Hirdetés

NHL 21 teszt - még mindig mostohagyermek

|

Itt-ott fejlődni tudott az NHL 21, és a kampány sem teljesen érdektelen már, de az igazi változást csak a generációváltás hozhatja el.

Hirdetés

Nem is merek már utánakeresni, hány éve kezdem minden NHL teszt elejét azzal, hogy az EA Sports a többi sportjátékos portékájával ellentétben itt meglehetősen fukarul bánik a befektetett energiával, és bár szerencsétlen EA Vancouver tisztességgel próbálkozik, de valamiért még mindig nem képesek átadni nekik a jövő zálogát, az új korszakba vezető ajtó kulcsát, a Frostbite motort. Csak összehasonlításképpen: az NHL 21 még mindig azt az Ignite engine-t nyüstöli, amit focis fronton utoljára a FIFA 16, a Madden szériában pedig az NFL 17 használt. A kosárlabdás sorozatról most azért nem érdemes beszélni, mert az NBA Live 19 után itt nem csak az Ignite, hanem az egész széria kezét elengedte az EA, nem érkeztek folytatások. 

Ezen a generáción tehát az Ignite motor kísérte végig az NHL játékokat, abban pedig továbbra is csak reménykedni tudunk, hogy a következő epizód esetében már tényleg elérkezik a generációváltás mellett a motorváltás ideje is. Világosan látszik, hogy erre lenne szükség ahhoz, hogy vizualitás terén fejlődni tudjon a sorozat. De mi a helyzet a játékmenettel?

Hirdetés

Hozzátok a jégcsákányt, van még mit faragni 

Nos, ezen a fronton azért évről évre sikerült kisebb nagyobb csiszolgatásokat eszközölni az EA Vancouvernek, bizonyos fejlesztések miatt az NHL 20 kifejezetten pozitív szavak is kapott például tőlem. Míg az előző részben az animációk javultak sokat, ezúttal a cselekre, a skill move-okra mentek rá a fejlesztők. Nem lett hibátlan a végeredmény, a kunsztok egy része inkább csak látványos, mintsem hasznos, de az igyekezet azért érzékelhető, és mindenképpen megsüvegelendő. Ezektől válik egyre inkább szimulációszerűvé az arcade-nek indult játékmenet - persze az utóbbi stílus rajongóiról sem feledkeztek el, továbbra is remek szórakozást nyújtanak nekik a World of Chel játékmódok. 

Légy profi, korizz stílusosan

Régóta könyörgök már azért, hogy kapjon egy rendes kampányt, netán sztorimódot is az NHL. Legalább részben meghallgatásra kerültek a siralmaim, ugyanis alaposan átgyúrták a saját hokisunk pályafutását feldolgozó Be A Pro módot. Karrierünket a Canadian Hockey League-ben vagy valamelyik európai ligában kezdhetjük el, tehát már azért is meg kell küzdeni, hogy egyáltalán feljussunk az NHL-be. A fejlesztők végre meg akarták valahogy törni a meccsek unalmas sorozatát, ezért behoztak egy érdekes párbeszédrendszert. 

Nem kell RPG-szintű dialógusokra számítani, de így is egész ötletes lett ez a megoldás. Nem csak csapattársainkkal és az edzővel kell majd diskurálni, hanem a média képviselőivel is, a párbeszédek során pedig elmehetünk "Team" és "Star" irányba - ezek között a különbséget gondolom nem kell magyarázni. Mindkét irányvonalnak megvannak az előnyei és hátrányai, érdemes alaposan megfontolni a döntéseket. 

Persze nem csak dumálásról szól minden: a meccsek alatt is folyamatos visszajelzéseket kapunk az edzőtől, mindig figyelmeztet minket arra, hogy mire kéne jobban figyelnünk, a mérkőzések után pedig még részletesebben a szánkba rágja a játék azt, hogyan lehetne hokisunk a liga legjobbja.

Remek irány a változás felé az új Be A Pro mód, de azért még messze nem tartunk ott, mint a FIFA és NFL sorozatok. 

A Be A Pro mód ráncba szedése mellett a HUT Rush megjelenése nevezhető még talán számottevő újításnak. A Hockey Ultimate Team részleg ezen új játékmódjában az arcade vonal kedvelői csillogtathatják meg tudásukat, itt ugyanis nem az lesz a cél, hogy minél többször juttassuk a pakkot a hálóba, hanem a különféle skill move-okból kell a lehető legtöbbet egybefűzni. Nagyon jó egyébként ez a mód arra is, hogy az újonnan bevezetett cseleket rendesen megtanuljuk használni. 

Nem jöhet elég korán a generációváltás

Az NHL 21 az aktuális FIFA és Madden NFL játékokkal ellentétben nem kapott érdemi ráncfelvarrást Xbox Series X és PlayStation 5 konzolokon, ezen a téren is világosan látszik, hogy az EA egészen egyszerűen nem kezeli olyan szinten ezt a sorozatot, mint a másik két szériát. A játék gyakorlatilag ugyanúgy néz ki az új gépeken is, mint a most búcsúzó generáció konzoljain, mindössze a töltési idő javul, és a fejlesztők szerint a képfrissítés is profitál az új konzolok nyers erejéből - utóbbit mondjuk ember legyen a talpán, aki észreveszi. 

A széria esetében tehát továbbra is várat magára a generációváltás, érdemi újdonságokat pedig majd csak az NHL 22 hozhat el, de az is csak akkor, ha megkapja a sportjátékok esetében sokszorosan bizonyító Frostbite motort. A többiről majd gondoskodni fog a PS5-ben és a Series X-ben szunnyadó erő és számítási kapacitás. Arról már álmodni sem merek, hogy mindezt PC-n is átélhessük, sajnos ez a hajó réges-régen elment.

NHL 21
Ez volt az utolsó alkalom, hogy még el lehetett fogadni a Frostbite motor hiányát, ha a már PlayStation 5-re és Xbox Series X-re készülő NHL 22-nél sem váltanak, egyenesíthetjük a kaszát.
Ami tetszett
  • sokat javult a Be A Pro mód
  • vannak tényleg hasznos új cselek
  • remek móka a HUT Rush
Ami nem tetszett
  • továbbra sem jött el a Frostbite ideje
  • nem hoztak érdemi változást az új konzolok sem
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)