Hirdetés

Német politikusok a Crysis 2 ellen

|

Elítélik a német kormánypártok, hogy a Crysis 2 indulhatott a legjobb német játék címért.

Hirdetés

Tíz évvel ezelőtt, 2002. április 26-án az erfurti Gutenberg gimnázium 19 éves tanulója, Robert Steinhäuser tizenkét tanárral, két diákkal, egy titkárnővel és egy rendőrrel végzett, mielőtt saját maga ellen fordította volna fegyverét. Soha korábban nem követett el hasonlót egyetlen diák sem az ország iskoláiban. Azonban Robert Steinhäuser tettével kétszeresen is történelmet írt, hiszen ennek következtében szigorították a fegyvertartás szabályait, valamint a fiatalkorúak védelméről szóló törvényt.



A tragédia körülményeit vizsgáló bizottság (Gutenberg-Komission) szerint az ámokfutó olyan filmeket szeretett, mint a Harcosok klubja, a Ragadozó, vagy a Desperado, míg kedvenc játékai között a Return to Castle Wolfenstein, a Hitman és a Half-Life szerepelt. Ezeket az akciójátékokat akkor kezdte el "Killer-Spiele", azaz gyilkos játékok jelzővel illetni a német sajtó, az a sajtó, amelyik következetesen arról számolt be, hogy a Counter-Strike a tragédia egyik valószínű okozója. Pedig Steinhäusert egyáltalán nem érdekelte ez a játék.



Az iskolai lövöldözés tizedik évfordulója már önmagában is újabb apropót adna arra, hogy az egyébként felnőtteknek szóló erőszakos játékok ellen kampányolók hallathassák hangjukat, ám most még az is olajat önt a tűzre, hogy a Deutscher Computerspielpreis idei díjátadó ceremóniáját szerencsétlen módon pont tegnapra szervezték. A 2011-es év legjobb német játékának díjáért az Anno 2070 és a Crysis 2 folytatott érdemi küzdelmet. A többi jelöltet nem igazán lehetett komolyan venni.
A kormányzó keresztény konzervatív pártok, a CDU és a CSU közös frakciója határozatban ítélte el, hogy a Crysis 2, egy tipikus "gyilkos" játék egyáltalán jelölésre kerülhetett. A képviselők szerint a szóban forgó alkotás nem felel meg az "értékes" játékok kritériumainak, tehát nem érdemelnék meg a fejlesztők a díjjal járó 50 ezer eurót sem.



Személy szerint kíváncsi letten volna rá, hogy a gála legfontosabb pillanatában, a legjobb német játék címének kihirdetését követően mennyire volt őszinte a mosoly kulturális tárca vezetője, Bernd Neumann arcán, amikor az Alexanderplatz-ra vetülő berlini TV-torony árnyékában kezet fogott a Crytek képviselőjével.
Érdekességként megemlítendő, hogy a Deutscher Computerspielpreis állami támogatásáról annak idején négy évre szóló megállapodást írtak alá a felek, ezért jövőre még lesz ugyan gála, de hogy a továbbiakban is életben tarthatják-e a hagyományt, egyelőre bizonytalan, mert még nem született új szerződés.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)