Hirdetés

MXGP3 - The Official Motocross Videogame teszt - nyakig sárban

|

A MXGP motokrossz-széria legújabb darabja új grafikus motorral, esővel, sárral és teljes erőbedobással dübörgött be.

Hirdetés

Alaposan fel kellett kötnie a gatyót az olasz Milestone-nak, hogy feledtetni tudja motokrosszsorozata menthetetlenül középszerű tavalyi epizódját. A MXGP3 - The Official Motocross Videogame olyan merész ígéretek kíséretében készült el, mint a dinamikusan változó és a látásviszonyokat drasztikusan befolyásoló időjárás vagy éppen a futamok közben deformálódó pályák. Az Unreal Engine 4-re átállás is csupa jóval kecsegtetett, így bár az előző két részt leginkább csak a keményvonalas rajongók illették dicsérő szavakkal, idén végre úgy tűnt, érdemes lesz két kerékre pattanni.

Motorozom, tehát vagyok

Alapvetően minden maradt a régi, a teljes 2016-os MXGP- és MX2-szezon pilótanévsora ott díszeleg a játékban, bármelyik kedvencet kiválaszthatjuk, de természetesen saját versenyzőt és csapatot is kreálhatunk. A virtuális babázás persze a bőrszín kiválasztásában ki is merül, de ez úgyis lényegtelen, hiszen maximum a sisakunk hátulját fogjuk bámulni végeláthatatlanul sok körön át. Bukóból és egyéb felszerelésből, valamint motoralkatrészekből azonban bőven akad. Több mint 75 gyártó cuccaiból válogathatunk; a Milestone állítása szerint összesen 300 komponenst vásárolhatunk meg, de töredelmesen bevallom, ennek nem számoltam utána. Mindenesetre az biztos, hogy nem fukarkodtak a lehetőségekkel, szépen fel lehet cicomázni versenyzőnket és motorjait is. Gépszörnyekkel is bővült a játék: immár nemcsak négyütemű, hanem kétütemű motorokat is kapunk mindkét versenykategóriában. A tényleges különbség vezetésük közben nem túl markánsan érződik, de mindenképpen érdemes kipróbálni őket, lehet, hogy valakinek pont ezek a paripák fekszenek majd jobban. Versenypályából összesen tizennyolcat kínálnak nekünk, illetve most sem feledkeztek meg az MXoN mókáról, amelyben a nemzetek versenyezhetnek.

Az MXGP3 érezhetően mocskosabb, mint a sorozat előző részei, és ez borzasztóan jól áll neki. A keréknyomok tisztán kivehetőek a földön, a motor és ruházatunk is folyamatosan piszkolódik, ha pedig elkezd zuhogni az eső, akkor aztán tényleg elszabadul a pokol. Talán jobban rá lehetett volna feküdni a saras felület fizikájának kidolgozására, de így is érezhetően másképp kell bevenni a kanyarokat, ha verseny közben elered az égi áldás. Kár, hogy a hangokkal nincs ilyen előrelépés: csak elhaló prüntyögés hallatszik a háttérben, a dögunalmas, fantáziátlan motorhangok mögött. A fizika összességében sokat fejlődött, az ember és a motor végre kezd összhangba kerülni, de azért még most is tud hajmeresztő eseteket produkálni a legújabb MXGP.

Gyorsabban, gyorsabban!

Senki se keseredjen el, ha az első pár kör alatt nem képes rendesen a pályán tartani a kétkerekűt. Szokni kell az irányítást, és bár a legtöbben a gyengék fegyverének tartják, végső esetben azért az idő-visszatekerést is igénybe lehet venni. A fékeket és a gázt kezelni, ezenkívül a kormányzást és testünk mozgását is vezérelni komplex feladat, de legalább végre nem nehezítik meg mindezt a pályaelhagyásos büntetések. A tavalyi részben még ugyebár elég volt egy centire letérni a kijelölt szakaszról, és azonnal visszakerültünk a pálya közepére (persze időközben mindenki elhajtott mellettünk). Nos, most már jóval engedékenyebb a rendszer.

Az arra érdemes PC-ken és PlayStation 4-en nincs semmiféle gond a teljesítménnyel, szegény Xbox One viszont most pórul járt. A Microsoft konzolján nemcsak a látvány gyengécskébb, hanem komoly szaggatásokba is belefuthatunk. Csak remélni tudjuk, hogy egy hamarosan megjelenő patch formájában orvosolni tudják ezt, mivel jelenleg elég kellemetlen a helyzet. Platformtól függetlenül hosszú barátságot kell kötnünk a töltőképernyőkkel, bosszantóan sokáig időzünk majd rajtuk. Ha azonban végre elindul a futam, az estek többségében sikítófrász nélkül végigélvezhetjük a versenyt.

MXGP3 – The Official Motocross Videogame
Az irány jó, a következő rész egy közel kifogástalan játék is lehet.
Ami tetszett
  • Eső és sár minden mennyiségben
  • A teljes szezon versenyzőgárdája
  • Számos gyártó bőséges kínálata
  • Sokat javult a fizika…
Ami nem tetszett
  • De még van hová fejlődni
  • Alibiszintű hangok
  • Hosszú töltőképernyők
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)