Hirdetés

NBA 2K20 teszt - látványos kosárlabda mindenek felett

|

Az NBA 2K sorozat ezúttal sem hagyja cserben a sport rajongóit, de van olyan részlet, ami beárnyékolja a boldogságot.

Hirdetés

Közel két hónappal az első NBA 2K játék megjelenésének huszadik évfordulója és a 2019-2020-as NBA-szezon kezdete előtt jelent meg a sorozat legújabb darabja. Az NBA 2K20-ban a franchise utóbbi években kiadott címeihez hasonlóan ezúttal is a látványos prezentáció, a filmszerű történettel átszőtt MyCareer-mód, illetve a kiadó számára elsődleges bevételi forrásként szolgáló MyTeam a leghangsúlyosabb játékelemek. A Visual Concepts csapata gyakorlatilag ebben az évben sem kockáztatott. A fejlesztők nem mertek igazán nagy változtatásokat végrehajtani, viszont az apró újításoknak, a még inkább polírozott grafikának és a kicsit átdolgozott mozgásrendszernek köszönhetően nagyon élvezetes és élethű mérkőzéseket játszhatunk az NBA 2K20-ban. Közel sem hibátlan a játék, ezzel együtt viszont továbbra is az aktuálisan legjobb kosárlabda-szimulátorként tekinthetünk rá, és a rajongók számára talán nem is kérdés, hogy megéri-e beruházni a legújabb 2K-re.

Hirdetés

Nincs hiány csapatokból

Szokás szerint rengeteg játéklehetőséget pakoltak a játékba, és még a sima Play Now-módban is több csapat közül válogathatunk, mint a sorozat történelmében eddig bármikor. Az NBA harminc csapata mellett választható a 2018-2019-es szezon legjobbjait felvonultató két-két All-Star és az első-másodévesek alakulata. Ezeken kívül klasszikus csapatokat is irányíthatunk az 1964-es Boston Celticstől kezdve a 2015-ös Golden State Warriorsig. Az úgynevezett All-Time alakulatok pedig minden NBA franchise legkiemelkedőbb játékosaiból állnak, illetve a 60-as évektől kezdődően minden évtized válogatott All-Star csapatát is irányíthatjuk. Ami pedig nagyszerű újítás, hogy a sorozat történetében először a teljes profi amerikai női kosárlabdaliga, vagyis a WNBA is bekerült a játékba. Mind a 12 csapatot, a kapcsolódó stadionokat és több mint 140 játékost modelleztek le, a női liga mérkőzéseit pedig egy háromfős szakértői csapat kommentálja. A WNBA játékstílusa és alapvetően a női kosárlabda jócskán különbözik az NBA meccseitől, így nagyszerű élmény ezekkel a csapatokkal is játszani. Akár egy egész szezonon keresztül is irányíthatjuk az egyik WNBA-csapatot, viszont a MyLeague-ben sajnos nem elérhető ez a lehetőség (de legalább ez ötletet adhat arra, hogy a sorozat következő darabját mivel bővítsék).

Nehéz egy NBA general manager élete

Az NBA 2K20 három legfőbb játékmódja továbbra is a kártyagyűjtögetős, mikrotranzakcióktól hemzsegő MyTeam, a történetvezérelt MyCareer, valamint a csapatépítésre fókuszáló, rengeteg gazdasági és stratégiai lehetőséget kínáló MyLeague. A legutóbbin belül egy-egy szezont vagy rájátszást is szimulálhatunk, de hosszabb távú kikapcsolódást és szórakoztatást nyújt a hagyományos MyLeague. Ebben a módban egy személyben töltjük be a főedző, a general manager és a csapattulajdonosi szerepet, ezért a meccsek lejátszásán túl sokat kell foglalkoznunk a fiatal tehetségek felkutatásával, a megfelelő alkalmazottak igazolásával és az edzésterv összeállításával is. Sokat nem változott a mód a tavaly megismerthez képest, ugyanakkor a scouting, vagyis a rivális csapatok és a draftra készülő játékosok megfigyelése részletesebb lett, illetve fontos szerepe van az átalakított kapcsolatrendszernek, így a játékosokkal, a médiával és a szurkolókkal történő kommunikációra is oda kell figyelni. Ha pedig a kedvünk úgy tartja, teljesen átalakíthatjuk a franchise-t - új városba költözhetünk, új nevet választhatunk, új logóval és színekben léphetünk a pályára.

