is legyűrni, a zsebeinket telepakolva térhetünk haza. Ha a kaland során bármikor elhalálozunk, visszakerülünk Rynokába, ám ebben az esetben csak a 4×5-ös inventory legfelső sorába tett cuccokat tarthatjuk meg. Ezért is nagyon fontos, hogy mit hova pakolunk a zsákunkban.

Megéri az árát?

A kalandok másnapján a családi üzletben már "csak" azt kell kisakkozni, hogy milyen áron tudjuk eladni az egyes kincseket. A játék elején többnyire kísérletezni fogunk, de viszonylag gyorsan rá lehet érezni a rendszerre. Nyilván nem olyan izgalmas, mint szörnyekkel küzdeni, de ennek is megvan a szépsége, és a két különböző játékstílust nagyon hangulatosan sikerült ötvöznie a Digital Sunnak. A játékvilág magával ragadó, és bájos, az irányításra pedig nem lehet panasz. A végeredmény egy stílusosan egyedi akció-RPG, amivel bárki bátran próbálkozhat, de vigyázz, nehogy te is elbukj a negyedik kapunál!

Moonlighter

Izgalmas kalandok és meglepően szórakoztató boltvezetés.
PRO
  • Jól működő kettős játékmenet
  • Rengeteg változatos lehetőség
  • Stílusos grafika és játékvilág
Kontra
  • El lehet veszni a részletekben
  • Egy idő után monotonná válhat
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)