Hirdetés

NeoGAF botrány: szexuális zaklatás vádja miatt állt le a legnagyobb gamer fórum

|

A #MeToo közösségi kampány keretében a NeoGAF alapítója, Tyler Malka is komoly gyanúba keveredett, ez pedig sosem látott láncreakciót indított el az oldal látogatói körében.

Hirdetés

A nők helyzete a társadalomban gyakorlatilag a történetelem kezdete óta keserű ellentmondást hordoz magában: annak ellenére, hogy megkerülhetetlen szerepük van az élet létrejöttében, újra és újra meg kell küzdeniük a jogaikért és a méltóságukért. Az online világ (és így a videojátékok) körében sem ismeretlen fogalom a zaklatás, ennek kapcsán Extra Life rovatunkban már született fontos tanácsadói írás, nem ok nélkül emlegettem most ezt fel, mivel most a téma húsba vágó. Eddig is az volt persze, de most legalább beszélünk róla.

Hirdetés

Alyssa Milano a Twitteren indította el a #MeToo nevű kampányt, melynek keretében már nők milliói osztották meg szörnyű élményeiket a szexuális zaklatás különböző témáival kapcsolatban (kicsit ugyan összemosva ezek súlyosságát), melynek következtében több magas beosztású médiaszemélyiség gyanúba keveredett, mint pl. Harvey Weinstein producer, vagy Marton László magyar színházi rendező.

Most újabb vádak kerültek elő, többek között a NeoGAF nevű legendásnak számító videojátékos fórum alapítója, Tyrel Malka is célkeresztbe kerül. A tulajdonos elleni vádakat Ima Leupp rendező indította el, aki a fenti hashtag kapcsán osztott meg egy történetet, melyben Malka egy közös italozás során közeledett felé felháborító módon:

"Rosszul voltam és úgy döntöttem, hogy beugrom a zuhany alá, hogy egy kicsit jobban érezzem magam. Egy kicsit meglepődtem, amikor egyszer csak megjelent mögöttem a zuhany alatt, teljesen meztelenül. Volt barátom akkoriban és semmi oka nem volt azt hinni, hogy én ezt akarom. Nem vagyok hűtlen."

Ez  azonnali lavinát indított el a közönségben, de az igazság az, hogy Leupp története csak olaj volt a tűzre: a közösség egyre gyakrabban került összetűzésbe Malkával, aki gyakran bannolta azokat a felhasználókat, akik nem értettek egyet vele valamilyen politikai kérdésben. Ezek között olyan témák is szerepelnek, amik kifejezetten a nők jogaira vonatkoznak, így több látogató is gyanakodott arra, hogy Malka hozzáállása a nőkhöz eleve problémás. Leupp bejegyzését követően egyre több felhasználó kérte, hogy bannolják ki az oldalról (ezzel jelezve távozását), valamint a moderátorok is sorban mondtak le pozíciójukról. Jelenleg a NeoGAF nem elérhető és nem lehet biztosat mondani a jövőjével kapcsolatban.

Sajnos a média abban a nehézkes helyzetben van, hogy köti az emberek ingerküszöbe: minél inkább mindennapos valami, annál inkább hajlamosak lesznek elsiklani fölötte az emberek, akkor is ha szörnyű. Sok ember bátorsága kellett ahhoz, hogy beszéljenek végre arról, milyen sérelmek érték őket életük során, és bátorság kell ahhoz, hogy a beidegződéseinket, szocializációnkat legyőzve akár szembe is merjünk nézni ezekkel. Mert lehet, hogy bele sem gondolunk, milyen probléma másnak, ami nekünk fel sem tűnik. És persze ez egy kétélű fegyver, a GS egyik régi nagy arca, Duncan nemrég írt erről egy érdekes gondolatsort, ha esetleg foglalkoztat titeket a kérdés érdemben, akkor talán ezt is érdemes elolvasni.

Ha vannak fejlemények az ügyben, azt megosztjuk veletek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)