Hirdetés

MP3 lejátszók tesztje

|

"Rövid ideig bírja. Nem elég nagy a tárolókapacitása. Nem felel meg az elvárásainknak." Manapság ezek a leggyakoribb válaszok, ha bármely ismerősünktől megkérdezzük, mi az általános vélemény az MP3-as lejátszókról.

Hirdetés

Ezek az úgynevezett MP3-as CD lejátszók, melyek több ketyere ötvözéséből születtek. Ha az ember szert tesz egy ilyen eszközre, rögtön magáénak tudhat egy hang-CD- és egy MP3 lejátszót, jobb esetben egy kisebb adathordozót is. Nézzük a készülékek pozitív oldalát! A sokak által emlegetett kis kapacitás (mely általában 32 vagy 64 MB memóriát jelent) gyakorlatilag eltűnik, hiszen, mint tudjuk, egy szokványos írható CD-n 650 MB adat tárolható (egy-két jobb minőségű lemezt túl lehet írni, és így több is ráférhet). Ez már tetemes mennyiség az átlagos lejátszók tárolóképességéhez képest. És ekkor még nem is beszéltünk egy igen fontos szempontról. Ezen a bizonyos korongon akár adatot is tárolhatunk a zenék mellett, így aztán egy egészen pofás, többfunkciós berendezéssel állunk szemben.

Most pedig a negatívumokról: "a méret a lényeg" - mondják azok, akik nem szeretik, hogy a zsebre tett készülék lehúzza róluk a kabátot. Ebben van valami, hiszen ezek a lejátszók nem egészen zsebes kiszerelésűek, hanem inkább övcsipesszel, vagy hátizsákban tárolva a legpraktikusabbak. A másik komoly gond, melyre egyelőre nem nagyon találtak megoldást, hogy az elemet ezek a szerkezetek is alig néhány óra leforgása alatt elfogyasztják.

Tehát, ha jól számolom, 2:2 az állás, hiszen az MP3- és a CD-lejátszóknak is megvannak a maguk kis problémái. Nem lehetne esetleg vegyíteni a kettőt? Dehogynem. A Philips például elkészítette már az EXP 401 nevezetű kütyüjét, mely kisméretű CD-ket képes lejátszani. Ezek 200 MB kapacitásúak, és a súlyuk is rendben van. Persze még mindig ott az elemprobléma, de legalább már egy lépéssel tovább léptek. (Erről a készülékről majd egy későbbi GameStar magazinban olvashattok).

Most pedig lássuk azokat az MP3-as CD-lejátszókat, melyeket ma szinte bármely komolyabb számítástechnikai boltban megkaphattok (Ezeken kívül persze még rengeteg fajta van, mielőtt vásárolnátok, jól nézzetek körül!!)

Elta 8860

Hosszú évek után eljött az az idő, mikor kezemben tartom az első általam kipróbálható MP3-as CD-lejátszót. A szerkesztőségben már egy jó ideje az MP3-as lejátszók köré próbálunk orientálódni, akár külön készülékről, akár telefonba építettekről van szó. A legalapvetőbb probléma ezeknél a tárolókapacitás, mely most úgy tűnik, többé nem nagyon jelent gondot. Az Elta, bár nem oly ismert, mint a Philips, a Sony, vagy hasonló giga
cégek, az elsők között dobta piacra MP3 diskman-jét. Ahogy az lenni szokott, kezdetben egész jó mókának tűnik, aztán másodszorra is remek, majd huzamosabb használat után kiderülnek a turpisságok és a hiányosságok. Első ezek közül, hogy az Elta 8860-as készülék nagyon érzékeny, a legkisebb mozgásra is megdobja a CD-t, így gyakorlatilag csak egy helyben tartva használhatjuk (mondjuk otthon az asztalon). Szittyó mesélte, hogy mikor odaadtam neki ezt a készüléket, alig tudta használni hazafelé a vonaton. Letette maga mellé, és a vonat minden egyes döccenésére kiakadt. Elég szomorú, de mindenesetre tény.

A másik nagy probléma (ez szinte minden mai MP3-as CD-olvasó gondja), hogy nem írja ki a zeneszámok címét. Így aztán csak egy számot látunk, amiből következtetni lehet, hogy most mit fogunk meghallgatni. Pozitívum ezzel szemben, hogy az Elta 8860-as meg tudja különböztetni a könyvtárakat, és eszerint jelzi ki a tartalmat: "01 06" - ami annyit tesz, hogy első könyvtár, hatodik szám. Ez a tulajdonság már nagyban növeli a kezelhetőséget, bár még mindig van egy kis gond. A készülék elég lassan lép át egyik számról a másikra. Mindezek mellett azért lejátssza az egyszer, illetve többször írható, valamint audió-CD-ket is. A készülék mellé kapunk még egy elég gyönge kivitelű és képességű fülhallgatót, amely helyett már rögtön abban a boltban érdemes másikat venni, ahol magát a lejátszót megvettük. Egyébként alakjának és könyvtárváltási lehetőségének köszönhetően eléggé megtetszett. Ha azonban mondjuk biciklizés közben akarod használni, akkor nem ezt az eszközt kerested.