Kevésbé érdekes a MyGM-mód, amelyben nehézségi szinttől függően öt, tíz vagy 15 év alatt kell teljesítenünk a kitűzött feladatokat egy csapat general managereként. Ebben a módban inkább a szerepjáték-elemek dominálnak, és karakterünket leginkább párbeszédek során fogjuk látni. Kapcsolatot kell ápolni a tulajdonossal, a játékosokkal és az alkalmazottainkkal, de mindennap csak korlátozott számú feladatot végezhetünk el, így az a legnagyobb kihívás, hogy milyen szempontok előtérbe helyezésével végezzük a munkánkat. Ha a bevétel halmozására koncentrálunk, lehet, hogy elhanyagoljuk a játékosokat, akik morálja csökken, illetve egy-egy rossz nyilatkozattal magunkra haragíthatjuk a rajongóinkat, ezért kevesebben fognak meccsekre járni. A játékmód alapötlete érdekes, de a beszélgetős részek egyszerűen gagyin mutatnak, és mérkőzéseinket kizárólag hatperces negyedekkel játszhatjuk, míg a gép által szimulált meccsek 12 perces negyedekben zajlanak, emiatt pedig jócskán eltér majd csapatunk és játékosaink statisztikája a többiekétől.

Kaszinó és karrier

A MyCareer-módban nemcsak saját kitalált játékosunkat kell fejleszteni és lépésről lépésre előrébb törni az NBA ranglétráján, hanem kapunk egy filmszerű sztorit is. Ebben az évben Sheldon Candis rendezésében készült a "When The Lights Are Brightest", amelyben számos jelenlegi és korábbi NBA-játékos mellett főbb szerepekben láthatjuk Rosario Dawsont és Idris Elbát. A középpontban a Che becenevű egyetemista kosaras áll, aki egy fontos meccsen nem lép pályára, hogy támogassa társát, aki az ösztöndíját egy sérülés miatt bukta el. A történet elég hullámzó minőségű, viszont a sorozat fennállása során talán ez az eddigi legjobb, nincs hiány erős drámai, illetve humoros jelenetekből sem. A sztori után karrierünk tovább folytatódik, és hacsak nem vagyunk hajlandóak rengeteg időt és energiát áldozni az egyes képességek fejlesztésébe, könnyen unalomba fullad az egész. Érdekes újdonság a MyPlayer Builder lehetőség, amelynek hála számos különböző játékstílusú és mozgású játékost kreálhatunk, majd próbálhatunk ki egy-egy meccs erejéig. A karrier előtt érdemes a Builderrel kísérletezni, hogy stílusunknak megfelelő játékossal vágjunk bele a sztoriba.

A MyTeam-mód a szokásos séma szerint működik - egyéni és online kihívások teljesítésével igyekszünk minél több játékbeli fizetőeszközt halmozni (már három is van), majd különböző pakkok nyitogatásával a szerencsében bízva jobb játékosokat és bónuszokat nyújtó tárgyakat szerezni. Idén valamivel könnyebb VC-pontot és tokeneket csupán játékkal gyűjteni, de egyszerűbben boldogulunk, ha valódi pénzt is költünk a játékra. A legnagyobb VC-csomag egyébként közel 30 ezer forintba kerül, de persze több kisebb pakkra is be lehet ruházni. Hatalmas negatívum, hogy visszatért a szerződések rendszere, vagyis a játékosainkat csak bizonyos számú mérkőzésen küldhetjük pályára, és további szerződést adó csomagokat külön pakkokból tudunk nyitni. A viszonylag ritka, úgynevezett Free Agent játékosoknak pedig nem is adhatunk extra szerződéseket, jól meg kell gondolni, mikor vetjük be őket. Ötletes újítás viszont az evolúciós kártya; a kosarasokat bizonyos játékbeli feladatok teljesítésével fejleszthetjük, illetve minden héten új adag kihívásokat kapunk, hogy gyűjtögethessünk, de ezeken kívül a MyTeam egy inkább frusztráló, mintsem szórakoztató játékmód.

Mintha a stadionban lennénk

Ebben az évben is szinte hibátlan a meccsek hangulata, a közönséghangokat továbbfejlesztették, rengeteg új sort vettek fel a kommentátorokkal, az animációk pedig nagyon jól mutatnak. Az irányítás és a cselezés rendszere kicsit változott, de gyorsan hozzá lehet szokni, és néhány furcsaságtól eltekintve roppant látványosak és élethűek a meccsek. Összességében idén is nagyszerű kosárlabda-szimulátort kaptunk egy izgalmasabb sztorimóddal, viszont a több játékmódba is bekerülő kaszinójáték-szerű elemek és a mikrotranzakciók erőltetése miatt mégis csak keserédes élmény az NBA 2K20.

NBA 2K20
Bárcsak ne lenne ennyi mikrotranzakció-központú játékelem!
Ami tetszett
  • Új egyéni képességek és mozdulatok
  • WNBA és legendás történelmi csapatok
  • Dinamikusan változó zenei adatbázis
Ami nem tetszett
  • Kaszinóba illő „játékok” több módban
  • A MyTeam még mindig a mikrotranzakciókról szól
  • Előfordulnak furcsa és bugos animációk
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)