Hirdetés

Nem a videojáték tesz erőszakossá - bizonyította be egy új kutatás

|

Erőszakos videojátékok, második kötet, 46. fejezet, első bekezdés.

Hirdetés

Lezárult egy hosszú kutatás, ami a való életbeli és videojátékokban és filmekben látott erőszak kapcsolatát vizsgálta. Egy Christopher Ferguson nevű pszichológus nemcsak arra mutatott rá, hogy a kettő között nincs olyan összefüggés, mint amit sokan hisznek, de kétségbe vonta a többi hasonló kutatás eredményét is.

A napokban publikált eredmények szerint a valóságban elkövetett erőszakos tettek és a különböző médiumokban - filmekben és videojátékokban - látott erőszak között nincs kapcsolat. A csapat azt is kimondta, hogy azok a korábbi kutatások, amik más eredményre jutottak, minden bizonnyal tévednek, hiszen hibás sémák alapján jutottak konklúzióra; kontextus nélkül vizsgálták az ábrázolt erőszakot és részint a témához nem kapcsolódó tettek alapján mérték az agressziót.

Fergusson és csapata 1920 és 2005 között vizsgálta az erőszak ábrázolásának gyakoriságát a filmekben és videojátékokban, és ezt vetette össze a való életbeli incidensek számával. A kutatás arra mutatott rá, hogy nem ezek erőszakossága táplálja a valódi agressziót, hanem éppen fordítva; ahogy a médiumokban egyre durvábbá váltak a dolgok, úgy enyhült a helyzet a valóságban. Ezzel már egy korábbi kutatás is foglalkozott és ugyanezt figyelték meg.

Érdekes kutatások ezek és meglehetősen fontosak is, mert sokan gondolkodás nélkül csinálnak bűnbakot a videojátékokból, amikor egy tömeggyilkos gépén találnak egy árva Call of Dutyt. Ettől függetlenül ugyanannyira fontos, hogy tisztában legyünk a videojátékok káros és előnyös hatásaival egyaránt, hiszen meglehetősen fontos részét képezik az életünknek.


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)