Termék:
Elta 8860
Media Markt (238-7555)
49990 Ft + áfa

Pro:
- jól néz ki
- könyvtárat lehet váltani
- elég könnyű

Kontra:
- rázkódásra nagyon érzékeny
- ehhez képest elég drága

85%

Philips Expanium EXP 101

A kis ezüst csodamasina volt a második MP3-as CD lejátszó, amit kipróbálhattam. Formája egész jópofa, bár nekem kissé kötött. De nem is ez a lényeg. Dobozában találhatunk a lejátszón kívül egy fülhallgatót (kábele elég rövid), egy távirányítót (remekül kiegészíti és meghosszabbítja a fülhallgatót), egy soknyelvű leírást, és egy akkumulátort is, mellyel otthon remekül működtethetjük a készüléket. A távirányítóval egyébként elindíthatjuk és leállíthatjuk a lejátszást, a következő számra ugorhatunk, és hangerőt szabályozhatunk vele. Az Expanium kezeli gyakorlatilag az összes CD-fajtát, vagyis az egyszer írhatót, az újraírhatót, és még az audiót is.

Igen fontos része a készüléknek, hogy szinte tökéletes ESP-t (Electronic Skip Protection, ugrásvédelmet) építettek bele, így alig akadnak a számok. Nem is tudtam úgy megzötyögtetni a készüléket, hogy megakadjon - persze ekkor be volt kapcsolva az ESP. (Ez a nagyszerű ESP - amelynek másik jelentése extra sensory perception, a hatodik érzék - nem más, mint egy kevés átmeneti memória. Néhány másodpercnyi "anyag" fér bele, a készülék innen játssza a zenét, ami csak akkor akad meg, ha akkorát ugrana a lemez, amennyi már nem fért bele. - czy) Ha ki van kapcsolva, akkor már könnyen beszaggat, viszont az AA típusú elemek tovább tartanak. Igaz, hogy így is bír jó 6-7 órát. A prospektus szerint tízet, de ez csak mese, hiszen folyamatos lejátszáson még ötöt sem bírna ki.

Ahhoz, hogy elvileg ne kelljen végighallgatnunk minden számot, a Program gombbal utasíthatjuk a készüléket, hogy mely zenéket játssza le. Ehhez azonban mégiscsak végig kell egyszer "tekerni" az egészet, mert, mint említettem csak egy számot ír a zene mellé, így nem lehet tudni, hogy éppen mi következik. A Mode gomb segítségével állíthatjuk, azt, hogy minden számot ismételje, esetleg véletlenszerűen játsszon és így tovább.

A készüléknek igazából egy óriási hibáját fedeztem fel, hogy ez sem írja ki a CD-n található számok címeit. Elég kellemetlen, hiszen az átlagos MP3-as CD-ken 100-150 zeneszám van, és ennyit azért végképp nem lehet megjegyezni.

Remek kis készülék, főleg annak, aki tud érte ennyit adni. A Philips egyébként már elkészítette e lejátszó kis CD-s változatát ? lehet, hogy azt érdemes lenne megvárni?

Termék:
Philips Expanium EXP 101
Media Markt (238-7555)
59 990 Ft + áfa

Pro:
- remek rezgésstabilizátor
- távirányító

Kontra:
- nem írja ki a zeneszámok címeit
- drága

90%

Lenoxx MP-786

Hmm... Lenoxx, mi ez, valami új mosószer? Hát, jobb, ha mostantól észben tartjátok ezt a nevet, hiszen e havi MP3-as CD-lejátszó tesztünkben holtversenyben első lett a Jaz Piperrel! Elsőre nem hittem volna, hogy ez lesz az egyik "leg", de három nap alatt kiderült, hogy ár-teljesítmény viszonylatban nagyon jó (időközben egyébként már Uhu és Bad Sector is szert tett egy ilyen ketyerére, és most valószínűleg én is a nyomdokaikba lépek :)). A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor kivettem dobozából, és megtaláltam rajta a Recorder gombot. Gyorsan átnyálaztam a kézikönyvet, és ki is próbáltam ezt a funkciót, melynek köszönhetően összesen nyolc és fél percet vehetünk fel, ami nagyon hasznos lehet rövid interjúknál, haveri összejöveteleknél, stb. A készüléken megt
alálhatjuk a fejhallgató kimenetet, a mikrofon bemenetet, a szokásos fedélnyitó és egyéb gombokat. Alapjában véve természetesen MP3 lejátszásra készült, mely része egész jól sikeredett. Egyetlen szépséghibája talán, hogy nem képes 256 kbps-os zenéket lejátszani, ami felett szemet hunyhatunk, hiszen ezt a tömörítést alig használják (a legelterjedtebb a 128-as, illetve a valamivel jobb minőségű 192-es). (kbps = kilobájt/másodperc, voltaképpen az MP3 tömörítés mértékét jellemzi. Minél nagyobb, annál kevésbé tömörített, annál jobb a hangminőség. - czy)

