Hirdetés

Nem kerülte el a review bombing a Horizon Forbidden West: Burning Shores DLC-t, az okokat elég könnyű kitalálni

|

Csak a szokásos lemez pörög megint, egyetlen jelenet miatt repkednek a nullás és egyes értékelések.

Hirdetés

2021 augusztusában írtam véleménycikket arról, hogy miért nem ér semmit a közösségi értékelés a filmes és játékos oldalakon, és az ott taglaltakat most is tartom. Az azóta eltelt időben pedig maguk az ezeket az értékeléseket kiosztó játékosok sem nagyon cáfoltak rá a dologra, még mindig előszeretettel szórják a nullás és egyes értékeléseket azokra a címekre, amivel a legkisebb bajuk van (sőt, sokszor nem is a konkrét játék, hanem mondjuk annak kiadója, fejlesztője mérgesítette fel őket), ezzel párhuzamosan pedig repkednek azok a tízes pontszámok, amiket a páncélos lovagok szórnak ki, akik mindenáron el szeretnék kérni, hogy meg legyen védve kedvenc videojátékuk.

Olyan elképesztően jó játékok sem úszták meg a review bombingot, mint a God of War Ragnarök, ennek tükrében pedig tényleg kár is meglepődni azon, hogy most épp a Horizon Forbidden West első kiegészítője, a Burning Shores kapja az ívet. A tesztek, vagyis összesen 24 kritika alapján a játék metascore-ja jelenleg 81, ezzel szemben a user score 177 pontozás után 4,7-en áll. 

A következő sorok némiképp spoileresek lesznek a Horizon Forbidden West: Burning Shores DLC kapcsán!

Hirdetés

Tényleg nem látszik a középút, felhasználói oldalon szinte csak tízes és nullás vagy egyes pontszámok repkednek, utóbbi esetben pedig világosan látszik a séma: a review bombingot hevítő értékelésekben egyszerű vonalon halad az érvelés: a DLC woke, LMBT propaganda, liberális szemét, amit ráerőltettek a játékosokra. Azzal van tehát problémája ezen értékelések szerzőinek, hogy Aloy bizony opcionálisan megcsókolhat a Burning Shoresban egy másik nőt, beigazolódik tehát az (a játékos döntésének függvényében), amit már sokan sejtettek: a főhősnő meleg.

Nincs új a nap alatt, továbbra is ott tartunk, hogy ha egy videojátékban (filmben, könyvben, képregényben, gyakorlatilag bármilyen produktumban) kiderül egy szereplőről, hogy nem heteroszexuális, az egyesek szerint csak és kizárólag a gonosz propaganda műve lehet, és erőszakosan le van nyomva a fogyasztó torkán. Az ilyen véleménybuborékok falait pedig piszok nehéz átütni, erre csak az idő lehet képes. Ahogy a Star Trek: The Original Series esetében óriási botrányt kavart a hatvanas évek végén Kirk kapitány és Uhura hadnagy csókja, majd pár évtizeddel később már semmilyen hatást sem tudott kiváltani az, ha egy fehér és egy fekete szereplő csókolózott egy sorozatban, úgy elképzelhető, hogy egyszer az azonnali triggerelődés ebben az esetben is el fog halni.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Jelen esetben a teljes sztorihoz mondjuk azon túl, hogy a DLC-nek többféle befejezése van, és abszolút a játékosra van bízva, hogy elcsattanjon-e az ominózus csók, azt sem szabad elfelejteni, hogy hosszú ideje tudjuk, Aloy annak az Elisabet Sobecknek a klónja, akiről már korábban is világosan ki lett mondva, hogy leszbikus - erről mondjuk most hirtelen elég sokan elfeledkeztek.

A negatív értékelések mögötti indoklások között egyébként szép számmal felfedezhető azon keserűség is, hogy míg az alapjáték megjelent PS4-re is, a DLC-t már kizárólag a PlayStation 5 tulajdonosok vásárolhatták meg. Itt sem arról van szó tehát, hogy a rajongói visszajelzés a konkrét bővítmény tartalmi értékelése, hanem a játékosok egyszerűen büntetni szeretnék valamilyen formában a stúdiót, mivel hozott egy számukra nem tetsző döntést, jobb híján pedig az online értékelésekben tudják kiélni ezen vágyukat. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)