Hirdetés

Nyers erő: AM3-mas Sapphire alaplap AMD 790GX alapon

|

Japánban kapták lencsevégre a gyártó Pure családjának legújabb tagját.

Hirdetés

A Sapphire mindig is az AMD/ATI egyik legnagyobb partnere volt, hiszen a cég összes alaplapjához és grafikus kártyájához a vörös gyártó adta és adja a megfelelő technológiát. Ennek legfrissebb eredménye az egyik japán boltban is lefotózott PURE CrossFireX 790GX AM3 megnevezésű alaplap.

A deszka a legújabb, 45 nanométeres Phenom II X4 processzorokkal való használatra lett tervezve, a brutális teljesítményű CPU mellé pedig 3 aljzatban akár 16 gigabájt 1333 megahertzen üzemelő DDR3 memóriát lehet elhelyezni.

sapphire-pure-790gx-1.jpg

 
A bővítőhelyek szempontjából átlagosnak mondható a választék: felszerelték két PCI és ugyancsak kettő darab PCI Express x1 aljzattal, illetve a két PCI Express ×16 foglalat révén bármikor lehetőségünk nyílik kiépíteni egy CrossFireX grafikus alrendszert. A dolog azonban picit kacinfántos.

Elektromos szempontból ugyanis van egy kis kavarás: alapvetően ha két VGA van a PCI Express x16 aljzatokban, akkor mindkét port nyolcszoros sebességgel működik. Ez még nem nagy újdonság, viszont ha csak egy videokártyával bővítjük a lapot, akkor a 16-szoros sebesség eléréséhez szükséges egy switch-kártyát illeszteni a második aljzatba. Láttunk már erre példát korábban, csak nem épp ebben az árkategóriában. Az említett furcsaságtól persze bármikor megkímélhetjük magunkat, ha megelégszünk az integrált Radeon HD 3300-as erejével és fejlett multimédiás képességeivel.

sapphire-pure-790gx-2.jpg
 

A merevlemezek és optikai meghajtók csatlakoztatására egy darab IDE és 6 darab SATA2 csatlakozóhely áll rendelkezésre. Ezeken kívül a deszka hátsó felén helyet kapott még a billentyűzet és egér PS2 portja, egy eSATA, egy-egy DVI/VGA/HDMI csatlakozó, egy LAN-aljzat, négy USB 2.0, és persze a 8 csatornás integrált audiochip hat darab Jack-portja.

Az ATX formátumú alaplap Japánban 18 980 jenbe kerül, amely átszámítva kb. 44 ezer forintnak felel meg. Egyelőre nem tudni, hogy hazánkban megjelenik-e a Sapphire üdvöskéje.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)