Ha ilyen zenéket kezd lejátszani a készülék, akkor kicsit megbolondul, és alig lehet lecsillapítani. Nagyon hasznos a beépített kis hangszínszabályzó, ötféle módon állítható be: pop, rock stb zenestílusokra. Az MP3 CD-játszók gyermekbetegségét sajnos ez is mutatja, hiszen nem képes kiírni a számok címét, sőt, könyvtárat sem lehet vele váltani, így csak annyit látunk, hogy mondjuk 89 tétel van a CD-n. A márkásabb elemeket alig három és fél óra alatt lemeríti, ezért érdemes tápegységről, vagy tölthető elemekről működtetni. ESP-t is építettek bele, ami 20-30 másodperces ugrásokat véd ki. A dobozában a készüléken kívül egyébként találhatunk még két újratölthető elemet (igaz, töltőt nekünk kell beszerezni), egy gyöngébb minőségű fejhallgatót, egy elosztó kábelt (melynek segítségével akár hifi tornyokra is ráköthetjük a készüléket), valamit egy jópofa kis tokot. Eltekintve az apró hibáktól remek vételnek tartom!

Termék:
Lenoxx MP-786
AUTOMEX (461-5700)
kb. 32 000 Ft + afa

Pro:
- hangfelvételi lehetőség
- képességeihez képest olcsó
- elég könnyű

Kontra:
- nem játszik le 256 kbps-os zenéket

93 %

Jaz Piper MCD 650A
Szintén remek vétel azoknak, akiknek esetleg nincs mérhetetlen mennyiségű vagyonuk. A kis kékség átlagos kis ketyerének tűnt a tesztek folyamán, ám nézzük szépen sorjában, mitől döglik a légy...

Összesen 512 állományt és 256 könyvtárat képes felismerni, tehát ha bármelyik feltételt túllépjük, akkor a készülék figyelmen kívül hagyja a további számokat. Bár nem hiszem, hogy erre bárki képes lenne, hacsak nem akarunk magunkkal is kiszúrni? Szóval először azt próbáltam ki, hogy milyen CD-ket nem kedvel, illetve miről nem tud lejátszani. Ilyet nem nagyon találtam, hiszen akár sima egyszer írható, akár RW lemezzel próbáltam, minddel akadály nélkül megküzdött. De észrevettem, hogy két szám között elég lassan vált, és ez kicsit idegesített. Az audió-CD-ket is remekül lejátszotta, bár az egyik ismerősöm arra figyelt fel, hogy vannak bizonyos zenék, melyeket képtelen normálisan visszaadni. Szerinte valami kimaradhatott a hangvezérlésből. Nálam nem akart előjönni a probléma, úgy gondolom, hogy az ő lemezével lehetett valami.

Miután a készülék feldolgozta a CD tartalmát, elkezdhetjük a lejátszást. Ez viszonylag sok időt vesz igénybe, főleg, ha 100-nál is több zene van egy CD-n. A beépített ESP az audió lemezeket 30, az MP3-asokat pedig 6 másodpercig védi a rázkódástól, tehát eddig nem nagyon akadnak meg a számok. Leszámítva ugyebár, ha mondjuk biciklizés közben orra esünk - ekkor minden bizonnyal meg fog ugrani a lemez. (De ilyenkor nem ez lesz a legnagyobb bajunk... - czy)

A dobozában található még egy 5V-os tápegység, két újratölthető elem, valamint egy elosztó kábel, amivel mondjuk erősítőre, vagy hifi toronyra köthetjük a szerkezetet. Nem kell külön elemtöltőt vásárolnunk, mert alapból beleszerelték a lejátszóba, így egy éjszaka alatt könnyedén lehet energiát varázsolni elfáradt elemeinkbe, és reggel újra kezdődhet a "lemerítés". Lehet, hogy ez az a készülék, amit kerestél?

Termék:
Jaz Piper MCD 650A
HERTA Számítástechnika (322-2232)
35 920 Ft + áfa

Pro:
- mindenféle CD-t lejátszik
- jópofa kialakítás
- jó az ár/teljesítmény viszony
- beépített akkutöltő

Kontra:
- túl sok műanyag (nem néz ki teherbírónak?)

93 %

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)